KAKO DO POSLA

Građevinsko poduzeće i Prometna škola: GP Krk stipendira petero učenika

Ljiljana Hlača

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Petero učenika drugog razreda Prometne škole u Rijeci koji se školuju za zanimanje vozač teretnog vozila u Rijeci danas je dobilo stipendije građevinskog poduzeća GP-a Krk. Iznos stipendije je 1.000 kuna i daje se na rok od 10 mjeseci. Obveza stipendiranog učenika je da po završetku školovanja, što bi trebalo biti 2020. godine, odradi dvije godine u spomenutom poduzeću.


– Na tržištu rada nedostaje kvalificiranih vozača, stoga se sve više poslodavaca odlučuje na ovakve poteze. Stipendija rasterećuje teret školovanja, a učenike čeka radno mjesto, rekao je  ravnatelj Prometne škole Branko Luburić koji smatra da bi se u ovakve mjere, a u svrhu popunjavanja deficitarnih zanimanja, trebala uključiti i država.


Kriza nedostatka vozača teretnih vozila nije izražena samo u Hrvatskoj, već i u Europi. Prema nekim navodima već sada Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Danska, Švedska i Norveška potražuje ukupno 127.500 vozača!


Predsjednik Uprave GP-a Krk Josip Purić jučer je, govoreći o ovom poduzeću, rekao da su prije zainteresirani za program stipendiranja dolazili k njima u ured (stoga je iza njih najmanje 100 odrađenih takvih programa), a danas su se prilike promijenile – oni su ti koji dolaze u škole. – Ovakve mjere plod su hrvatske zbilje gdje je cilj otići, a ne ostati, iako svi oni koji kod nas odrade praksu mogu poslije raditi bilo gdje u svijetu. Nadamo se da će naši stipendisti ipak ostati u Hrvatskoj, naglasio je Purić. Među stipendistima je Ante Valentin iz Brinja koji je jučer bio jako sretan, rekavši nam da mu sve ovo puno znači. Na upit zbog čega je upisao Prometnu školu rekao nam je da je tomu tako jer voli voziti kamione, kroz školu će dobiti vozačku dozvolu te ga nakon svega čeka siguran posao. – Stipendija će najviše pomoći njemu. Prije svega treba platiti dom, a tu su i ostali troškovi, s obzirom na to da naša obitelji ima petero djece, dodao je njegov otac Antun Valentin.