#odiuPMR

Hologram špiljskog mede na petak, 13. u riječkom Prirodoslovnom muzeju, uz druga iznenađenja

Ljiljana Hlača

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Održana će biti i promocija filma "Jedan dan u PMR-u« u kojem glavne uloge igraju Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle. Oni u svojem osebujnom stilu gledatelje vode kroz postav Muzeja



RIJEKA – U petak 13. rujna negdje oko 20:30 sati u prostorije Prirodoslovnog muzeja u Rijeci stiže nam špiljski medo. Zapravo njegov dolazak bit će u hologramskom obliku, a virtualni prikaz osmišljen je u okviru programa #odiuPMR koji provodi spomenuti Muzej kao sastavnica europskog projekta Innocultour, najavili su organizatori, partneri i sponzori ovog događaja na konferenciji za novinare.


Aktivnosti muzeja i programe najavili su ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka dr. sc. Željka Modrić Surina, muzejski savjetnik Marin Kirinčić i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije mr. sc. Sonja Šišić koja je izrazila zadovoljstvo radom muzeja i sudjelovanjem u brojnim europskim projektima.


Pa tako osim mede program #odiuPMR donosi u petak i jednu promociju filma (isto negdje oko 20:30 sati): riječ je o uratku koji je snimljen pod nazivom »Jedan dan u PMR -u«, a u kojem glavne uloge igraju Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle. Oni u u filmu svojim osebujnim stilom i načinom komunikacije gledatelje vode kroz postav muzeja, koji brine o čak 90.000 predmeta.




No, da ne bi sve ostalo na tome, spomenute projekcije bit će upakirane u popratne aktivnosti kao što su muzejski kviz, zatim je tu turnir Crash Team Racing (kao i bogate nagrade za najuspješnije sudionike) te mogućnost igranja raznih društvenih igara.


Za dobru atmosferu pobrinut će se Ri Teatar i DJ Diablo poznat po svojim disco i rockabilly ritmovima. Najavljene interaktivne aktivnosti započinju nešto ranije oko 17 sati već s prijavama pa sve do 20:30 sati, a očekivanja su da će cijeli taj muzejski šušur trajati sve do ponoći. Ulaz je slobodan za sve.


– Program #odiuPMR je okrenut prema mladima koji su zahtjevna publika, a projekti poput ovih nadopunjuju muzejsku djelatnost koja mora težiti osuvremenjivanju s posebnim naglaskom na edukaciju i prezentaciju bio raznolikosti našeg kraja, naglasili su organizatori i partneri događaja.


Špiljski medvjed je izumro na vrhuncu posljednjeg ledenog doba prije negdje oko 24 tisuće godina, a lijepi primjerici ove životinje pronađeni su upravo na kvarnerskom području (Volarova špilja, Biserujka, Vrtara mala kraj Dramlja i slično).


Povezivanje i nadogradnja


Prirodoslovni muzej Rijeka jedan je od dionika u projektu “Innocultour – inovacija i promocija jadranske kulturne baštine kao pokretač turističke industrije”, osmišljen kako bi kapitalizirao rezultate projekta Museumcultour, koji se provodio od 2012. do 2015. godine, s namjerom jačanja kulturnog turizma kroz povezivanje i međusobnu nadogradnju potencijala manje poznatih muzeja i integraciju inovativne tehnologije i kreativnih industrija u promicanje prirodnih i kulturnih dobara.