Tradicionalno darivanje

Gradonačelnik s najmlađim građanima: Ime sv. Vida nosi 190 malih Riječana

M. Duvnjak

Ove godine rođeno jedanaestero djece s imenom Vid  / Snimio Roni BRMALJ

Ove godine rođeno jedanaestero djece s imenom Vid / Snimio Roni BRMALJ

Sva su djeca s imenom Vid, Vida ili varijacijama poput  Vita ili Vite dobila svoje srebrnjake kao znak zaštite sv. Vida i poklon od Grada Rijeke za ponosno nošenje tog divnog imena



RIJEKA  U danima proslave zaštitnika grada Rijeke sv. Vida i djeca su  slavila svoj imendan. Iako je dan zaštitnika grada Rijeke 15. lipnja, u gradu se već slavi, a od koga bolje početi nego od najmlađih Riječana.


Danas je u Dvorani kulture u sklopu hostela Dharma gradonačelnik Vojko Obrsnel uručio poklone za 190 mališana koji nose ime zaštitnika Rijeke sv. Vida.


Već tradicionalno darivanje ove je godine nadopunilo jedanaest novih lica koja nose ime sv. Vida, rođenih ove godine. Darivanje je započelo nastupom »Pozdrav gradu«  vrtićke skupine »Veseljko« koja je razveselila okupljene svojim recitacijama, pjesmom i plesom.




Nakon njihovog razigranog nastupa, podij su prepustili gradonačelniku Obersnelu koji je, zahvalivši prisutnima, čestitao svim mladim licima na nošenju predivnog imena.


Naglasio je kako su neki već desetu godinu za redom na ovom časnom popisu imena, dok su neki tek prvu, kao što je to slučaj kod najmlađeg mališana Vita koji ima samo dva i pol mjeseca.


Obersnel je u šali istaknuo i statistiku koja inače brojčano uvijek ide u prilog djevojčicama, dok je ovdje slučaj obrnut, te su od ukupno 190 djece samo 63 djevojčice.  


Djeca su naravno nestrpljivo čekala darivanje i – dočekala. Sva su djeca s imenom Vid, Vida ili varijacijama poput  Vita ili Vite dobila svoje srebrnjake kao znak zaštite sv. Vida i poklon od Grada Rijeke za ponosno nošenje tog divnog imena.