Milijunske investicije

Građevinski ‘bum’ u Rijeci: Ugovorena obnova više od 60 stambenih zgrada

Ljiljana Hlača

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Iz portfelja Rumata trenutačno je u obnovi 17 zgrada, a do svibnja 2016. ugovorena je obnova 30 zgrada »teška« 26 milijuna kuna. Rijeka stan trenutačno obnavlja tri zgrade, a ima ugovoren 31 objekt čija obnova vrijedi 33 milijuna. Izvori novca su Fond za zaštitu okoliša, spomenička renta, krediti i vlastita sredstva



RIJEKA Obnova riječkog stambenog fonda dobro napreduje, najveći riječki upravitelji Rumat i Rijeka stan rekli bi  čak izvrsno; do sada je novo ruho dobilo 14 zgrada, trenutačno je u obnovi 17 građevina, a investicije, barem što se tiče ova dva upravitelja, poprimaju milijunske cifre.


Tako je Rumat od Fonda za zaštitu okoliša u 2015. godini dobio subvenciju za uređenje 30 zgrada. Sve moraju biti gotove do svibnja 2016. godine. U sanaciji Fond sudjeluje s oko 9 milijuna kuna, dok je ukupan iznos svih apliciranih zahvata 26 milijuna kuna. Prošle godine uređeno je 11 objekata, što iz sredstava Fonda, što iz spomeničke rente, a trenutačno se iz portfelja tog upravitelja uređuju građevine na sljedećim adresama: u Kvaternikovoj 4, Ante Kovačića 5 i 6, Janeza Trdine 7 i Mate Balote 55, dok se dovršava Kružna 6/8. Skela se sklapa oko Krešimirove 52, a uskoro i oko zgrada na Korzu 40 te Adamićeve 13. Obnova do obnove. Nije loše.


– Rijeka je prva po korištenju sredstava Fonda za zaštitu okoliša, ali to je sve zasluga upravitelja koji su prepoznali te mogućnosti, saznajemo od direktorice Rumata Karmen Vukorepa. Rijeka se izgrađivala najintezivnije šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a u te zgrade ništa se nije ulagalo, uglavnom se krpalo. Vlasnici stanova više ne žele imati problema sa starim krovovima i fasadama. I zato to sada dolazi na red. A osim toga, ovdje možemo govoriti o tzv. domino efektu, jer se po tom principu obnavljaju zgrade na Gornjoj Vežici, veli Karmen Vukorepa.


Socijalističke kocke




Direktorica Rumata ističe da danas suvlasnici mogu birati hoće li koristiti sredstava Fonda za zaštitu okoliša (dobro za tzv. socijalističke kocke i nebodere), Grada Rijeke kroz spomeničku rentu (dobro za zaštićene objekte) ili mogu ući samostalno u obnovu, koristeći sredstva pričuve te podižući kredit.



Jedna od zanimljivih obnova jest ona koja se izvodi na zgradi u Ulici Janeza Trdine 7, budući da je riječ o objektu s polustaklenom fasadom, jer su zapravo dvije strane pročelja ove zgrade izvedene od čeličnih profila ostakljenih jednostrukim staklom, a preostale su zidane te ožbukane. Građevina je napravljena sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Sadašnji zahvat pretpostavlja zamjenu dotrajale čelične konstrukcije s aluminijskom fasadom s IZO staklima. Preostali dio fasade sanirat će se postavom povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju te zamjenom postojećih drvenih fasadnih prozora. Riječ je o poslovnoj zgradi u većinskom vlasništvu Grada Rijeke (78 posto), ostalo je u vlasništvu jedne pravne osobe. Ukupna vrijednost ovih radova je 1.505.739 kuna, od čega se 679.165 kuna podmiruje iz sredstava spomeničke rente, a 826.574 kuna financiraju suvlasnici.



Iz portfelja Rijeka stana trenutačno su obnovljene tri zgrade, dok se obnavlja čak 11 objekata, a sve bi trebalo biti gotovo u roku od mjesec dana. Riječ je o zgradama na sljedećim adresama: Drage Šćitara 5, Braće Horvatić 5, Drage Gervaisa 43, Drage Gervaisa 76, Milana Frlana 32 , Antuna Barca 12, Derenčinova 15, Liburnijska 24, Vere Bratonje 21, Marijana Vičića 2 i Slavka Krautzeka 91.


– Vrijednost ovih investicija na navedenim objektima doseže cifru od 15.236.639,67 kuna od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost subvencionira obnovu s 6.116.730,93 kuna. Pojedinačno, najveća investicija je na objektu Liburnijska 24 koji je ugovoren za vrijednost od 2.043.657,45 kuna, otkriva nam direktor Rijeka stana Tomislav Štimac.


Na svim navedenim objektima izvodi se obnova ovojnice s toplinskom izolacijom (kamena vuna 10 do 14 centimetara) na koju se nanosi završni silikonski sloj (u profilaciji od dva milimetara).


Odvod za klime


– Osim obnove fasade, sve se više obnavlja i dodatna oprema na zgradi. Recimo, izvode se radovi na obnovi gromobranskih instalacija zgrada (postojeća gromobranska instalacija se zamjenjuje prokromskom i postavlja se podžbukno), izvode se radovi na izradi odvoda kondenzata za klima uređaje (svaki stan ima planirani priključak za klima uređaj), na nekim objektima se mijenjaju kompletno dotrajale balkonske ograde, na nekima se postavlja kompletna vanjska zaštita prozora (rolete), uobičajeno je da se mijenja stolarija na zajedničkim dijelovima zgrade. Uvijek ima posla, navodi Štimac.


U obnovi stambenog fonda Rijeka stana sudjeluju domaće tvrtke iz Rijeke, Splita i Karlovaca. Inače, Rijeka stan je dobio subvenciju Fonda za zaštitu okoliša u 2015. godini za 31 objekt, a riječ je o zahvatima ukupne vrijednosti od 33.495.000 kuna koji također moraju biti gotovi do svibnja 2016. godine. Fond u ovom slučaju sudjeluje s 13.398.000 kuna. Dokumentacija za te zgrade je još u izradi i o njima će zasigurno još biti riječi.