Dodatne uštede

Energo savjetuje kako do još nižih cijena: Nove fasade donose još niže centralno grijanje

Marinko Glavan

Riječ je o uštedama od prosječno 20 posto u fiksnom dijelu računa za centralno grijanje koji se plaća tijekom čitave godine. Za prosječan stan od 60 »kvadrata« jednostavnim izračunom to bi značilo račun niži za oko 36 kuna mjesečno, odnosno 216 kuna manje na godišnjoj razini



 Suvlasnici stambenih zgrada priključenih na Energov sustav toplana, koje imaju ugrađenu termoizolacijsku ovojnicu, odnosnu fasadu, moći će, na temelju elaborata ovlaštenog inženjera umanjiti potrebnu instaliranu snagu za zagrijavanje, potvrdio je prilikom službenog predstavljanja novih, nižih cijena centralnog grijanja na jučerašnjoj konferenciji za novinare direktor Energa Sanjin Kirigin.



Novinare je zanimalo hoće li centralno grijanje opet poskupjeti ukoliko dođe do poskupljenja energenata. Kirigin je odgovorio kako se ne očekuju veći poremećaji cijena na svjetskom tržištu nafte i plina.


– Ukoliko i dođe do nekih devijacija u cijeni na kraći rok, od nekoliko mjeseci, to neće dovesti do povećanja cijene centralnog grijanja, kazao je Kirigin.





To bi, prema njegovim procjenama, moglo donijeti nemale uštede od prosječnih oko 20 posto u fiksnom dijelu računa za centralno grijanje koji se plaća tijekom čitave godine. Za prosječan stan od 60 »kvadrata« jednostavnim izračunom to bi značilo račun niži za oko 36 kuna mjesečno, odnosno 216 kuna manje na godišnjoj razini.


Oko pitanja izračuna instalirane snage za zgrade čiji su suvlasnici uložili znatna sredstva za nove termoizolacijske fasade traju višegodišnja natezanja između Energa i predstavnika suvlasnika. Energo je, naime, dosad uporno odbijao izračune instalirane snage potvrđene od ovlaštenih inženjera, pod izlikom da se instalirana snaga obračunava po snazi izmjenjivača topline u podstanici zgrade, iako Mrežna pravila jasno propisuju da je ovjereni elaborat inženjera dovoljan za smanjenje instalirane snage. Zbog čega je dosad provođena takva praksa i zašto su u Energu tek sad odlučili dosljedno provoditi propise, Kirigin nije objasnio.


– Ukoliko ovlašteni inženjer svojim žigom i potpisom potvrdi da nekoj zgradi nije potrebno, primjerice 100 kilovata instalirane snage, nego samo pedeset, zbog nove termoizolacijske ovojnice, mi ćemo to prihvatiti. Pri tom se instalirana snaga fizički može smanjiti na dva načina, limitatorom protoka ili ugradnjom novog izmjenjivača topline. Moram naglasiti da u tom slučaju, ukoliko bude žalbi stanara da im grijanje nije dovoljno, Energo nije adresa kojoj se trebaju obratiti, već je to ovlašteni inženjer koji im je izradio elaborat, kazao je Kirigin.



Na pitanje novinara je li cijena mogla biti i dodatno snižena, budući da je cijena lož ulja u ovom trenutku za trećinu niža nego prije poskupljenja 2014. godine, odgovorio je Obersnel, objašnjavajući kako bi to bilo nepravedno.


– Dio toplana kao gorivo koristi lož ulje, a većina ih koristi plin. Korisnike toplinske energije u tom bi slučaju morali podijeliti u dvije kategorije, s tim da bi oni koji su priključeni na elektrane koje koriste prirodni plin bili u znatno nepovoljnijem položaju. Zbog toga je cijena uprosječena i svi plaćaju istu jediničnu cijenu za toplinsku energiju. Na određeni način je sreća da nismo stigli sve toplane prebaciti na plin, što je sada omogućilo niže cijene, zbog niskih cijena lož ulja. Energo u budućnosti planira uvođenje i trećeg energenta u toplane, baš kako bi se izbjegao rizik i ovisnost o cijenama samo jednog, rekao je Obersnel.



On je, zajedno s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, potvrdio nove, niže tarife centralnog grijanja. Cijena toplinske energije spuštena je s 0,37 kuna po kilovatsatu na 0,35 kuna, a instalirane snage s 19,3 kune po kilovatu, na 18,5 kuna, što je oko pet posto niže nego do sad, a ukupno je toplinska energija od prošle godine do sad pojeftinila za tridesetak posto.


– Energo sada ima najniže cijene centralnog grijanja, uz izuzetak HEP toplinarstva, s kojim je iluzorno uspoređivati se, budući da je ta tvrtka samo u zadnje dvije godine ostvarila preko 200 milijuna kuna gobitaka, rekao je Kirigin, dodavši kako je cijena grijanja, i kada je drastično poskupjelo, i sada kada je pojeftinilo, u izravnoj korelaciji s cijenama energenata na svjetskom tržištu.


Poskupljenja nikome nisu simpatična, nadovezao se Obersnel, objašnjavajući kako je dramatični rast cijene toplinske energije u 2014. bio neizbježan.


– Da to nije učinjeno, duboko sam uvjeren da sustava centralnog grijanja u Rijeci više ne bi bilo. To je omogućilo stabilizaciju poslovanja Energa i nove investicije u toplovode koje su također sada dijelom pridonijele nižoj cijeni grijanja, rekao je Obersnel.