Ključni objekti

Ima li nade za velike EPK projekte? Ključna godina otvorena u utrci s vremenom i novcem

Andrej Petrak

Foto Serge Drechsler

Foto Serge Drechsler

Razlika između planirane i ponuđene cifre za Galeb je tolika da je teško zamisliti »happy end«, a više novca trebat će i za novu Gradsku knjižnicu



RIJEKA To da su ključni infrastrukturni objekti riječkog projekta Europske prijestolnice kulture u stalnoj utrci s vremenom i novcem već je postala uobičajena stvar, ali ovih je dana jedan od najavljenih projekata, po mnogima i najatraktivniji, dobio žestoki udarac u bradu, bolje rečeno u provu, nakon kojeg je zaista opravdano pitati hoće li se projekt uopće realizirati.


Naime, na natječaj za obnovu broda »Galeb«, koji bi trebao postati brod-muzej i nova kulturno-turistička atrakcija Rijeke, javilo se samo remontno brodogradilište Viktor Lenac s ponudom koja je čak dvostruko veća od onoga što su u Gradu Rijeci procijenili da će biti cijena čitavog posla.


Lenac za remont negdašnjeg Titovog broda traži 59.964.856 kuna dok je natječajem predviđeno 27.665.000 kuna. Iako se u Gradu Rijeci još uvijek službeno ne izjašnjavaju, pravdajući to činjenicom da je postupak formalno još uvijek u tijeku, gotovo je sigurno da će »Galeb« morati na novi natječaj i da ovu ponudu »Lenca« Grad ne bi mogao prihvatiti čak i kada bi imao »novca sa strane«, što naravno nema.


Stručne procjene




Radi se o EU projektu pa bi sve što nije u predviđenim gabaritima moralo dobiti zeleno svjetlo iz Bruxellesa pogotovo s obzirom na ovoliku razliku između planirane i ponuđene cijene.


– U slučaju ponude koja cijenom premašuje procijenjenu vrijednost nabave, sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi, moguće je poništiti natječaj, ili, ako je naručitelj u mogućnosti osigurati dodatna dostatna sredstva iz vlastitih izvora, moguće je odabrati i takvu ponudu. S obzirom na to da smo u EU projektu, o svemu tome dužni smo informirati i posrednička tijela te čekati njihovo očitovanje u tom smislu, rekao je nedavno za naš list pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar.


Uz to, na našim je stranicama naglasio i da su predviđenu cijenu i vrijeme potrebno za obnovu donijeli na temelju dugotrajnih priprema i stručnih procjena izrazivši uvjerenje da će hrvatska brodogradilišta pronaći svoj interes u ovom poslu i da će natječaj biti uspješan.


Razlika u cijeni


S druge strane, u brodograđevnim krugovima neslužbeno se moglo čuti da sam rok od 10 mjeseci i nije toliko problematičan koliko je bilo upitno mogu li se potrebni radovi »ugurati« u zadane financijske okvire. Sudeći prema ponudi »Lenca« to izgleda kao nemoguća misija, barem kada je ovaj obim poslova i ovaj novac u pitanju.



Slična situacija, doduše s manjim razlikama između procjene i ponuđenih iznosa nedavno se dogodila u slučaju Gradske knjižnice Rijeka.


Naime, postupak javne nabave za rekonstrukciju tzv. t-objekta u kompleksu »Benčić« (najveći objekt u kompleksu), a u kojem svoje mjesto treba naći Gradska knjižnica Rijeka odnosno dosadašnji raspršeni odjeli u Palači Modello i Filodrammatici, Narodna čitaonica kao i sve upravne i razvojne službe Knjižnice, također je poništen te je najavljeno njegovo ponavljanje.


Na natječaj su stigle četiri ponude – poduzeća VG5 iz Ljubljane, Lavčević-inženjeringa iz Splita, zajednice ponuditelja GP Krka i Fidala iz Rijeke te ING-GRADA iz Zagreba.


Vrijednost nabave procijenjena je na 56.163.080,00 kuna bez PDV-a dok je najniža pristigla ponuda, ona GP Krka i Fidala iznosila 67.094.777,72 kune bez PDV-a što je razlika od gotovo 10 milijuna kuna. Recimo pak da je najskuplja ponuda, ona ING-GRAD-a čak 30 milijuna kuna viša od predviđenog iznosa.



Gdje je došlo do tolike razlike u cijenama, je li stvar u lošem planiranju gradskih službi ili se radi o »nabijanju« vrijednosti radova od strane potencijalnih izvođača u ovom je trenutku teško procijeniti, kao i što je vrlo teško predvidjeti kako će se u konačnici priča s »Galebom« rasplesti. Naravno na ponovljenom natječaju može se pojaviti neka nova tvrtka ili više njih s povoljnijim ponudama, moguće je da se promijene i određeni uvjeti samog natječaja koji bi otvorili vrata tvrtkama koje se ovaj put nisu mogle javiti, ali razlika između planirane i ponuđene cifre je tolika da je teško zamisliti »happy end«.


Težak uteg


»Galeb« bi trebao biti obnovljen do kraja 2019. godine kada bi krenulo završno uređenje muzejskog postava i opremanje restauriranim namještajem, a sve da bi u svibnju odnosno lipnju 2020. godine otvorio svoja vrata kao muzej, hostel, restoran i sve ono što je njegovom prenamjenom predviđeno. Otvaranje nove Gradske knjižnice je planirano u veljači 2021. kao svojevrsni završetak i »točka na i« godine Europske prijestolnice kulture. Ne treba naglašavati da je svako odgađanje početka radova na spomenutim objektima težak uteg na predviđene rokove kao i da bi svaki neuspjeh u infrastrukturnom smislu, trajno obilježio cijeli riječki EPK.


Ključna godina za riječku kulturu, kako je nedavno označena 2019. godina, nije baš dobro počela i pred gradskom su upravom mjeseci u kojima će se na početku spomenuta utrka s vremenom i novcem sve više intenzivirati. E sad, dodatni novac se možda još i može nabaviti, vrijeme – nikako.