Festival sporta i rekreacije

HOMO SI TEĆ: Riječanke i Riječani trče u nedjelju ususret proljeću

Igor Duvnjak

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Vjerujem da će »Homo si teć« opravdati  naziv najmasovnije ulične utrke u Hrvatskoj – kaže riječki gradonačelnik Vojko Oberesnel



RIJEKA Dok su okolnim ulicama tekle rijeke vozila a riječkim Korzom je miljela rijeka šetačica i šetača uživajući u travanjskim čarima proljeća, u Salonu Grada Rijeke je najavljivana jedna drugačija slika nedjeljne Rijeke, ona kojom će teći rijeka trkačica i trkača.


Riječ je o već 22. izdanju festivala sporta i rekreacije koji  je rastao i širio se iz godine u godinu pretvorivši se u impozantan događaj međunarodnog karaktera.


Prvi koraci su načinjeni  davno a onda je malo pomalo »Homo si teć« postao najveći ulični sportski događaj u Hrvatskoj o kojem se sa zadovoljstvom i pohvalama govori i daleko izvan granica naše zemlje.




– Spadam među posebne primjerke, one koji su trčali prvu utrku prije 22 godine. Odlučili smo tada organizirati prvu rekreativnu utrku zaslugom Orlanda Rivettija, novinara »Novog lista«. Nismo razmišljali kako će se sve to razvijati – sjetio se davnih dana riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


–  Sada imamo riječki polumaraton, koji traje već sedamnaest godina, maraton te utrke štafeta, fascinantan program. »Homo si teć« se je od male, simpatične, rekreativne utrke razvio u festival sporta, rekreacije u kojem svatko može naći nešto za sebe.  Sve bi to bilo nemoguće bez puno ljudi u organizaciji te sponzora koji nas perate više do deset godina. Pozivam Riječanke i Riječane  i ostale da se priključe nekoj od utrka.  Vjerujem da će »Homo si teć« opravdati  naziv najmasovnije ulične utrke u Hrvatskoj.


Na skupu je rečeno da su već stigle prijave sudionika iz 32 razne zemlje  za manifestaciju koja traje više dana, a doživjet će kulminaciju u nedjelju kada će se u središtu Rijeke ali i mnogo dalje održati čak sedam utrka i najavljena je armija od 16 000 sudionika. 


Počinje se u 10,30 sati kada se od Korza do Gata Karoline riječke održava »dm mići trk« u dužini od 540 metara. U isto vrijeme je na rasporedu »memorijalna utrka Milke Miliković« u spomen na ovu trofejnu sportašicu, a sudjeluju osobe s invaliditetom te slabovidne osobe.


Samo pet minuta kasnije na redu je humanitarna utrka građana »Homo si teć« u dužini 1,8 klometara užim središtem Rijeke. Riječki polumaraton počinje u 10,50 sati i u svom 17. izdanju dužine 21 097 metara trči se od Korza zaobilaznicom do čvora Vežica pa natrag u centar grada  do Liburnijske ulice i natrag. 


Riječki maraton uobičajene dužine 42 195 merata starta u isto vrijeme, trči se od Korza zaobilaznicom do čvora Vežica i natrag u centar grada potom do centra Opatije na Slatini i natrag. Jasno je da sve vrijeme navedenim promatnicama neće biti nikakvog prometovanja vozila.


Manifestacija oduvijek ima izraženi humanitarni karakter o čemu je govorila Ana Furlan iz marketinga »Novog lista«, jednog od organizatora »Homo si teć«.


– Sredstva prikupljena na dogovoreni način su namijenjena pomoći Sportskom savezu osoba s invaliditetom. Po cijeni od 40 kuna na prodaju su majice »Homo si teć« a od toga je pet kuna namijenjeno pomoći spomenutom Savezu. Osim toga može mu se pomoći kupnjom narukvica koje su na prodaju za 10 kuna – izvjestila je Ana Furlan.