Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. siječnja 2020.
Riječka oporba

video HDZ traži Obersnelovu ostavku: "Gradonačelnik mora otići, idemo na nove izbore"

Foto: D. ŠKOMRLJ
Foto: D. ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 17. srpanj 2019. u 17:36 2019-07-17T17:36:00+02:00

RIJEKA - Nakon dugo, dugo vremena na Jadranskom trgu 1 skupili su se svi gradski vijećnici HDZ-a kako bi u 12 sati i pet minuta poručili riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu da mu zadažunje za Galeb neće proći, da je dosta njegove vladavine i da treba podnijeti ostavku.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Josip Ostrogović naglasio je upravo vrijeme održavanja konferencije za novinare.

- Više nije ni pet do 12.00, nije ni 12, vrijeme ove vladajuće koalicije u Rijeci je prošlo. Svojom nesposobnošću vode ovaj predivan grad u propast i dužničko ropstvo. Sami ste vidjeli u što se pretvorila prošla sjednica Gradskog vijeća.

Izljeve primitivizma i nepoštivanja drugačijeg mišljenja doživjeli smo ni od kog drugog, nego od velikog vođe, aktualnog gradonačelnika. Kada vidite njegove ispade ispred uključenih kamera, možete li zamisliti kakvi su ti ispadi kada se kamere ugase i kada javnost nije prisutna. Moram priznati da me hvata jeza i nelagoda, izjavio je Ostrogović. Onda se osvrnuo na istupe HNS-ovaca i PGS-ovaca.

Konvertiti HNS i PGS

- Čitam izjave najvećih konvertita na riječkoj političkoj sceni uz HNS, a to je PGS, da se ispričavaju građanima što su na prošloj sjednici morali svjedočiti lakrdiji i naravno za to optužili vijećnike iz opozicije. Lakrdiju radi gradonačelnik i SDP sa svojim satelitima, gdje uz ostale minorne strančice spada i PGS. Oni su sramota našeg otvorenog grada, luke različitosti, prijestolnice kulture 2020, poručio je Ostrogović.

On se osvrnuo i na pokušaj izglasavanja kredita koji prema njegovoj ocjeni graniči sa zdravom pameću.

- Nakon što su se u vijećnici pojavili svi vijećnici, najpoštenije je bilo da se pristupi glasanju o novom zaduženju. Izjašnjavanjem svih vijećnika omjer bi bio 18 vijećnika za novo zaduženje i 18 vijećnika protiv novog zaduženja. Međutim, tada na scenu stupaju "mastermindovi" iz vladajuće koalicije i kreću u iscrpljivanje svih prisutnih vijećnika sa vidljivom namjerom da se netko od vijećnika sruši od umora ili da netko od vijećnika odustane. Krajnji rok koji su bili postavili je 8 sati ujutro kada bi vijećnici morali otići na svoje poslove, a oni brže bolje izglasali novo zaduženje.

Da još postoji kaznionica Goli otok, mislim da bi mi sljedeći dan tamo dočekali. Ipak su oko 2 i 30 ujutro uvidjeli da bi naišli na osudu riječke javnosti pa su od tog "briljantnog" plana ipak odustali. Gospodo iz vladajuće Socijaldemokratske partije, gospodo konvertiti iz ostalih strančica, danas su druga vremena. Golog otoka više nema, a već sam više puta naglasio da je u Hrvatsku došla demokracija, napokon je došla i u Rijeku.

Ne želimo trošiti novce svih Riječana na neisplativi projekt ruzinavog broda, ne želimo trošiti novce na loše pripremljene projekte bez valjane dokumentacije jer nema nikakve ekonomske studije isplativost. Ova vlast u Rijeci je nesposobna, ova vlast u Rijeci na čelu s gradonačelnikom je bahata i ova vlast u Rijeci je okrenuta isključivo prošlosti umjesto da se okrene napretku i budućnosti, poručio je Ostrogović.

Foto: D. ŠKOMRLJ

Prebacivanje odgovornosti

Njegova kolegica Ivona Milinović ocijenila je da je tragično i žalosno da gradonačelnik odgovornost za njegove neuspješne projekte prebacuje na Gradsko vijeće.

- On je odgovoran za projekt Galeb. Mi nismo podržali ni proračun ni prvi kredit, a nećemo podržati ni novo zaduženje. Stjerali smo u kut one koji se nisu odredili podržavaju li ili ne aktualnog gradonačelnika. Lista za Rijeku je glasovala za Galeb jer su bili za odgodu sjednice. U nastavku sjednice borit ćemo se svim legitimnim sredstvima da ta odluka o kreditu ne prođe, a jedan od načina je rušenje kvoruma. Protiv nas je jaka mašinerija koja će vršiti pritisak na Marinka Koljanina i Listu za Rijeku pa pozivam njihove birače da i te kako obrate pozornost na to što će učiniti, izjavila je Milinović.

Gradski vijećnik HDZ-a Damir Popov gradonačelnikovo je ponašanje ocijenio kao nasilničko, a posebno je upozorio na seksistički ispad prema kolegici Milinović, dodavši da je Obersnel trebao spojiti Palaču Šećerane i HNK ivana pl. Zajca u jedan projekt za obnovu, dok je Ivan Mencer zaključio da se najčešće ne naplaćuju penali za neiskorištena europska sredstva.

Staničić: Gradonačelnik je umoran i nervozan

Gradski vijećnik HDZ-a Kristjan Staničić podsjetio je da je na sjednici Gradskoga vijeća upozorio na ćinjenicu da odluka o zaduženju nije cjelovito prikazana jer nije prikazan cjelovit trošak.

- Zatražit ćemo svu dokumentaciju o provedenom postupku javne nabave, analizirati sve dokumente i u slučaju da nešto nije u redu, izvijestit ćemo za to nadležna tijela, najavio je Staničić.

On je uvjeren da se gradonačelnik umorio od vođenja grada nakon dva desetljeća te da HDZ ne može podržati zaduživanje koje će vraćati naša djeca.

- Zbog umora pokazuje visoku dozu nervoze. Pozivam ga da podnese ostavku i da idemo na nove izbore, predložio je Staničić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.