Okrugli stol

Eminentni znanstvenici: Tko odbija cijepljenje sličan je utajivaču poreza

Barbara Čalušić

Moderatorica Elvira Marinković Škomrlj, prof. dr. Elvio Baccarini, prof. dr. Pero Lučin i prof. dr. Vladimir Mićović / Snimio Ivica TOMIĆ

Moderatorica Elvira Marinković Škomrlj, prof. dr. Elvio Baccarini, prof. dr. Pero Lučin i prof. dr. Vladimir Mićović / Snimio Ivica TOMIĆ

U svijetu je 2015. cijepljeno više djece nego ikad, a cijepljenjem se godišnje prevenira dva do tri milijuna smrti



RIJEKA Cijepljenjem se godišnje prevenira između dva i tri milijuna smrti, a 2015. godine u svijetu je cijepljeno više djece nego ikad ranije. Međutim čak 19,4 milijuna djece u svijetu tijekom prve godine života nije uredno cijepljeno protiv DTP-a (difterija, tetanus, hripavac) dok je s druge strane u Africi zahvaljujući cjepivu eliminiran meningokokni meningitis A.


Ovo su samo neki od podataka koje na okruglom stolu posvećenom cijepljenju istaknuo prof. dr. Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, čiji su sudionici bili još i prof. dr. Elvio Baccarini te prof. dr. Pero Lučin.


– Ciklusi novih ideja o cijepljenju kao i protivnici u pravilu se javljaju ciklički. Kao netko tko se bavi virusima zagovornik sam cijepljenja, i to ne trebam tumačiti, istaknuo je imunolog prof. dr. Lučin objašnjavajući kako je za tumačenje biološkog sustava virusa i domaćina potrebno koristiti naprednu matematiku. Naime, virusni ciklusi među sobom se razlikuju pa neki imaju kratke cikluse i odrade »posao« u tijelu domaćina u roku od šest sati dok je nekima potrebno više od dana.




 


– Primjerice, virus prilagođava stanicu i tada se nakon 24 sata proizvode novi virusi koji inficiraju nove stanice. Nakon 24 sata od jedne se stanice inficira 100, a nakon četiri dana oko 100 milijuna stanica može biti inficirano, dodao je prof. dr. Lučin.


Prema njegovim riječima, protutijela smanjuju širenje infekcije na deset posto, a upravo tih deset posto ključno je za preživljavanje.


– Primjerice, devedeset posto Asteka umrlo je zbog ospica i velikih boginja koje su im prenijeli osvajači. Drugim riječima, razvijanjem protutijela koje činimo cijepljenjem štitimo i sve one s oslabljenim imunitetom, kazao je prof. dr. Lučin.


Prema mišljenju prof. dr. Baccarinija, pojedinac koji odbija cijepljenje u sustavu koji dobro funkcionira, uživa u njegovim blagodatima, a da tome ne doprinosi, slično kao utajivač poreza. Roditelja koji odbija cijepiti vlastito dijete zbog potencijalne štetnosti cjepiva, usporedio s roditeljem koji bi djetetu uskratio obrazovanje zbog mogućnosti da će doći u ruke nastavnika zlostavljača. Ovaj riječki etičar smatra da je u nekim područjima suvremene medicine prevladano primarno načelo Hipokratove zakletve – »primum non nocere« ili prvenstveno ne štetiti.


– Recimo, kad bi se doslovno slijedilo to načelo nikada ne bismo primijenili kemoterapiju u liječenju bolesnika, poručio je prof. dr. Baccarini.