Političko razotkrivanje

HRVOJE BURIĆ ‘Obersnel i riječki HDZ su u sprezi. A već se vidi i tko će biti novi Saucha’

Tihana Tomičić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Time se razotkriva sprega Vojka Obersnela i riječkog HDZ-a. Po svemu sudeći "novi Saucha" prilikom izglasavanja proračuna bit će Marinko Koljanin i poznata trgovačka stranka HNS. Što se mene tiče, sigurno neću podržati Obersnelov proračun



Pred usvajanjem, ili padanjem, gradskog proračuna s Hrvojem Burićem, vijećnikom svoje nove liste pod nazivom Bura, razgovarali smo o okolnostima rada Gradskog vijeća i Županijske skupštine.


Sabor je usvojio lex šerif koji je upravo pred primjenom – gradonačelnik Vojko Obersnel mirno čeka izglasavanje proračuna. Kakav je vaš komentar tog zakona?


– Zakon je donesen. Cementirat će se načelnici, gradonačelnici i župani s obzirom na to da imaju poluge vlasti, a izravna posljedica zakona bit će već ionako smanjena izlaznost na loklnim izborima, podsjećam da je u Rijeci izašlo svega 27 posto od ukupnog broja birača.




Kako će proći glasanje o proračunu, po vama? Kako se čini, Hrvoje Burić opet će biti osamljen, Pale sam na svijetu. HNS je spreman podržati proračun, a onda ni glasovi vas i Srednjeg bloka više nisu važni? Doduše, čak i kad se HNS pridruži Obersnelu, nedostajat će im još jedan glas – čiji će to biti?


– Prvo, ne bih se složio s vama da sam »Pale sam na svijetu«, već bolje rečeno u našem riječkom duhu »sam protiv svih«. Riječki HDZ ponovo drži ljestve SDP-u jer njihova predstavnica i gradska vijećnica nagovara nezavisnog vijećnika Marinka Koljanina da podrži Obersnelov proračun. Spomenuta HDZ-ova vijećnica mi je to i potvrdila prilikom našeg slučajnog susreta i u prisustvu županijskog vijećnika Dinka Beakovića. Razlog je njihova anketa da bi HDZ loše prošao na ponovljenim lokalnim izborima.


Dakle, nastavljaju se zamjene teza riječkog HDZ-a kako je bio slučaj i na lokalnim izborima kada je njihov kandidat za gradonačelnika Kristjan Staničić glasno ponavljao da je glas za Burića glas za SDP. Istina je drugačija, i nagovaranjem Marinka Koljanina od strane Ivone Milinović da podrži Obersnelov proračun razotkriva spregu Obersnela i riječkog HDZ-a. Po svemu sudeći novi Saucha prilikom izglasavanja proračuna bit će Marinko Koljanin i poznata trgovačka stranka HNS.


Homogeni Srednji blok


Tvrdite da vam je Milinović to rekla?


– Da, tvrdim. Neka demantira ako može.



Vas su napustili i Morana Jokić, i Josip Kukuljan, a evo izgleda i Marinko Koljanin. Čemu uopće vaše daljnje inzistiranje na protivljenju Obersnelovoj politici? Tko je uopće još s vama?


– Morana Jokić je jednako Josip Kukuljan i oni su jednako Marinko Koljanin. Niti jedan od njih nije do dan danas naveo razloge napuštanja Nezavisne liste, a prilikom sastavljanja liste za Gradsko vijeće niti jednim svojim postupkom nisu dali naslutiti da im je krajnji cilj nakon ulaska u Gradsko vijeće napuštanje liste. Očito je njihova namjera bila od samog početka da ulaskom u Gradsko vijeće ostvaruju svoje osobne interese i pritom su iskoristili mene i sve članove naše liste koji su nesebično radili u kampanji.


Važno je i reći da nisu niti financijski snosli trošak kampanje. Podsjećam kako je gospodin Pero Lučin nakon lokalnih izbora napustio članstvo u stranci, ali je isti mandat vratio HNS-u, dok navedena trojka to nije učinila. Tim pojedincima itekako odgovara da Obersnelov proračun bude usvojen jer prilikom ponovljenih izbora sigurno ne bi sjedili u gradskoj vijećnici.



Zašto Srednji blok nije potpisao ugovor o suradnji i pokušao zadržati HNS na svojoj strani ? Kako Srednji blok uopće funkcionira unutar sebe, vrlo heterogeno, zar ne?


– Što se tiče tzv. Srednjeg bloka držim da on uopće nije heterogen već homogen. Dosad nisam pozvan niti na jedan sastanak Srednjeg bloka koji se, koliko mi je poznato, održavaju vrlo često, dakle homogeni su i jedinstveni u tome da mene ne pozivaju na njihove sastanke. Ono što znam je da HNS inzistira na podržavanju proračuna i promjeni predsjednika Gradskog vijeća koji bi trebao biti Andrej Poropat (HNS). Što se mene tiče, sigurno neću podržati Obersnelov proračun, o čemu sam već više puta govorio, a kakav će biti stav Srednjeg bloka, ovisi ponajviše o HNS-u i Marinku Koljaninu. Zaključujem da u Srednjem bloku ima previše pojedinaca kojima je osobni interes ispred javnog interesa.


Osnovali ste novu političku stranku Nezavisna lista Bura?


– Da, dobili smo rješenje od Ministarstva uprave RH o osnutku političke stranke. Naša stranka broji skoro 200 članova i simpatizera kojoj su se priključili mnogi ugledni članovi i drugih političkih stranaka i vijećnici mjesnih odbora pri gradu Rijeci. Uspoređujući organiziranost prije lokalnih izbora, danas sa sigurnošću imamo ozbiljnu infrastrukturu i ne krijemo da nam je cilj postati najjača politička opcija u gradu Rijeci i imati preko 7 vijećnika na sljedećim lokalnim izborima.


Nema koalicije ni trgovine


Idemo razriješiti i enigmu Županije – i tamo ste ostali sami, ali ste se priklonili Komadini i njegovom proračunu. HDZ ga optužuje za korupciju. Što vam je ponudio za ruku u Skupštini?


– Bit ću posve iskren: nema nikakve koalicije i nema trgovine ispod stola. Nezavisna lista Bura podržala je amandmane za KBC Rijeka, a u proračunu za 2018.prošli su naši predloženi amandmani. Očekujemo da će se projekti u Županiji i realizirati predviđenim proračunom. Dana 6. prosinca održan je sastanak župana Komadine s predstavnicima svih političkih stranaka u Skupštini na kojem je postignuta suglasnost svih da će se dobri projekti župana podržavati. Očekujem da u budućnosti moj glas neće biti presudan za donošenje budućih proračuna.


Što mislite, što Obersnel kaže na to?


– Podsjećam da je župan Zlatko Komadina pobijedio u prvom krugu, a Obersnel na jedvite jade u drugom krugu lokalnih izbora. Obersnelu je jedino stalo biti na vlasti, može s HDZ-om, može s HNS-om, može s bilo kime. Pitam se kako to objašnjava predsjedniku svoje stranke, gospodinu Bernardiću. Na kraju najavljujem da će NL Bura i moja malenkost otpuhati Obersnela na sljedećim lokalnim izborima.