Potpisan ugovor

Glasovi prognostičara kojima se vjeruju i dalje u programu Radio Rijeke

Biljana Savić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Primorsko-goranska županija te gradovi Kastav i Opatija i ove su godine osigurali ukupno 128 tisuća kuna kojim će Pomorski centar Rijeka plaćati materijalne troškove, ali i održati riječki poznati meteorološki trojac – Ivana Novaka, Danijelu Vlašić i Igora Horvata – na okupu



RIJEKA Ugovor o sufinanciranju projekta Pomorskog centra Rijeka u 2017. godini jučer su potpisali primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac, zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Vera Šantić i ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Nataša Strelec Mahović. Osiguranim udruženim sredstvima već treću godinu za redom sufinancirat će se nastavak uspješnog projekta koji je pokrenut na inicijativu Radija Rijeke 2015. godine.



Matej Mostarac je kazao da je svjestan da Grad i udruge u Kastvu vrlo često funkcioniraju po principu pravovremenih informacija. – Sigurno svatko zna da mjesec dana prije Bele nedeje svi zovemo i pitamo kakvo će biti vrijeme da znamo planirati – ilustrirao je Mostarac. Zamjenica opatijskog gradonačelnika Vera Šantić naglasila je da Grad Opatija uvijek podržava inicijative koje su važne za kvalitetu života svojih sugrađana.


Za tekuću godinu osigurana su sredstva na razini prethodne godine, odnosno ukupno 128.660 kuna, od čega je Primorsko-goranska županija preuzela obvezu sufinanciranja 50 posto, odnosno 64.330 kuna, a gradovi Opatija i Kastav po 25 posto, odnosno po 32.165 kuna. Tim novcem bit će financirani redovni materijalni troškovi rada Centra koji obuhvaćaju najamninu Gradu Rijeci, komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda, troškove za električnu energiju, plin, vodu, telefon, internet, odvoz smeća, komunalni otpad, čišćenje stubišta te troškove Metroneta za uslugu VPN mreže. Također, ovim je izvorom financiranja omogućeno zapošljavanje dva meteorologa koji uz Ivana Novaka čine riječki meteorološki trojac, a riječ je o Danijeli Vlašić i Igoru Horvatu.


Ravnateljica DHMZ-a, dr. sc. Nataša Strelec Mahović, istaknula je da je Pomorski centar u Rijeci od iznimne važnosti za sigurnost pomorskog prometa i za sve građane Rijeke i Primorsko-goranske županije, za njihove svakodnevne aktivnosti, razne gospodarske aktivnosti, pa i za povremena spašavanja na moru i potrebe u slučaju elementarnih nepogoda. – Klima se čudno ponaša u zadnje vrijeme pa su nepogode sve češće i sve izraženije, i iznimno je važno da imamo nekoga tko poznaje lokalne karakteristike područja i tko je u stanju reagirati pravodobnom informacijom, kao što to rade naši prognostičari u Pomorskom uredu Rijeka. Svjesni smo i situacije s financijskim sredstvima i upravo zbog toga smo još više zahvalni što su i ove godine Županija, Grad Kastav i Opatija prepoznali potrebu da se održi Pomorski ured u Rijeci.




Ističući važnost Pomorskog centra Rijeka u kontekstu potpore koju pruža nautičarima te aktivnostima Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, župan Zlatko Komadina osvrnuo se na problematiku sve većih potreba za sufinanciranje koje nadilaze nadležnosti Županije.


– Svi traže još novca i sve više financiramo one projekte i programe za koje mi zakonski u naravi nismo nadležni. A potrebe postoje, kao što je KBC Rijeka, kojem je osnivač država, pa sportski klubovi koji su u problemu pa se obraćaju nama, pa meteorolozi koji su hvalevrijedni ljudi, ali njihov vlasnik ih želi malo racionalizirati – kazao je Komadina i naglasio važnost i potrebu reforme lokalne i regionalne samouprave, posebice u segmentu poreza, a kako bi se jedinicama lokalne i regionalne samouprave osigurala sredstva za planiranje onoga što predstavnici građana, gradski i općinski vijećnici te članovi županijskih skupština smatraju potrebnim.



Da je DHMZ zahvalan pokazali smo i kroz to što smo u posljednjih godinu dana u potpunosti renovirali i opremili Pomorski ured u Rijeci tako da sada naši prognostičari imaju uvjete gotovo kao i prognostičari u Zagrebu – kazala je Strelec Mahović. U ime pokretača projekta, Radija Rijeka, urednik Edi Kišić naglasio je da je Radiju Rijeka izuzetno drago što je dio ovog tima i što je u projektu koji traje već 25 godina.

– Osobno sam i sam bio zajedno s kolegicom inicijator i zagovornik meteorološke prognoze kroz glas u eteru. Taj glas je postao prepoznatljiv. Danas imamo svi pametne telefone i Internet, ali vjerujte mi, u razgovoru s ljudima, oni žele čuti prognozu na Radiju Rijeka, oni žele čuti Ivana Novaka, Danijelu Vlašić, Igora Horvata i do jučer Smiljana Viskovića, jer nji