Izgrađen i park za pse

Grad uredio jedino groblje kućnih ljubimaca u Hrvatskoj : Pokapani su psi, mačke, zečevi, a priča se i jedan konj

Ljiljana Hlača

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Gradonačelnik je najavio razmatranje mogućnosti ukopa urni za budućnost, bez prostora za komercijalizaciju cijele priče. Zakon o veterinarstvu još od 2004. godine ne dopušta pokapanje životinja u zemlju



RIJEKA Grad Rijeka uložio je 190.000 kuna u uređenje parka za pse i groblje kućnih ljubimaca koji se nalaze na području MO Pulac, u Lukovićima kod kućnog broja 9. Realizacija ovih zahvata bile su razlog današnjeg obilaska ovih lokacija gradonačelnika Grada Rijeke Vojka Obersnela i pročelnice Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irene Miličević sa suradnicima.


Park za pse nalazi se odmah do groblja te je riječ o sedmoj takvoj površini namjenjenoj za istrčavanje kućnih ljubimcima. Opremljen je s dvije drvene agility sprave, klupama, košarama za smeće, vrećicama za pseći izmet te je ograđen.


Površina parka je 750 metara kvadratnih te ima dosta prirodnog zelenila odnosno hlada. S uređenjem parkova za pse u Rijeci počelo se još 2014. godine i do sad je u sedam parkova uloženo čak 778.000 kuna.


Oplemenjeno groblje




Budući da se odabrana lokacija nalazi tik do groblja za kućne ljubimca Grad Rijeka je odlučio i tu lokaciju malo oplemenit. Ulaz u groblje je pošljunčan, postavljene su klupe, instalirana slavina za vodu dok je dio gdje su pokopani ljubimci hortikulturno uređen. Do svih spomenutih sadržaja vodi betonska staza.



– Groblje kućnih ljubimaca predstavlja specifičnost za Rijeku i iako je prema Zakonu o veterinarstvu zabranjen ukop ipak smo odlučili preuzeti brigu o njemu kako radi vlasnika kojima ovo mjesto predstavlja poveznicu sa svojim kućnim ljubimcima tako i za ostale koji se žele upoznati s ovom atrakcijom, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel prilikom obilaska.



Najavio je razmatranje mogućnosti ukopa urni za budućnost, bez prostora za komercijalizaciju cijele priče. Naime, Zakon o veterinarstvu još od 2004. godine ne dopušta pokapanje životinja u zemlju, već samo spaljivanje u za to predviđenoj spalionici.


Svaki velegrad ga ima


Iako ne postoje neki službeni napisi/dokumenti o riječkom groblju kućnih ljubimaca, pretpostavka je da ono formirano početkom prošlog stoljeća. Groblja kućnih ljubimaca nisu u Europi pa ni u svijetu rijetkost – većina velegradova ima takav sadržaj: Pariz, Tokyo, New York, a za Hrvatsku to bi bila Rijeka.



Tu se nisu pokapali samo psi već i mačke, zečevi, a priča se čak i jedan konj. Nekim ljubimcima vlasnici su podigli uistinu lijepe nadgrobne spomenike napravljene od mramora s posvetama i pod redovitim održavanjem su. Ima posveta i na stranim jezicima.



No, opet ima grobova kojima se samo obrisi naziru i već je vrijeme učinilo svoje. Pretpostavka je da ima 60-tak spomenika, a sudeći po njima nekako se najviše ukopa obavljalo tijekom 60-tih, i 70-tih godina prošlog stoljeća. Namjera je gradskih otaca da cijela lokacija s ovim uređenjem postane i dio turističke ponude Rijeke.