Bogat program

Festival znanosti u Rijeci: Više od 150 događanja na 23 lokacije

Ingrid Šestan Kučić

Snježana Prijić Samaržija, Vedrana Mikulić Crnković i Goran Filipović / Foto: R. BRMALJ

Snježana Prijić Samaržija, Vedrana Mikulić Crnković i Goran Filipović / Foto: R. BRMALJ

vogodišnji se Festival odvija i u okviru obilježavanja 45 godina Sveučilišta u Rijeci te 385 godina visokog obrazovanja u Rijeci



RIJEKA Više od 150 događanja na 23 lokacije realizirat će se u periodu od 16. do 21. travnja u okviru šesnaestog Festivala znanosti čija je ovogodišnja naglašena tema »Otkrića« – najavljeno je na konferenciji za novinare, a kao posebno bogatsvo riječkog izdanja te tradicionalne manifestacije predsjednica organizacijskog odbora doc.dr. Vedrana Mikulić Crnković istaknula je sudjelovanje više od 60 institucija u realizaciji Festivala.


– U Festival znanosti ove se godine uključilo više od 30 institucija te 22 dječja vrtića i 14 škola. Ovogodišnji se Festival odvija i u okviru obilježavanja 45 godina Sveučilišta u Rijeci te 385 godina visokog obrazovanja u Rijeci. Uz Sveučilište od samog početak manifestaciju prate i Grad Rijeka te Primorsko-goranska županija, kazala je doc.dr. Mikulić Crnković.


Tijekom Festivala svoja vrata otvorit će Građevinski, Medicinski i Pomorski fakultet, a čak trećina događanja realizirat će se 17. travnja u okviru otvorenog dana Sveučilišnih odjela u čijoj će se zgradi održati 50 različitih aktivnosti poput igrokaza, radionica, predavanja te kratkih znanstvenih izlaganja.




Na Građevinskom će se fakultetu pak održati 9 javnih predavanja iza kojih će slijediti i znanstveni kafići »Znak« u Akvariju, a svakodnevno od 12 do 14 sati znanost će gostovati i na Korzu gdje će se na štandu Festivala organizirati razna znanstvena događanja. Dio Festivala bit će i interaktivna izložba Centra za promociju nauka iz Beograda i Prirodoslovnog muzeja Rijeka »Dinamična planeta Zemlja«, a ulaz na sva događanja je besplatan.


Štand Festivala na kojem se mogu dobiti informacije o tjednu posvećenom znanosti već je postavljen na Korzu te će svakodnevno do 20. travnja promovirati manifestaciju čiji je cilj popularizacija znanosti.


Bez obzira što se radi o manifestaciji koja se istovremeno održava u 50 gradova rektorica riječkog Sveučilišta prof.dr. Snježana Prijić Samaržija istaknula je da riječki Festival znanosti ima posebnu kvalitetu što potvrđuju i dodjeljene nagrade organizatoru Udruzi »Zlatni rez«.


Ujedno se osvrnula i na sve snažniji kult pseudoznanosti zbog čega popularizacija znanosti ima još važniju ulogu, a dodatna zadaća te popularizacije postaje vraćanje ugleda i statusa znanosti, dok je zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović Festival ocjenio kao vrlo popularnu manifestaciju u Rijeci.