More mogućnosti

Dva sveučilišta, dvije prijestolnice: Trst i Rijeka suradnjom spajaju kulturu i znanost

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

U 2020. Trst će nositi titulu Europskog grada znanosti, a Rijeka Europske prijestolnice kulture. Dva događaja šalju jedinstvene poruke slobode, zajedništva, inkluzivnosti u različitosti, rekla je Snježana Prijić Samaržija, riječka rektorica



RIJEKA Sporazum o suradnji između Međunarodne zaklade u Trstu za napredak i slobodu znanosti, Sveučilišta u Rijeci i Trgovačkog društva Rijeka 2020. potpisan je na Kampusu, a u sklopu Dana Sveučilišta, te u okviru šireg događanja pod nazivom »Trst i Rijeka 2020. – Europska prijestolnica znanosti i Europska prijestolnica kulture – Dva grada, dva događanja, more mogućnosti«.


U ime tršćanske zaklade Sporazum je potpisao njen predsjednik, prof. dr. Stefano Fantoni, u ime riječkog Sveučilišta rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, a ispred društva Rijeka 2020, Emina Višnić, direktorica. Cilj je dodatno jačanje društvenih, kulturnih, znanstvenih i ekonomskih veza, ali i daljnje jačanje strateške suradnje gradova Trsta i Rijeke posebice u idućoj, 2020. godini, u kojoj će Trst nositi titulu Europskog grada znanosti, a Rijeka Europske prijestolnice kulture.


Prof. dr. Prijić Samaržija istaknula je da je Sveučilište osobito ponosno da je domaćin događaja koji spaja s jedne strane znanost, a s druge kulturu, ali i jer tako potvrđuje svoju aktivnu ulogu u aktivnostima EPK, kao nositelj jednog od programa, Slatko i slano. 


Sjajni odnosi




– Uistinu je posebna koincidencija da je Trst sljedeće godine Europski grad znanosti, a rijeka Europska prijestolnica kulture. Na udaljenosti manjoj od 70 kilometara imamo dva gotovo najvažnija europska događaja. I inače imamo sjajne odnose sa Sveučilištem u Trstu, a ovo je jedinstvena prilika da svoje aktivnosti možemo dodatno povezati. Ovim Memorandumom utvrđujemo okvir za konkretne aktivnosti, dijeljenje informacija i organizaciju intenzivnije komunikacije, pa i prometne, između Trsta i Rijeke, na način da naši znanstvenici i Riječani mogu participirati u događajima u Trstu, a isto tako da Tršćani mogu participirati u našim aktivnostima.


Sjajna je ovo prilika da još čvršće povežemo Trst i Rijeku, odnosno Italiju i Hrvatsku, rekla je Prijić Samaržija. Posebno je naglasila da je moto aktivnosti u Trstu »Znanost za slobodu, sloboda za znanost«, što, kaže, znači povezivanje ideje slobode s idejom znanosti. Naša pak prijestolnica kulture ima svoj moto luke različitosti. Stoga, rekla je Prijić Samaržija, ova dva događaja šalju jedinstvene poruke slobode, zajedništva, inkluzivnosti u različitosti. 


– Imamo aktivnosti ciljane istim misijama a to je širenje utjecaja znanosti i kulture, te ostavljanje nasljeđa i nakon 2020., pa onda i širenje progresivnih ideja koje su nam danas neophodne u ovim vremenima koja su prijetnja i za znanost i za kulturu u jednom društvu koje sve više njeguje nešto što zovemo kulturom ignorancije, a što postaje ideologija iznad svih ideologija. Naš je zadatak tim važniji: surađivati, ne samo kroz aktivnosti, već i na jednoj puno široj misiji, istaknula je riječka rektorica.


Prof. dr. Fantoni govorio je o vezama i mostovima između Trsta i Rijeke koji sada trebaju biti dodatno naglašeni. 


– Iduće godine oči Europe bit će uprte u nas, zbog znanosti, kulture, i to trebamo iskoristiti, da svim Europljanima pokažemo da ovaj teritorij ima enormne potencijale, i u smislu znanosti, inovacija, a čak i u smislu načina na koji gledamo Europu. Blizu smo veoma delikatnih izbora. Čini se da mnogo ljudi vjeruje da Europa treba biti redizajnirana na određeni način. Pitanje je, mogu li upravo znanost i kultura biti korisni za razumijevanje kakav model Europe trebamo, a uvjeren sam da mogu… Na ovim prostorima imamo tradiciju povezanosti, što treba iskoristiti, a ovaj sporazum ide upravo u tom pravcu suradnje, pri čemu 2020. neće biti kraj već početak, zaključio je Fantoni. 


Novo doba


Višnić je istaknula da smo na dva tjedna do EU-izbora, te u prijelomnom trenutku europske povijesti.


– Čast mi je i zadovoljstvo biti ovdje s ljudima koji rade na projektima koji su sigurno predvodnica neke nove budućnosti Europe. Područja kulture, umjetnosti, znanosti, ali i socijalnih standarda su područja koja dosad bila zanemarena, odnosno više-manje Unija se gradila na ideji ekonomskog i trgovinskog povezivanja. Očito je to doba završilo i potrebno je novo doba. Više ili manje Europe, o tome treba raspravljati, a mi ćemo se sigurno kroz svoje aktivnosti jako baviti tim pitanjima.


Posebno bih istaknula programski pravac 27 susjedstava, odnosno susjedstvo Kampus, kao možda najeuropskiji program EPK jer on doista povezuje ljude, institucije, tamo gdje se događa život, na razini lokalnih zajednica, rekla je Višnić.


Nakon potpisivanja Sporazuma, u drugom dijelu programa, govorili su prof. dr. Maurizio Fermeglia, rektor Sveučilišta u Trstu, Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, dr. Paolo Polidori, zamjenik gradonačelnika Trsta i Nj. E. Adriano Chiodi Cianfarani, veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj.


Budućnost gradova poput Rijeke


Višnić je naglasila i, kako je rekla, iznimno važnu ulogu riječkog Sveučilišta u projektu EPK.


– Sveučilište je preuzelo veliku odgovornost za programski pravac Slatko i slano, koji je možda najviše gradski i riječki, a koji se zapravo bavi pitanjima od europskog značaja, pitanjima gdje su danas i kakva je budućnost gradova poput Rijeke, a takvih gradova u Europi ima dosta, rekla je Višnić.