Optužbe

HDZ: ‘Hrvoje Burić iznio je neistine, glas za njega bio je glas za SDP’

Marinko Glavan

Nećemo dopustiti da nas diskreditiraju - Kristjan Staničić i Josip Ostrogović / Snimio Vedran KARUZA

Nećemo dopustiti da nas diskreditiraju - Kristjan Staničić i Josip Ostrogović / Snimio Vedran KARUZA

Hrvoje Burić iznio je neistine u razgovoru za Novi list, tvrdeći da je gradska vijećnica HDZ-a Ivona Milinović nagovarala vijećnika Marinka Koljanina da podrži prijedlog proračuna gradonačelnika Vojka Obersnela – ustvrdili su na izvanrednoj konferenciji za novinare predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Kristjan Staničić, i dopredsjednik gradske organizacije HDZ-a Josip Ostrogović



RIJEKA  Hrvoje Burić iznio je neistine u razgovoru za Novi list, tvrdeći da je gradska vijećnica HDZ-a Ivona Milinović nagovarala vijećnika Marinka Koljanina da podrži prijedlog proračuna gradonačelnika Vojka Obersnela – ustvrdili su na izvanrednoj konferenciji za novinare predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Kristjan Staničić, i dopredsjednik gradske organizacije HDZ-a Josip Ostrogović.


Burić je, podsjećamo, u danas objavljenom razgovoru za naš list kazao kako je riječki HDZ u sprezi s SDP-om i gradonačelnikom.


Staničić je kazao kako se HDZ neće spuštati na razinu uličnih priča, ali i dodao da činjenice pokazuju tko je zapravo na strani SDP-ove koalicije.




– Još u predizbornoj kampanji kao kandidata za gradonačelnika ukazivao sam da je glas za Hrvoja Burića zapravo glas za SDP. On je to i potvrdio u Županijskoj skupštini, podržavši niz prijedloga SDP-ove koalicije, a na koncu i prijedlog proračuna župana Zlatka Komadine, čime je pokazao na čiju stranu se svrstao – rekao je Staničić.HDZ je, prema njegovim riječima, najstabilnija stranka na političkoj sceni u Hrvatskoj, kao i u Rijeci, što je dokazala i radom svojih vijećnika u Gradskom vijeću. 


– Nećemo dopustiti da nas diskreditiraju oni koji su stranci okrenuli leđa i izdali stranačke kolege i prijatelje. Neka se Hrvoje Burić bavi svojom strankom, koja ne stoji dobro, što pokazuje činjenica da su ga napustili vijećnici s njegove liste – rekao je Staničić. Prijedlog proračuna, rekao je, analiziraju stručne službe, a nakon analiza o eventualnoj podršci raspravljat će gradski odbor. – Odluku hoćemo li podržati proračun ili ne donijet ćemo do kraja ovog tjedna, najavio je Staničić.


Na pitanje hoće li odluku i javno obznaniti, Staničić je odgovorio da neće biti medijskih istupa po tom pitanju prije sjednice Gradskog vijeća, gdje će se HDZ-ovi vijećnici glasovanjem izjasniti o proračunu. Ostrogović je ipak dodao da je HDZ spreman za moguće nove izbore. 


– Obišli smo sve temeljne ogranke u gradu. Stranku smo konsolidirali, što pokazuje i podrška našeg članstva na terenu. Već sada imamo sedmero vijećnika u Gradskom vijeću, jednako koliko i SDP, a za iduće izbore, kad god bili održani, najavljujemo povijesni rezultat i rušenje SDP-ove utvrde. Za izbore smo spremni odmah, jedinstveni smo, a kad smo takvi, nitko nam ništa ne može – kazao je Ostrogović. Reagirala je i vijećnica Ivona Milinović, koju je Hrvoje Burić izravno prozvao da nagovara Marinka Koljanina da prihvati Obersnelov proračun. Novom listu je poslala priopćenje sljedećeg sadržaja: 


“Iako već postaje izlišno komentirati neutemeljene izjave  Hrvoja Burića, obzirom na nevjerodostojnost koju kontinuirano pokazuje, budući da se ipak radi o gradskome vijećniku, dužna sam reagirati na neistinite navode i klevete. Vjerujem kako i gospodin Koljanin, i gospodin Dinko Beaković kojeg g. Burić navodi kao svjedoka, mogu potvrditi kako su potpuno neistinite tvrdnje da sam ja, ili bilo tko iz HDZ-a, barem prema mom saznanju, nagovarali g. Koljanina da podrži Obersnelov proračun. Ovo je već drugi put da gospodin Burić iznosi neistinite navode vezano uz mene (prvi puta je tvrdio da je SDP g. Vukeliću i/ili meni nudio poziciju Predsjednika Gradskoga vijeća, što je netočno), te ga upozoravam da ću idući put biti primorana podignuti privatnu tužbu, obzirom da političari ipak moraju odgovarati za izgovorenu riječ.


O vjerodostojnosti gospodina Burića dovoljno govori činjenica da je tvrdio kako njegova faktoring tvrtka ne posluje  s Agrokorom, pa je suočen s dokazima, naposljetku ipak potvrdio kako je poslovao s Agrokorom. Nadalje, u izbornoj kampanji 2013. godine je najavljivao kako će graditi spomenik dr. Tuđmanu, dok ga se 2017. godine odrekao i ustvrdio kako imena trgova nisu u ingerenciji gradonačelnika.


Nadalje, vrlo su zanimljive teze g.Burića da riječki HDZ već godinama drži ljestve SDP-u, obzirom da je upravo gospodin Burić dugi niz godina bio član predsjedništva riječkog HDZ-a, i gradski vijećnik,  pa ako su navodi koje iznosi točni, onda je upravo on najčvršće držao ljestve g. Obersnelu. Vjerujem kako to ne bi nikoga isuviše začudilo, budući da je upravo g. Burić presudna ruka gospodina Komadine u Županijskoj skupštini, te je upravo on Komadinin “Saucha“, kako se on usuđuje nazivati gospodina Marinka Koljanina.  Ipak se pokazuju točnim tvrdnje gospodina Staničića, da je glas za Burića bio glas za SDP.


Ponašanje gospodina Burića, te njegov javni konflikt s nizom vijećnika koji su opozicija SDP-u u Gradskom vijeću Grada Rijeke, navodi me da pomislim kako Burić ima za zadatak srušiti anti-Obersnelovu većinu u Vijeću. Njegovo destruktivno ponašanje, te koalicija koju je sklopio sa županom Komadinom u Županijskoj skupštini, ipak navode kako je upravo Hrvoje Burić već dugi niz godina kukavičje jaje i riječkog i županijskog SDP-a.”