Slavlje dviju gimnazija

Grabar-Kitarović: Reformu kurikuluma provesti bez uplitanja ideologije

Ingrid Šestan Kučić

Reformom kurikuluma ne treba mijenjati samo što se uči, nego i kako se uči, a sama reforma treba se provesti bez uplitanja ideologije, kazala je predsjednica



RIJEKA – Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović postala je danas prva počasna maturantica Prve sušačke hrvatske gimnazije koju je posjetila povodom obilježvanja 390. obljetnice njenog postojanja.


Ujedno je sudjelovala i na svečanoj akademiji Prve riječke hrvatske gimnazije koja je također obilježila jednako obljetnicu, a uz akademiju Riječka je gimnazija organizirala i panel diskusiju u HNK »Ivana pl. Zajca« na kojoj su bivši učenici škole raspravljali o obrazovanju nekad, danas i sutra.


Pod vodstvom novinara Aleksandra Stankovića predsjednica Grabar-Kitarović, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i član Povjerenstva za Strategiju obrazovanja, Pero Lučin, iznijeli su svoja iskustva obrazovanja i evocirali uspomene na dane provedene u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji.




U raspravi o aktualnoj situaciji u obrazovnom sustavu i budućnosti obrazovanja u Hrvatskoj pridružio im se i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić, a svi su se panelisti ususglasili da hrvatski obrazovni sustav treba promjene, ali i da reforma školstva treba imati kontinuitet.


– Potreban je kontinuitet provođenja reforme s Vlade na Vladu, ali i prijemčivost društva za promjene. U Hrvatskoj je pitanje ideologije često izgovor za nedjelovanje. Reformom kurikuluma ne treba mijenjati samo što se uči, nego i kako se uči, a sama reforma treba se provesti bez uplitanja ideologije, kazala je predsjednica.



Ujedno je zahvalila svim svojim profesorima što su joj dopustili da u životu bude borbena te je poslala poruku sadašnjim generacijama učenika parafrazirajući englesku poslovicu.


– Ciljaj na mjesec, čak i ako promašiš završit ćeš među zvijezdama, poručila je Grabar Kitarović.