Nautički sajam

Grad je luka, luka je grad: Sutra počinje Rijeka Boat Show

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Jedan od temeljnih ciljeva najstarijeg nautičkog sajma na hrvatskim prostorima, na kojem će se predstaviti 40-ak izlagača, je da motivira, propagira i pokreće domaću nautičku proizvodnju



RIJEKA – »Grad je luka, luka je grad« slogan je ovogodišnjeg Rijeka Boat Showa, što će biti održan od 27. do 29. rujna na Gatu Karoline Riječke, gdje će se predstaviti četrdesetak izlagača iz Hrvatske i Slovenije, najavljeno je na konferenciji za novinare.


– Ovaj slogan ističe povezanost luke i grada kakva postoji već tristotinjak godina, koliko djeluje luka koja je mijenjala funkcije po pojedinim područjima. Na terminalu i dijelu lučkog područja sve češće možemo vidjeti šetače, pa je namjera oplemeniti prostor. Sajam nautike bio je najstariji sajam te vrste na ovim prostorima, a njegovo prvo izdanje održano je 1984. godine. Luka je bila susret gospodarstvenika kroz povijest, tako će biti i ubuduće, kazao je Vedran Babić iz obrta Inspiro Lab, koji je organizator Rijeka Boat Showa 2019. Babić je dodao kako je riječki sajam nautike, koji ove godine nosi novi naziv – Rijeka Boat Show, osvježen i novim vizualnim identitetom, pa će tako izložbeni prostor biti u nekoliko manjih šatora povezanih plavim tepihom koji simbolizira more, s prozirnim stijenkama koje pokazuju otvorenost prema moru.


Nulta godina


Direktor Rijeka Boat Showa Ivan Črnjarić istaknuo je kako Primorsko-goranska i Istarska županija imaju velik broj društava i obrta koji proizvode ili prodaju plovila i prateću opremu.




– Velik je to potencijal za nautički sajam koji ćemo vratiti na put slave, uz novitete modernog doba. Nautički sajam u Rijeci bit će poboljšan u svim segmentima prateći suvremene trendove organizacije takve vrste sajmova te tako biti ukorak s vremenom, ali i biti svjestan duge povijesti i tradicije protekle 33 godine održavanja nautičkih sajmova u Rijeci. Možemo reći kako je ovo, ustvari, nulta godina sajma, unatoč tradiciji, kazao je Črnjarić, dodajući kako će jedan od temeljnih ciljeva najstarijeg nautičkog sajma na hrvatskim prostorima i dalje ostati nepromijenjen, a to je da motivira, propagira i pokreće domaću nautičku proizvodnju.


Jedan od izlagača na ovogodišnjem sajmu je i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka koja će, prema riječima voditelja Odsjeka za pomorsko gospodarstvo, promet i trgovinu HGK ŽK Rijeka Vedrana Devčića, predstaviti aktivnosti strukovne grupe koje se tiču brodogradnje.


Atraktivan događaj


Partner sajma je i ove, već sedme godine, Lučka uprava Rijeka, ispred koje se novinarima obratio pomoćnik ravnatelja za komercijalno operativne poslove Ivan Jakšić, koji je kazao kako ovaj sajam definira Rijeku kao prometno i gospodarsko središte, a s lokacijom u središnjem dijelu luke ono postaje mjesto susreta gospodarstvenika, brojnih predstavnika nautičke industrije i time atraktivan turistički događaj.


Višegodišnji pokrovitelj sajma je Grad Rijeka, koji je ove godine, kako je kazala pročelnica Odjela za poduzetništvo Jana Sertić, širenjem koncepta organizacije prema realnom sektoru raspisao natječaj i dodijelio bespovratna sredstva subvencije organizatoru sajma u iznosu od sto tisuća kuna. Kao pokrovitelj, sajam prati INA – Rafinerija nafte Rijeka.


– INA se kao sponzor javlja u projektima koji doprinose lokalnoj zajednici i turističkoj ponudi Rijeke, kazala je Diana Hajdo, rukovoditeljica Kontrole kvalitete u Ini.


Najskuplje plovilo 700 tisuća eura plus PDV


Najskuplje plovilo koje će biti predstavljeno na sajmu, a riječ je o modelu tvrtke Adria Luxury Boats d.o.o., karakteristika između glisera i jahte, dužine 14 metara, vrijedno je čak 700 tisuća eura plus PDV. Kako je najavljeno, na sajmu će biti plovila i opreme za svačiji džep, između ostalog i gumenjaka po sto tisuća kuna bez motora, odnosno 180 tisuća kuna s motorom. Sajam će svečano biti otvoren u petak, 27. rujna u 11 sati, istoga dana ostaje otvoren do 19 sati, u subotu je radno vrijeme od 9 do 19, a u nedjelju od 9 do 18 sati. Djeca do sedam godina imaju besplatan ulaz, djeca od 8 do 18 godina plaćaju ulaz 10 kuna, a ostali 20 kuna. Uz kupljenu ulaznicu posjetitelji u subotu mogu i na koncert Damira Kedže. U popratnom sadržaju sajma je i nautička regata za krstaše, u organizaciji Jedriličarskog kluba 3. maj, što će biti održana u nedjelju, 29. rujna.