Skupština u Rijeci

ETIČNO BANKARSTVO Zadruga za etično financiranje traži novi način za licenciranje etične banke u Hrvatskoj

Aneli Dragojević Mijatović

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Etične banke karakteriziraju niske kamate na kredite, razvojne kamate do 4 posto, ali i to da mnoge usluge koje komercijalne banke pružaju svojim klijentima uz naplatu, mi pružamo besplatno, kao recimo mobilno i internet bankarstvo, te vođenje računa, tumači Renata Kiršić



RIJEKA U prostorijama EPK, u DeltaLabu, održana je 12. Predstavnička skupština Zadruge za etično financiranje.


Renata Kiršić, regionalna direktorica Regije Istre i Primorja, rekla je da je riječ o skupštini na kojoj se donose odluke vezano za tijela zadruge, ali i daljnji postupak oko licenciranja etične banke.


– Zadruga je osnovana 2014. i od tada se intenzivno bavimo osnivanjem etične banke u Hrvatskoj. Zadruga trenutno ima oko 1.300 članova iz cijele Hrvatske, a na riječkom području je oko 30 članova.




U odnosu na druge financijske institucije karakterizira nas da smo u vlasništvu naših članova, znači svaki član ima pravo glasa, po principu jedan član jedan glas.


Etične banke, sve, pa tako i našu, karakteriziraju niske kamate na kredite, razvojne kamate do 4 posto, ali i to da mnoge usluge koje komercijalne banke pružaju svojim klijentima uz naplatu, mi pružamo besplatno, kao recimo mobilno i internet bankarstvo, te vođenje računa, tumači Kiršić.


Pojašnjava da se i dalje radi na osnivanju banke, nakon što je već jednom, lani u petom mjesecu, zahtjev koji je redovnim putem išao HNB-u, bio odbijen.


»Sada se mora iznaći novi način, i mi na tom radimo«, kaže Kiršić, dodajući da ih je u Rijeci ugostilo trgovačko društvo Rijeka 2020, te će segmenti EPK biti predstavljeni članovima Zadruge, a s ciljem uspostavljanja buduće suradnje.


U ime EPK na skupštini je bila prisutna Tanja Kalčić, voditeljica programa za jačanje kapaciteta Učionica.