U trećem pokušaju konstituirano Općinsko vijeće Viškova

Dr. Dabo: Ovdje smo svi Viškovo

Andrej Petrak

Tromjesečna blokada rada Općine Viškovo riješena je dogovorom SDP-a, HDZ-a i PGS-a. SDP-ova Jagoda Dabo izabrana je za predsjednicu, HDZ-ov Luka Matanić je prvi potpredsjednik i zamjenik predsjednice, a druga potpredsjednica je PGS-ova Snježana Podobnik 



VIŠKOVO » Dogovorom SDP-a, HDZ-a i pridruženog im PGS-a u trećem i posljednjem pokušaju konstituirano je Općinsko vijeće Viškovo izborom SDP-ove Jagode Dabo za predsjednicu, HDZ-ovog Luke Matanića za prvog potpredsjednika i zamjenika joj, te PGS-ove Snježane Podobnik za drugu potpredsjednicu, čime je konačno okončana tromjesečna blokada rada općine nakon svibanjskih lokalnih izbora.


Za Dabo, Matanića i Podobnik glasovalo je 12 vijećnika s lista SDP-a, HDZ-a i PGS-a, a protiv je bilo troje vijećnika Eko stožera i dva vijećnika s liste Ksenije Žauhar. HSLS-ov Ljubomir Jelić kojem je Luka Matanić bio neprihvatljiv izbor za predsjednika Vijeća, a pismeno je podržao kandidaturu Ksenije Žauhar za predsjednicu Vijeća, svoje riječi nije mogao potvrditi dizanjem ruke na sjednici, jer je bio odsutan. O kandidaturi Ksenije Žauhar, koju je podržala njezina lista, Eko stožer i HSLS nije se glasovalo, jer je SDP-HDZ većina već izglasovala svoj prijedlog. 


  Odluke konsenzusom


Izborom predsjednice Vijeća i činom konsituiranja napokon se ostvarila želja HDZ-ovog dr. Željka Plazonića da u viškovskoj Općinskoj vijećnici u Saršonima zasvira hrvatska himna, a Jagoda Dabo zahvalila se vijećnicima na povjerenju i podršci. Izrazila je nadu da će se odluke u sljedeće četiri godine moći donositi konsenzusom, jer kaže, unatoč stranačkim razlikama »svi smo mi ovdje Viškovo«. 




   – Velika je čast, a još veća odgovornost biti predsjednicom Vijeća najveće općine u Hrvatskoj. Trudit ću se predanim radom opravdati povjerenje, vodeći se moralom i poštenjem. Sigurna sam da ćemo ovakvim sastavom Vijeća u suradnji s načelnicom i njezinim timom, sastavljenim od mladih i sposobnih ljudi, ostvariti sve ono što smo zacrtali. Programi su nam vrlo slični, a nadam se da ćemo raditi zajednički i timski, slušati i poštovati jedni druge. Imamo sve preduvjete za rad na dobrobit mještana i naše djece, poručila je Dabo, dodajući da vijećnike čeka vruće ljeto, ali i vruća jesen, jer morat će puno raditi i zajednički donositi odluke. 


  Očekivan ishod


Načelnica Sanja Udović čestitala je vijećnicima na konstituiranju Općinskog vijeća.


   – U proteklom razdoblju zajedno sa zamjenicima i Općinskom upravom bili smo vrlo vrijedni pa smo pripremili dosta materijala i prijedloga odluka. S veseljem čekam prvu radnu sjednicu Općinskog vijeća, što će biti sazvana početkom rujna, na kojoj nas čeka dvadesetak točaka dnevnog reda, rekla je Udović. 



– Ova tromjesečna igra bila je jeftini igrokaz u zajedničkoj režiji SDP-a u HDZ-a kako bi pred javnošću opravdali svoju neformalnu koaliciju i prikazali sebe kao spasitelje u ovoj situaciji i općine uopće, nakon što su je doveli do potpune devastacije, kaže Ksenija Žauhar.



   Ksenija Žauhar u priopćenju za javnost poručila je da je konstituirajuća sjednica bila otvorena predaja HDZ-a SDP-u. 


   – Dokaz tome je činjenica da je HDZ u razgovoru s nama tražio podršku njihovom predsjedniku Vijeća, a sada sa SDP-om odustaju od toga. S druge strane SDP je u razgovorima nama nudio mjesto predsjednika Vijeća, a HDZ-ovog nisu prihvatili. Jasno je sada da su glasači koji su željeli promjene dajući glas HDZ-u, upravo glasali za SDP, kaže Žauhar. 


   Čestitala je novoizabranoj predsjednici i poželjela joj puno uspjeha u vođenju ovog saziva vijeća, ali i poručila da je otpočetka ovakav ishod bio potpuno očekivan i bilo je jasno da je dogovor već odavno postignut. 


  Prljavi ples


U Eko stožeru kažu da čvrsto pripijeni SDP i HDZ nastavljaju svoj »prljavi ples« na političkom podiju općine Viškovo. 


   – Odigrao se scenarij kakav je već uspješno isproban na području obližnje općine Matulji. Vijećnici deklarativno suprostavljenih strana HDZ-a i SDP-a javno su obznanili svoju donedavnu tihu suradnju te zajedno podržali kandidatkinju iz SDP-ovih redova, poručili su vijećnici Robert Božić, Mirna Međimorec i Milan Pavelić. 


   Napominju da su podržali kandidaturu Ksenije Žauhar, jer smatraju da je kandidatkinja iz redova oporbe nužan balans koji bi pridonio kvalitetnijem radu Općinskog vijeća i donekle držao protuuteg kontinuitetu koji na Viškovu stanuje gotovo dva desetljeća. Ističu da su na scenarij koaliranja HDZ-a i SDP-a upozoravali prije prve sjednice Vijeća te da bi samo politički naivci mogli smatrati da se tu radi o vidovitosti. 



– U igri HDZ-a i SDP-a istinski interesi za dobrobit mještana stavljeni su u drugi plan, a ekološko, socijalna i infrastrukturna devastacija općine, predvođene SDP-om i uz zdušnu pomoć partnerskog HDZ-a, logična je posljedica koju možemo očekivati. Sigurni smo da će istreniranom političkim demagogijom obje strane i dalje nijekati takvu konstrukciju, kažu vijećnici Eko stožera. 



   U Eko stožeru najavljuju da će i dalje ustrajati na ostvarenju svojih programskih ciljeva i unatoč činjenici da će u donošenju odluka očigledno biti nadglasani od strane koalicijskih partnera HDZ-a i SDP-a, nastavit će javno prokazivati sve mutne radnje kojima je ova općina dovedena u očajno stanje.