Uspješan projekt

Idemo u planine: Vikendom za 30 kuna autobusom s Delte na Platak

Biljana Savić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler



RIJEKA Na inicijativu Primorsko-goranske županije, a u suradnji s KD-om Autotrolej Rijeka i Općinom Čavle pokrenuta je nova autobusna linija koja će povezivati Rijeku i Platak. Novu liniju najavili su župan Zlatko Komadina, direktor Autotroleja Marin Rajčić, zamjenik načelnice Općine Čavle Dejan Ljubobratović i pročelnik UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić. Direktor Autotroleja Rajčić istaknuo je da im je drago što su uključeni u projekt revitalizacije Platka te je najavio da u subotu u 9 sati s Delte kreće autobusna linija za Platak.


– Riječ je o liniji 12b koja će za Platak prometovati subotom i nedjeljom, s polascima iz Rijeke u 9 i 17 sati, te povratkom s Platka u 10 i 18 sati. Na području Općine Čavle u funkciji će biti dva stajališta, u centru i na Sobolima. Platak se nalazi u četvrtoj tarifnoj zoni Autotroleja, te se primjenjuje cjenik Autotroleja, zajedno sa svim pogodnostima, rekao je Rajčić. Autobusna karta za dva smjera kupljena izvan autobusa stoji 30 kuna, a za kartu u jednom smjeru kupljenu u autobusu treba izdvojiti 21 kunu, dok onima koji imaju pokaznu kartu za četvrtu zonu ista vrijedi i za odlazak na Platak.


S radom oko uspostave redovne linije Rijeka – Platak počelo se u jesen 2015., nakon što je odrađena prva ljetna sezona RSRTC Platak, a nakon kontakata s Autotrolejem i Autotransom započelo se s probnim vikend vožnjama koje su se plaćale iz proračuna PGŽ-a, a odvijale su se nekoliko mjeseci u zimskoj sezoni 2015/2016., sve dok Autotrolej na inicijativu PGŽ-a nije zatražio dozvolu za prometovanje na Platak subotom i nedjeljom.




– Revitalizirali smo Platak, sportsko-rekreativne sadržaje, napravili smo parkiralište, cestu još dovršavamo i sad rješavamo promet da naši građani mogu javnim prijevozom doći na Platak. Dogovorili smo ovu liniju uz našu subvenciju od oko 150.000 kuna – kazao je Komadina.


Zamjenik načelnice Općine Čavle Ljubobratović zahvalio je Županiji i Goranskom sportskom centru na ulaganjima u Platak. – Ovo što ste dosad napravili na Platku je čudo. A zbog nove autobusne linije će i umirovljenici moći lakše ići na Platak jer upravo su oni česti gosti gore. Svaki najmanji pomak je pomak prema poboljšanju, a ovo su već česta poboljšanja na Platku i to je veliki vjetar u leđa turizmu na Čavlima – kazao je Ljubobratović. Jurešić je uvjeren da će ova autobusna liniji opstati. – Već 15. srpnja dosegnut je ukupni prošlogodišnji ljetni promet na Platku. Očigledno je da će i ova ljetna sezona biti dvostruko bolja nego prošla – ocijenio je Jurešić.