Jedriličarska regata

Iz Boonkera na more: Fiumanka dignula jedra

Denis Frančišković

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Ovogodišnja Fiumanka, 17. po redu, održava se od 9. do 12. lipnja na kopnu i moru ispred Rijeke



RIJEKA Tradicionalnim stavljanjem potpisa na Jedro podrške u prostoru Boonkera jučer je najavljen tjedan 17. Fiumanke, sportsko-turističke priredbe koja se održava od 9. do 12. lipnja na kopnu i moru ispred Rijeke. Rijeka, njezina luka, more i kopno sljedećih će se dana sljubiti u nizu događanja u kojima će sudjelovati nautičari, gopodarstvenici i predstavnici medija uz najavu puno dobrog druženja, jedrenja i zabave.


– Fiumanka se bliži svojoj punoljetnosti, pustila je korijene u našem gradu. Uz Fiumanku i Rijeka se još više otvorila prema moru, puno je toga učinjeno posljednjih godina – ustvrdio je gradonačenik Vojko Obersnel dodajući: – Fiumanka je bila samo inicijacija za sve to, puno toga još treba napraviti, ali ne treba strahovati, Fiumanka će trajati.


Posebno je lijepo što uvijek imamo nešto novo, ove godine to je business forum te po prvi put dolazak jedne posade iz Rostocka, nama prijateljskog grada s kojim surađujemo već 50 godina. Zanimljivo, ovom prigodom dolazi i jedan njihov rock sastav… Sponzori su jako važni, oni pušu u jedra Fiumanki i drže ih napetim. Zato svima hvala na tome.




Pokrovitelji Fiumanke uz Grad Rijeku, tradicionalno su Primorsko-goranaka županija, Lučka uprava Rijeka i Turistička zajednica Grada Rijeke.


– Rijeka je nastala na moru, a Fiumanka je definitivno zaslužna da se vratila moru. To je najveći benefit i ljepota ove regate i ovog događanja, to je Rijekina izvornost. Posebni su to dani u godini, dani kada imamo prigodu promovirati ne samo Rijeku već i Hrvatsku, odnosno europski proizvod – znakovito je istaknuo Marko Boras Mandić, zamjenik župana, dok je Petar Škarpa ispred TZ-a dodao: – Više smo nego ponosni pokrovitelj. Fiumanka raste, a posebno drago nam je da se sve odvija u vrijeme kad obilježavamo Dan Svetog Vida, zaštitnika Rijeke.


Jedro podrške potpisali su i predstavnici velikih sponzora, Ine, Erste banke, ACI-ja, Lučke uprave Rijeka, Jadrolinije… ali i niz manjih dugogodišnjih sponzora bez kojih Fiumanke jednostavno ne bi bilo.– Sa zadovoljstvom smo prihvatili ovu ulogu jer Fiumanka je upisala Rijeku na kartu najvažnijih jedriličarskih događanja – istaknuo je Zdenko Matak, član uprave Erste banke.

Posebnost će i ovaj put biti Medijska regata koja traje već deset godina, a od ulaska Hrvatske u EU 2013. prerasla je u europsku jedriličarsku priredbu. Na 4. europskoj medijskog regati osim domaćih nacionalnih kuća prijavljene su i posade iz Austrije, Slovenije i Mađarske, a premijeru će imati posada Media Acquisitions.