Uživajte šećući

Europski tjedan mobilnosti: Ostavite auto kod kuće i šetajte Ciottinom

Ljiljana Hlača

Ciottina ulica, od Kapucinske crkve do početka Barčićeve, bit će pretvorena u pješačku zonu  V. KARUZA/Arhiva NL

Ciottina ulica, od Kapucinske crkve do početka Barčićeve, bit će pretvorena u pješačku zonu V. KARUZA/Arhiva NL

Čista, zajednička i inteligentna mobilnost tema je ovogodišnje manifestacije, koja će u Rijeci biti obilježena od sutra do 22. rujna. Za to vrijeme će Ciottina ulica, od Kapucinske crkve do početka Barčićeve ulice, biti pješačka zona



I ove godine u Rijeci će se u organizaciji Grada Rijeke obilježiti Europski tjedan mobilnosti, manifestacija čiji je cilj potaknuti javnu svijest i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama. Program počinje sutra s početkom u 10 sati, a sve do 22. rujna za promet će biti zatvoren jedan dio Ciottine ulice od Kapucinske crkve pa do početka Ulice Erazma Barčića koja će biti pretvorena u pješačku zonu i gdje će se održavati raznoliki program, izuzev ponedjeljka i utorka. Tim danima ova ulica bit će namijenjena hodočasnicima koji se poklanjaju relikvijama Sv. Leopolda Mandića u Kapucinskoj crkvi.


Samo u subotu na zatvorenom dijelu ulice bit će postavljene likovne skulpture studenata Akademije primijenjenih umjetnosti, održat će se sportski kutak Doma mladih, bit će postavljeni štandovi s rukotvorinama, Turistička zajednica će prezentirati brošuru riječkog prstena – rute za bicikliste i pješake, predstavit će se električni bicikl uz demonstraciju vožnje, pjevat će Mali Riječani i Morčići, a u 12 sati organizator najavljuje likovnu akciju Tinta 910 u kojoj će sudionici polijevati tintu ulicom.



U povodu Europskog tjedna mobilnosti sutra se za sav promet zatvara Ciottina ulica i ostaje zatvorena do nedjelje – izvijestili su iz Rijeka prometa. Zbog toga neće biti moguće parkirati na potezu od Ul. Ivana Pavla II. do Barčićeve ulice, a stanari u tom periodu mogu koristiti sva ostala Rijeka plus parkirališta, uz predočenje valjane parkirne karte.





– Svake godine Europski tjedan kretanja odabirom određene teme usredotočuje se na neki od gorućih problema povezanih s održivom mobilnošću. Ove godine Europski tjedan mobilnosti se promovira temom »Čista, zajednička i inteligentna mobilnost« s pozivom na akciju »Dijeljenje te vodi dalje«, naglasio je jučer pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj i urbanizam Srđan Škunca.


Akcija »Dijeljenje te vodi dalje« promiče zajedničku mobilnost koja može imati pozitivan utjecaj na gradove i naselja, jer svaki automobil koji se koristi za zajedničku vožnju pomaže u smanjivanju ukupnog broja osobnih automobila na cestama. Dijeljenjem se utječe i na lakše prometovanje različitih prijevoznih sredstava – automobila, bicikala i javnog prometa.


Europski tjedan mobilnosti izrastao je iz inicijative »U gradu bez mog automobila«, pokrenute još 1995. godine, a od 2000. ustanovljen je i Dan bez automobila, koji postaje Europska inicijativa. Mnogi su u toj inicijativi prepoznali priliku da promjene svakodnevni način putovanja i kretanja po svojem gradu.