Zanimljivi izlet

Hahlić pohodili slijepi i gluhi planinari

Sanja Gašpert



JELENJE U organizaciji Planinarskog društva Obruč održan je drugi pohod slijepih i gluhih planinara na Hahlić. Planinari i ljubitelji prirode PD-a Obruč, u suradnji s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije uspjeli su, kako sami kažu, povezati Istru, Zagreb i Grobnik.


– Odrađen je drugi pohod slijepih i gluhih planinara na Grobničke Alpe, odnosno u Planinarski dom Hahlić, koji se nalazi na 1.100 metara nadmorske visine. Zanimljiv pothvat prošao je bez problema, u nadasve lijepom danu i ugodnom planinarenju. Planinarilo je ukupno sedam osoba, uključujući stručno vodstvo – Feručo, slijepi istarski planinar (Olimp), Gordana i Željko, zagrebački slijepi planinari, i Stjepan, gluha osoba iz Zagreba, uz pratitelje, prošli su putem »podplaninu« do Ćunine glave, pa na Dnić i Hahlić, a Stjepan je prošao i Obruč. Nakon kraće okrjepe u omiljenom domu, slijedio je silazak koji je potpuno isto zahtjevan, ako ne i više, jer se radi o osobama koje ovise o pratnji. Jednu slijepu osobu načelno u planini prate dvije osobe. Korištenje planinarskog štapa pokazalo se najpraktičnijom tehnikom – ističu organizatori.


Podsjetimo, prvi pohod slijepih i gluhih planinara na Hahlić održan je krajem studenog prošle godine, u povodu 25. godišnjice osnutka Planinarskog društva Obruč Jelenje, u organizaciji PD-a Obruč i Udruge slijepih PGŽ-a. Za razliku od drugog, prvi je pohod prošao u znaku jake bure, međutim to nije spriječilo planinare da stignu do željenog cilja, za što im je trebalo dva sata i petnaest minuta, a isto toliko trebalo im je i za povratak.