Neželjena promjena

Građani ogorčeni javnim medijskim servisom: Riječani žele Radio Rijeku, a ne HRT-RI

Siniša Pavić

Sve radiopostaje moraju istaknuti da su dijelom HRT-a, pa tako i Rijeka / Snimio Vedran KARUZA

Sve radiopostaje moraju istaknuti da su dijelom HRT-a, pa tako i Rijeka / Snimio Vedran KARUZA

U HRT-u ističu da su pokrate  na zaslonima radioprijamnika u vozilima izvedene od imena radiopostaja te tvrde da je riječ o tehničkoj promjeni za koju do sada nisu dobili niti jednu pritužbu



ZAGREB  Andrej Briščik, gradski vijećnik Akcije mladih, uključio je prije koji dan radioprijemnik u automobilu i poprilično se, blago rečeno, iznenadio. Tamo gdje je do jučer na zaslonu radija pisalo Radio Rijeka, sad stoji HRT-RI.


Fotografirao je vlastiti prijemnik i sliku stavio na Facebook profil. Sudeći prema komentarima, malo je onih kojima se promjena svidjela. Znatno je više onih koji su stanicu »novog imena« jednostavno preskočili tražeći Radio Rijeku.


Nije Radio Rijeka jedina regionalna radiopostaja HRT-a koja je doživjela promjenu. Radio Split je sada HRT-ST, Pula je HRT-PU, Dubrovnik HRT-DU….  Da bi se, pak, do kraja podcrtalo kako se radi o radiopostajama koje su u sastavu HRT-a i oni koji na njima rade ubuduće će morati u svakoj prigodi podsjetiti slušatelje da ih informira Hrvatska radiotelevizija – Radio Rijeka.





Briščik podsjeća kako je Radio Rijeka najslušaniji radio na području grada Rijeke i na području Primorsko-goranske županije, ujedno i u top 10 najslušanijih radijskih postaja u Hrvatskoj. Priznaje kako je suočavanje s istinom da Radio Rijeka ima novu kraticu u njemu izazvalo osjećaj gubljenje identiteta.  


»Samo« RDS


– I moji prijatelji su ovu novinu dočekali sa zgražanjem i neodobravanjem, iako se radi »samo« o RDS kratici, prikazu imena radiopostaje na radioprijemniku. Da ne živimo u izrazito centraliziranoj državi u kojoj se sve manje novca koji iz Rijeke ide za Zagreb vraća našem gradu, da imamo željeznicu za 21. stoljeće, da imamo Žutu Lokvu, da imamo razvijen grad čiji razvitak stopira upravo država, da smo se razvijali kao i ostali gradovi na obali koji su se razvili iz državne blagajne, da nismo zadnja svirala u RH, da imamo sliku kulturnog spomenika u putovnici RH, da smo u novom spotu Turističke zajednice, da imamo riješene sve te stvari, možda nas i ne bi toliko pogodila ova dodatna centralizacija. Radio Rijeka i njena RDS kratica je dio našeg identiteta, to što su nam uzeli je naše – naglašava Briščik. Poziva stoga HRT da vrati kraticu, baš kao što poziva sve da pišu HRT-u pismo s istim zahtjevom. 


– Ostavite nas da uživamo u Radio Rijeci, a ne u HRT-RI. Vama možda nije bitno, nama je – poručuje Briščik čelnicima HRT-a. S HRT-a međutim obavješćuju kako su sve radiopostaje koje su u sastavu HRT-a obvezne istaknuti da su dijelom HRT-a. Pritom se i oni pozivaju na slušatelje.


– Razlog tomu su, među ostalim, česti upiti slušatelja koji su pojedine radiopostaje koje nisu u sastavu HRT-a povezivali s javnim medijskim servisom, a one koje su u njezinu sastavu nisu prepoznavali da su dijelom HRT-a.


Tehnička promjena


Ovime ističemo kako Služba za korisnike HRT-a dosad nije primila nijednu pritužbu jer je većina HRT-ovih lokalnih radiopostaja još prije nekoliko godina započela s praksom ujednačenoga predstavljanja, a tijekom prošlih mjesec dana to su učinile i preostale radiopostaje – kažu s HRT-a.


Ističu i kako su pokrate koje se pojavljuju na zaslonima radioprijamnika u vozilima izvedene od imena radiopostaja te tvrde da je riječ o tehničkoj promjeni.