Sve isto, osim koncesionara

Grad preuzeo tržnice: Samo da nam svoja obećanja ne naplate većim zakupom

Orjana Antešić

Novac koji se svakog dana "ubire" od najma opreme i štandova od jučer se slijeva u najmlađe gradsko komunalno / Foto Marko GRACIN

Novac koji se svakog dana "ubire" od najma opreme i štandova od jučer se slijeva u najmlađe gradsko komunalno / Foto Marko GRACIN

Nakon primopredaje, tržnicom je prošetao zaposlenik gradske tvrtke koji će biti izravno nadležan za njezino funkcioniranje i popričao je sa zakupcima. Oni pozdravljaju svako ulaganje koje će im olakšati i poboljšati uvjete rada. No, istovremeno, boje se da se ta obećana ulaganja ne »prebiju« preko njihovih leđa s podizanjem sadašnjih zakupnina koje ionako smatraju previsokim



RIJEKA – Gradsko poduzeće Rijeka plus izdalo je prve račune zakupcima na riječkim tržnicama, i to je jedino što se jučer promijenilo u paviljonima, kioscima, štandovima i na glavnoj ribarnici ovoga grada. Drugim riječima, novac koji se svakog dana »ubire« od najma opreme i štandova više ne ide na konto tvrtke Ivana Franolića, već se od jučer slijeva u ovo najmlađe gradsko komunalno poduzeće. A riječ je od otprilike 13,14 milijuna kuna godišnje, ako je suditi prema javno dostupnim i objavljenim prihodima Franolićevih Tržnica Rijeka iz posljednjih nekoliko godina. Gotovo je sasvim sigurno da je to nekad, u onim zlatnim vremenima tržnica, moralo biti i puno više. Gradske su vlasti, u zamjenu za vlasništvo nad paviljonima, kako je to objašnjeno, u dva navrata dale koncesiju Ivanu Franoliću, prvi put na 15, a onda 2007. godine na još deset deset godina. I to je konačno isteklo, ove nedjelje u ponoć.


Vasa Dunoska


Vasa Dunoska





Kako neslužbeno doznajemo, jučer ujutro službeno je obavljena primopredaja između sadašnjeg i bivšeg koncesionara riječkih tržnica, Rijeka plusa i Tržnica Rijeka, a sigurno da je u igri i druga Franolićeva firma, »Ana«, na koju je prije nešto više od godinu i pol dana prebacio svu tržničku opremu i imovinu.


Najam opreme


Dok iz Rijeka plusa još uvijek čekamo da to i službeno objave, posve je jasno da je ovo gradsko poduzeće prošlih dana potpisalo ugovor o najmu s Franolićevom »Anom« oko svega što je nužno za funkcioniranje glavne riječke i tržnice Brajda. Izvjesno je da je između Rijeka plusa i »Ane« sklopljen ugovor i o najmu prostora zametske i tržnice na Vežici, koje su vlasništvo Ivana Franolića. Premda smo u Rijeka plus još prošli četvrtak (ponovo) zatražili da nam konkretno odgovore koliko će ovo gradsko komunalno poduzeće plaćati Ivanu Franoliću, do jučer poslijepodne odgovor još nismo dobili. Doduše, iz dva neslužbena izvora imali smo prilike čuti da se, navodno, radi o iznosu od devedesetak tisuća kuna mjesečno u što bi bio uključen najam svih kioska, štandova i ostale opreme te najam Zameta i Vežice. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, podsjetimo, obznanio je da će od 1. siječnja Rijeka plus nabaviti kompletno novu tržničku opremu za što se planira uložiti čak 20 milijuna kuna. Oko tržnica na Zametu i Vežici zasad su samo natuknute dvije opcije – ili će do daljnjeg ostati u najmu ili će ih Rijeka plus odnosno Grad trajno otkupiti od Franolića.


Nada Grdić


Nada Grdić



Za kupce i posjetitelje glavne riječke tržnice, tamošnje prodavače i zakupce jučer je bio dan kao i svaki drugi u proteklih 25 godina. Kao što smo već spomenuli, jedina razlika bila je u titularu onog tko izdaje račune, sve je ostalo isto. Isti oni djelatnici Tržnica Rijeka koji su svakog jutra izdavali i naplaćivali štandove, vage i ostalu opremu činili su to i jučer jer ih je, kao što je poznato, pod svoje skute preuzeo Grad.


Lijepa gesta


Oni glavni operativci, njih devet, zaposleno je u Rijeka plusu, a preostalih osam raspoređeno je u drugim gradskim firmama – Poslovnim sustavima i Čistoći.


Ljubica i Predrag Milošević


Ljubica i Predrag Milošević



Doduše, nešto se neuobičajeno jučer ipak dogodilo, barem iz perspektive prodavača i zakupaca na tržnici kojima se, vele, nikad nije dogodilo da ih posjeti i obiđe netko od glavnih šefova. Doduše, kasnije smo ipak razjasnili da se među štandove ipak nije spustio direktor Rijeka plusa Željko Smojver, već jedan od njegovih zaposlenika koji će, vjerojatno, biti direktno nadležan za funkcioniranje preuzetih gradskih tržnica. Svi prodavači s kojima smo razgovarali složili su se da je, u svakom slučaju, riječ o lijepoj gesti novog koncesionara tržnice.


Sada Pijalić


Sada Pijalić



Po svemu sudeći, prodavači na glavnoj riječkoj tržnici od tog predstavnika Rijeka plusa jučer baš i nisu uspjeli puno novog doznati, osim onog što već i znaju – sve ostaje po starom do kraja ove godine, a onda će se vidjeti što i kako dalje. Naravno da zakupci na tržnici pozdravljaju svako ulaganje koje će im olakšati i poboljšati uvjete rada. No, istovremeno, boje se da se ta obećana ulaganja ne »prebiju« preko njihovih leđa s podizanjem sadašnjih zakupnina koje ionako smatraju previsokim.


Barbara Lemut


Barbara Lemut



– Samo neka od nas ne traže dodatni novac. Normalno da se svi pribojavamo jer čista logika stvari govori da ako se nešto ulaže, taj se novac odnekud mora i vratiti – pribojava se Nada Grdić, koja ima u zakupu tri stola na kojima trenutačno prodaje bobičasto voće iz vlastitog OPG-a, za koje mjesečno plaća oko 4.600 kuna – veli ona.


Velika neizvjesnost


– Zasad je sve isto, isti ljudi koji naplaćuju, isto sve. Ali, mi i dalje ne znamo što nas čeka s prvim danom iduće godine. Bio je tu jutros novi šef iz Rijeka plusa, sa svima nama se upoznati, što je lijepa gesta. Međutim, kako ćemo i koliko od iduće godine plaćati naša sadašnja prodajna mjesta, mi i dalje ne znamo. Sve što nam se sada govori je da će nam biti bolje – kazuje nam Vasa Dunoska dok je za izložene lubenice već čeka nekoliko kupaca. Ljubica Milošević i njezin suprug Predrag također su imali prilike samo čuti kako će im s novim koncesionarom tržnica biti bolji uvjeti rada. Ufaju se da će to tako uistinu i biti jer, kažu u šali, kampanje i izbori su ipak »finili«.


Gradsko poduzeće Rijeka plus jučer službeno preuzelo riječke tržnice i izdalo prve račune zakupcima


Gradsko poduzeće Rijeka plus jučer službeno preuzelo riječke tržnice i izdalo prve račune zakupcima



Sada Pijalić, koja sa suprugom »drži« jedan od štandova s odjećom, kaže da je i sebi i predstavniku Rijeka plusa poželjela sreću. Od tog kioska, priča nam, živi cijela njezina obitelj i sigurno je da gospođa Sada, kao i sve druge njezine kolege, itekako zanima što je čeka s prvim danom iduće godine. Ulazimo u ribarnicu. Pitamo jednu gospođu, koja je prodavala plavice, što bi trebalo promijeniti nabolje u ribarnici.


– Sve – kratko i jasno odgovara ona, ali opet ne vjerujući da će se išta bitno poboljšati, barem ne u neko dogledno vrijeme.


– Samo nek’ nam osiguraju da bolje i ugodnije radimo jer ovdje se ništa nije mijenjalo već desetljećima, kao da vrijeme stoji. Mijenjaju se samo žene koje prodaju ribu – zaključila je priču prodavačica Barbara Lemut.