Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. veljače 2020.
Aktualni sat

Ivaniš upitao PGŽ zašto su dali novac udruzi U ime obitelji Željke Markić? Evo kako se opravdavaju

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 25. srpanj 2019. u 12:13 2019-07-25T12:13:41+02:00

RIJEKA - Vijećnik PGS-a u Županijskog skupštini Viktor Ivaniš postavio je na aktualnom satu pitanje zašto je Županija odobrila 4.000 kuna udruzi U ime obitelji u svom programu potpora udrugama, a kako je istaknuo, pitanje je postavio ponukan upitima drugih civilnih udruga koje su mu se obratile.

- Je li kriterij bilo kontinuirano kršenje ljudskih prava ove udruge, pitao je Ivaniš.

No, prema tumačenju pročelnika Gorana Petrca, na javnom natječaju koji je proveden, udruga U ime obitelji zadovoljila je sve tražene formalne kriterije i nije bilo nikakvih razloga da ih se odbije. Kriteriji nisu ideološki, rekao je Petrc, dodajući da se program za koji su dobili sredstva naziva "Aktivno sudjelovanje u društvu".

Odgovarajući na naše pitanje, Petrc je pojasnio da U ime obitelji ta sredstva nije tražila, a ni dobila za organizaciju Hoda za život ili slično, nego za edukaciju o javnim nastupima svojih pripadnika.

- Nije bilo razloga da ih odbijemo, jer u njihovu programu na natječaju nisu promicane nikakve zabranjene ili neprihvatljive poruke i ideje. Formalno su zadovoljili. Možda jedan dio ove Skupštine nikad ne bi ništa dodijelio toj udruzi, a drugi dio bi im dao milijune, ali mi smo samo poštivali proceduru, rekao je Petrc. 

Vijećnik Akcije mladih Bojan Kurelić zatražio je pak da se na neku od sljedećih sjednica uvrsti rasprava o radu županijskih lučkih uprava, ne samo zato jer se ne uspijevaju ostvariti poduzetničke inicijative o uvođenju katamaranske linije Rijeka-Krk-Rab-Zadar i trajektne Rijeka-Porozina, već i zato jer se upravljanje lukama i lučicama u PGŽ svelo samo na komercijalne kriterije,pa domaći ljudi više ne mogu dobiti vezove za svoje barke.

Iako je pročelnica Nada Milošević rekla da je broj zahtjeva za vezove puno veći od mogućnosti, te da "neki jednostavno nikada neće dobiti vez"i da "lučice ne mogu biti samo parking za barke lokalnog stanovništva", župan Zlatko Komadina poručio je da kucaju na otvorena vrata.

Upravo sam i sam službama predložio jednu takvu točku dnevnog reda, rekao je Komadina.

3737337

Na aktualnom satu je, među ostalim, poručeno da Nastavni zavod za javno zdravstvo ima dovoljno doza cjepiva protiv krpelji, da Dom zdravlja kontinuirano radi na pokrivanju nedostatka liječnika u ambulanti u Vrbovskom, mada trajno rješenje još nije nađeno, a također i da županijske lučke uprave i koncesionari imaju obavezu na svom području graditi invalidske rampe i plaže, gdje god to udruge zatraže.

Sjednica je nastavljena nakon prošlotjednog prekida,kada je oporba izašla jer je bio odbijen njihov prijedlog o nezakonitom zapošljavanju bivšeg pročelnika za kulturu Valerija Jurešića. Ovoga puta točka je uvrštena na prijedlog samog župana, ali je na dnevnom redu kao posljednja na današnjoj sjednici.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.