Zeleno svjetlo

Grad Rijeka odobrio kupnju muzeju: U Rijeku stiže norveški antifašistički torpedo

Damir Cupać

Ivan Šarar  je naglasio da se uz norveški torpedo veže zanimljiva povijesna priča, te je istaknuo da je riječ o originalnom Whiteheadovom torpedu



 Gradonačelnik Vojko Obersnel dao je zeleno svjetlo Muzeju grada Rijeke da raspise javni natječaj bez prethodne javne objave za nabavu repnog dijela torpeda s motorom bez propelera i bojeve glave br. 146 iz Norveške. Procjena je da će norveški dio torpeda koštati oko 380.000 kuna.


– Statutom Muzeja grada Rijeke propisano je da Muzejsko vijeće odlučuje o stjecanju, otuđivanju i opterećivanju imovine pojedinačne vrijednosti iznad 200.000 kuna uz prethodnu suglasnost Gradonačelnika Grada Rijeke. Sredstvasu osigurana u gradskom proračunu za ovu, te projekcijama za sljedeće dvije godine, pojasnio je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar. On je naglasio da se uz norveški torpedo veže zanimljiva povijesna priča, te je istaknuo da je riječ o originalnom Whiteheadovom torpedu.


– Točno znamo gdje je bio ovaj torpedo 1940. godine. Naime, on je sa svojom braćom upotrijebljen kako bi se spriječio napad njemačke mornarice na Oslo i njima je potopljena predvodnica njemačkog konvoja. Tako je obranjen Oslo, obranjena je kraljevska onitelj. Radi se o ekstremno zanimljivom eksponatu čija će kupovina podići vrijednost riječke izložbe torpeda. Iako se vode polemike o tome treba li toliko isticati vrijednost oružja, mogu primijetiti da je ovdje riječ o antifašističkom obrambenom torpedu, izjavio je Šarar.


Gradonačelnik Obersnel poručio je da će se na ovaj način u Rijeku vratiti barem jedan originalni Whiteheadov torpedo.– Po nerazumljivim i čudnim okolnostima originalna torpeda završila su u Splitu. ispada da je lakše vratiti ih iz Norveške nego iz Splita. U svakom slučaju, riječ je o dobroj odluci, zaključio je Obersnel.