Odabrane 72 obrazovne ustanove

EKSPERIMENTALNA KURIKULARNA REFORMA Pet škola iz PGŽ-a u programu ‘Škola za život’

Ljerka Bratonja Martinović

OŠ Nikola Tesla radit će »po novom« / Snimio Vedran KARUZA

OŠ Nikola Tesla radit će »po novom« / Snimio Vedran KARUZA

To su OŠ Nikole Tesle i OŠ Turnić te PRHG, Srednja škola Delnice i Srednja škola Markantuna de Dominisa iz Raba



ZAGREB Od ukupno 72 osnovne i srednje škole, koliko ih ulazi u eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme »Škola za život«, pet se odabranih škola nalazi u Primorsko-goranskoj županiji.


To su OŠ Nikole Tesle i OŠ Turnić te Prva riječka hrvatska gimnazija, Srednja škola Delnice i Srednja škola Markantuna de Dominisa iz Raba. Najveći broj odabranih osnovnih škola nalazi se u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ukupno četiri, dok su iz Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Varaždinske županije odabrane po tri škole. Najmanje je škola iz Zadarske županije, ukupno dvije.  


Odabrane će škole do jeseni dobiti potrebnu opremu za provedbu eksperimentalnog programa, od digitalnih udžbenika i tableta, do opremljenih kabineta i besplatnog interneta, kao i pripremu nastavnika.




Za ostale škole, jer prijavilo ih se triput više, Ministarstvo je spremno osigurati kurikulume, digitalne udžbenike i pripreme, ako osnivači opreme učionice. Školama će se osiguravati ono što pojedinoj školi treba – sportski rekviziti, kemijski i fizikalni laboratorij, tehnička oprema, glazbeni instrumentarij i informatička oprema.


Reformu će pratiti Europska komisija, odnosno eksperti iz više europskih zemalja s iskustvom obrazovne reforme.


U MZO-u ističu da su drugima najveći problemi bili vezani uz edukaciju nastavnika koji provode reformu. Mentorska radna skupina koja će pratiti proces uvođenja novih kurikuluma u škole imat će 30 članova, 20 mentora te domaće i strane stručnjake.