Sveučilište u Rijeci

I službeno počela utrka za Lučinovog nasljednika: Otpala dvojica bivših dekana, ostalo šestero kandidata

Ingrid Šestan Kučić

Tko će ponijeti rektorski lanac Sveučilišta u Rijeci, znat će se najranije 27. veljače / Foto Sergej DRECHSLER

Tko će ponijeti rektorski lanac Sveučilišta u Rijeci, znat će se najranije 27. veljače / Foto Sergej DRECHSLER

Iz utrke su istisnuti bivši dekani Tehničkog fakulteta Tonči Mikac i Gordan Turkalj, jer je ta ustanova kandidirala Zlatana Cara, uz kojega u utrci za prvog čovjeka Sveučilišta ostaju Snježana Prijić Samaržija, Nevenka Ožanić, Jože Perić, Serđo Kos i Amir Muzur



RIJEKA – Pokretanjem postupka za izbor rektora Sveučilišta u Rijeci jučer je počela službena utrka za rektorsku funkciju u idućem četverogodišnjem mandatu. Nakon dva uzastopna mandata aktualni rektor prof. dr. Pero Lučin tu će funkciju morati prepustiti nekom drugom, a potencijalni kandidati imaju 20 dana za isticanje kandidatura, jer će se prijavni postupak za rektora zaključiti 23. siječnja. Sadašnjem rektoru mandat završava 26. travnja, a do tada Senat Sveučilišta mora izabrati novog rektora.


Iako se među članovima akademske zajednice u prosincu pričalo o osam mogućih kandidata, jučer, prvog dana postupka izbora, iskristaliziralo se da će 23 člana Senata novog čelnog čovjeka Sveučilišta najvjerojatnije birati među šestero kandidata. Na listi onih koji bi željeli preuzeti rektorsko mjesto našli su se svi aktualni prorektori, jedan bivši dekan te jedan bivši gradonačelnik. Naime, u utrci za rektora najvjerojatnije će sudjelovati: prorektorica za studije i studente prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, prorektorica za investicije i razvoj prof. dr. Nevenka Ožanić, prorektor za informatizaciju prof. dr. Zlatan Car, prorektor za poslovanje prof. dr. Jože Perić, donedavni dekan Pomorskog fakulteta prof. dr. Serđo Kos te nekadašnji gradonačelnik Opatije prof. dr. Amir Muzur.


Prikupljanje potpisa


Prvotna špekuliranja na tu su listu uvrštavala i dva bivša dekana Tehničkog fakulteta, prof. dr. Gordana Turkalja i prof. dr. Tončija Mikca, no s obzirom da je Fakultetsko vijeće te visokoškolske ustanove na sjednici održanoj 29. prosinca 2016. godine podršku za kandidaturu dalo prof. dr. Zlatanu Caru, oba su bivša dekana istisnuta iz utrke.




Puno prije nego je postupak za izbor rektora pokrenut, dio kandidata otvoreno je najavio svoju kandidaturu, a riječ je o prof. dr. Muzuru, prof. dr. Periću i prof. dr. Kosu, dok su ostali potencijalni kandidati svoje namjere držali u tajnosti sve do jučer, kada su nam gotovo svi u telefonskom razgovoru potvrdili da će se upustiti u utrku za rektorsko mjesto, osim prof. dr. Ožanić.



Novog rektora izabrat će članovi Senata tajnim glasovanjem, a bit će izabran onaj kandidat koji dobije natpolovičnu većinu glasova svih članova Senata. Ukoliko ni jedan od kandidata u prvom krugu ne dobije natpolovičnu većinu glasova ukupnog biračkog tijela, u drugom krugu birat će se između one dvojice koji su u prvom krugu dobili najveći broj glasova, a ukoliko ni u drugom krugu ni jedan od dvojice kandidata ne dobije natpolovičnu većinu, postupak kandidiranja i izbora će se ponoviti.



Prorektorica za investicije i razvoj pitanje isticanja kandidature jučer je ostavila otvorenim, iako je kazala da će se najvjerojatnije kandidirati te da ima podršku Fakultetskog vijeća Građevinskog fakulteta. Naime, uvjet za isticanje kandidature podrška je fakultetskog vijeća ili pak podrška najmanje 5 posto nastavnika Sveučilišta u znanstveno-nastavnom zvanju, a većina se kandidata odlučila na opciju podrške fakultetskog vijeća. Jedino su prof. dr. Prijić Samaržija i prof. dr. Perić krenuli u izbor po reprezentacijskom principu prikupljanja potpisa podrške na svim sastavnicama Sveučilišta, a tih 5 posto potpisa podrazumijeva podršku 38 nastavnika riječkog Sveučilišta.


Velika neizvjesnost


Uz prof. dr. Cara i prof. dr. Ožanić koji već imaju podršku fakultetskih vijeća visokoškolskih ustanova s kojih dolaze, na istu podršku računa i prof. dr. Kos. Vijeće Pomorskog fakulteta održat će se 16. siječnja, a tada će se glasati i o njegovoj kandidaturi.


– S obzirom na to da je natječaj krenuo tek jučer, smatram to poštivanjem procedure. Glasanje o podršci prije raspisivanja natječaja suprotno je proceduri, ističe prof. dr. Kos.


I njegov protukandidat prof. dr. Muzur svoju će kandidaturu istaknuti zahvaljujući podršci Fakultetskog vijeća i to Fakulteta zdravstvenih studija. Bez obzira na koji način kreću u utrku za rektorsku funkciju svi će kandidati imati dvadesetak dana za predstavljanje svojih programa. Naime, sjednica Senata na kojoj će se utvrditi kandidati održat će se 27. siječnja, a potom će uslijediti javno predstavljanje programa, dok će se predstavljanje programa rada članovima Senata održati 14. veljače, dok će se izborna sjednica Senata održati 28. veljače.


Ako Senat ne uspije izabrati novog rektora u veljači, predstoji novo raspisivanje natječaja. Kuloarske priče kažu da će ovogodišnji izbori za rektora biti najneizvjesniji do sada, a sudeći prema broju kandidata rektorska je fotelja više nego poželjna.