Pale svijeće za pravosuđe

Hrvatska je na nogama: Prosvjed ‘Pravda za djevojčice’ u subotu na riječkom Kontu

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Facebook

Foto Screenshot Facebook



RIJEKA Inicijativa Građanke i građani Rijeke u subotu u 11 sati na Kontu organizira mirno okupljanje, kojim žele iskazati solidarnost žrtvi seksualnog nasilja iz okolice Zadra i poručiti joj kako nije sama. Riječanke i Riječani okupljeni u inicijativu revoltirani su, ističu, sramotnom odlukom Ivana Markovića, suca Županijskog suda u Zadru koji je pustio na slobodu petoro osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice u trajanju od preko godinu dana.


– Želimo poslati poruku nadležnim institucijama kako je ovakvo postupanje od strane sustava u najmanju ruku sramotno i poražavajuće. Umjesto da se orijentira na prava i dobrobit žrtve, naše pravosuđe uporno štiti zlostavljače. To nije pravda, to je zločin.


Žrtvama seksualnog nasilja, kaznenog djela koje se prijavljuje u najmanjem broju u odnosu na učestalost, nadležne institucije, ali i društvo općenito, poručuje kako im ne vjeruje i kako su si (djelomično) same krive za proživljenu traumu.




Upravo su to razlozi zašto žrtve seksualnog nasilja nasilje ni ne prijavljuju. Osjećaju se usamljeno i osramoćeno, dok njihovi silovatelji i zlostavljači slobodno šeću ulicama grada u kojem i one žive.


Stoga pozivamo sve da dođu u subotu na Kont zapaliti svijeću za pravosuđe koje to nije, i poručimo im – nekažnjavanje zločina je zločin, poručuju iz inicijative.


Organizacije civilnog društva najavili su prosvjede diljem Hrvatske protiv šokantne odluke zadarskog suda. Prosvjed u Zadru bit će održan u petak točno u podne ispred zgrade Županijskog suda, dok će se građani u Zagrebu okupljati u subotu u 10 sati na Tomislavovom trgu.


Iz cijele Hrvatske ne prestaju stizati snažne osude aktivista za ljudska prava zgroženih bešćutnosti pravosudnog sustava prema stradalom djetetu i relativiziranju krimena vinovnika gnjusnog zlodjela. Sud u Zadru navukao je bijes građana.