Unatoč ignoriranju Ministarstva

ISPRAVLJANJE NEPRAVDE S balkona na Korzu 16 danas će zavijoriti povijesna riječka trobojnica

Damir Cupać

U dvije godine nije stigla ni potvrda ni odbijenica, već iz Banskih dvora stiže samo gromoglasan muk kojim se ne poštuje volja građana Rijeke artikulirana u zaključcima Gradskoga vijeća



RIJEKA Povijesna riječka trobojnica zavijorit će se danas s balkona na Korzu 16 čime će se barem djelomično ispraviti nepravda koja se Rijeci u kontinuitetu nanosi s državne razine kada je riječ o priznavanju riječkih simbola.


Ove godine se 6. lipnja navršava 359 godina od kada je Rijeka dobila današnji gradski grb iz kojeg proizlaze i boje trobojne povijesne gradske zastave.


Još je u srpnju 2016. godine Gradsko vijeće zaključilo kako će zatražiti suglasnost od resornog ministarstva da se povijesna riječka trobojnica proglasi službenom zastavom Grada Rijeke.




U dvije godine nije stigla ni potvrda ni odbijenica zaključaka riječkoga predstavničkoga tijela, već iz Banskih dvora stiže samo gromoglasan muk kojim se ne poštuje volja građana Rijeke artikulirana u zaključcima Gradskoga vijeća.


Valja naglasiti da su se od donošenja odluke do danas izmijenila tri ministra uprave, a prema neslužbenim informacijama mišljenje povjerenstva koje imenuje resorno ministarstvo je negativno pa ministar ne želi potvrditi odluku Gradskoga vijeća.


Jačanje riječkog identiteta


Predsjednik Liste za Rijeku, stranke koja je pokrenula inicijativu u vezi sa zastavom, Danko Švorinić kaže da sa zadovoljstvom konstatira da je prijedlog prihvaćen.


– Obilježavanje ovog važnog povijesnog datuma ući će u službeni gradski protokol. Ovakve inicijative doprinose jačanju riječkog identiteta i kvalitetnijeg brandiranja grada što osim simboličnih može donijeti i konkretne koristi. Prvenstveno u smislu atraktivnosti grada kao turističke destinacije, ali drugih proizvoda i usluga koji se vežu uz Rijeku. U Listi za Rijeku nastavit ćemo s inicijativama vezanim uz gradski identitet. Podsjećam da pune dvije godine nema potvrde Ministarstva uprave nakon odluke Gradskog vijeća o povratku riječke povijesne trobojnice. Radi se o očiglednoj opstrukciji jednoglasne odluke predstavnika svih Riječana. Mislim da smo dovoljno čekali, imamo rješenje kojim ćemo ovaj problem u najkraćem roku riješiti bez Ministarstva uprave i uskoro ćemo ga predstaviti gradskim vijećnicima. O riječkom identitetu će se odlučivati isključivo u Rijeci, ne trebaju nam sufleri iz Zagreba – najavio je Švorinić.


Gradsko vijeće još je 26. ožujka 1998. godine usvojilo Odluku o grbu i zastavi Grada Rijeke kojom je gradska zastava vratila izgled utvrđen 1870. godine – riječ je o trobojnici vodoravnih pruga tamnog karmina, zagasito zlatnožute boje i ultramarina s grbom u sjecištu dijagonala.


Usvojenom likovnom rješenju u daljem postupku 19. listopada 1998. godine negativno mišljenje daje Povjerenstvo za davanje mišljenja u postupku odobravanja grba i zastave pri Ministarstvu uprave Republike Hrvatske s obrazloženjem prema kojem crveno-žuto-plavu boju »premda je u prošlosti bila u zastavi Rijeke, danas koristi Udruga slobodne riječke općine u izbjeglištvu, dakle iredentistička organizacija u Italiji«.


Temeljem negativnog mišljenja Povjerenstva za davanje mišljenja u postupku odobravanja grba i zastave Gradsko vijeće Grada Rijeke 26. studenog 1998. godine usvaja Odluku o izmjenama Odluke o grbu i zastavi kojom gradska zastava postaje plave boje s grbom u sredini.


Negativno mišljenje 


Ovo rješenje se zadržalo do danas.


– Najstariji pouzdani podaci govore da je kao gradska zastava upotrebljavana austrijska zastava s gradskim grbom u sredini, a potom mađarska također s gradskim grbom. No, činjenice o vremenskom prvenstvu, pa i dugotrajnosti uporabe (austrijska 32, ugarska 13 godina) ne govore u prilog ovim zastavama, ako čak i ostavimo na stranu upitnost upotrebe službenih obilježja drugih zemalja, već daju prvenstvo gradskoj zastavi prihvaćenoj 18. studenog 1870. Ona je izvedena iz boja gradskog grba, a također je bila u službenoj uporabi gotovo pola stoljeća – 48 godina, a s Riječkom državom ravno 50, dakle duže od bilo koje druge…


Smatramo kako nema razloga da prijedlog odluke o izmjeni Odluke o grbu i zastavi Grada Rijeke, prema propisanoj proceduri, ne bude prihvaćen i od strane Ministarstva uprave Republike Hrvatske, a nakon odgovarajuće odluke Gradskog vijeća Grada Rijeke.


U cjelovitom obliku u kojem je predložena – dvoglavi orao na crveno-žuto-plavoj trobojnici, nije kompromitirana ni u jednom povijesnom razdoblju, zaključio je gradski parlament u srpnju 2016. godine.