Prijave od ponedjeljka

Do kraja siječnja traju predbilježbe za novu generaciju riječkih prvašića

Ingrid Šestan Kučić

NL arhiva

NL arhiva

Postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece provodit će se u razdoblju od 31. ožujka do 15. lipnja, a iznimno od tog roka, za djecu s već utvrđenim teškoćama u razvoju od 1. veljače do 15. travnja



RIJEKA Za ovogodišnje školske obveznike, odnosno djecu rođenu od 1. travnja 2013. godine do 31. ožujka 2014. godine u svim školama PGŽ-a županije od 27. do 31. siječnja obavljat će se predbilježbe za upis u prvi razred. Roditelj prijavljuje dijete u osnovnu školu kojoj dijete pripada prema upisnom području, a oni koji žele upisati dijete u školu izvan svog upisnog područja, školi koju su izabrali dostavljaju obrazac zahtjeva.


Na postupak predbilježbe roditelji trebaju donijeti presliku rodnog lista ili izvod iz matice rođenih, OIB djeteta, preslike osobnih iskaznica roditelja, rješenje o odgodi upisa u školskoj 2019./2020. godini ukoliko je bilo odgode upisa, medicinsku dokumentaciju i nalaze psihologa i logopeda ako se radi o djetetu s teškoćama te uvjerenje Centra za socijalnu skrb o ostvarivanju prava iz socijalne skrbi ukoliko se radi o djetetu s većim teškoćama u razvoju.


Postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece provodit će se od 31. ožujka do 15. lipnja, a iznimno od navedenog roka, djeca s već utvrđenim teškoćama u razvoju trebaju pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja u vremenu od 1. veljače do 15. travnja kako bi im se pravovremeno odredila programska i profesionalna potpora.


Organizacija rada




Jedina novost u ovogodišnjem postupku upisa je što su sukladno odredbama Zakona o sustavu državne uprave pojedini poslovi državne uprave iz nadležnosti ureda državne uprave povjereni županijama, a slijedom toga postupak upisa u prvi razred za školsku godinu 2020./2021. od ove je godine u nadležnosti Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a.


Prilikom upisa ono što roditelje najviše zanima organizacija je rada škole, odnosno provodi li škola program produženog boravka, cjelodnevne nastave te je li rad organiziran u jednoj ili dvije smjene. Iako se točni podaci o organizaciji rada znaju tek na početku školske godine, prema ovogodišnjim podacima najveći broj riječkih škola radi u jednoj smjeni. Naime, ove školske godine u dvije smjene radi samo OŠ Fran Franković, dok je djelomičan rad u dvije smjene organiziran u šest škola, a riječ je o školama Eugena Kumičića, Gornja Vežica, Kantrida, Pehlin, Turnić i Zamet.


U jednoj smjeni radi 16 škola čiji je osnivač Grad Rijeka: Belvedere, Brajda, Centar, Dolac, Gelsi, Ivana Zajca, Kozala, »Nikola Tesla«, Pećine, Podmurvice, San Nicolo, Srdoči, Škurinje, Trsat, Vežica, »Vladimir Gortan« te 2 ustanove namijenjene učenicima s posebnim potrebama, Centar za odgoj i obrazovanje i Centar za autizam, kao i Osnovna waldorfska škola te Katolička osnovna škola ‘’Josip Pavlišić’’.


Informatika


U svim riječkim školama provodi se ili program produženog boravka ili program cjelodnevne nastave, a ove godine taj je rad organiziran na način da su u školama 62 skupine produženog boravka i 20 razrednih odjela cjelodnevne nastave koje pohađa 2.299 učenika. Roditelji prvašića za rad učiteljice svakog mjeseca plaćaju fiksnih 100 kuna, a na to se dodaje cijena obroka koja ovisi odakle se taj obrok naručuje. Cijene obroka kreću se od 17 do 25 kuna te ukoliko škola izabere dobavljača s najnižom cijenom, roditelji prvašića u Rijeci će mjesečno za produženi boravak izdvajati oko 450 kuna.


Ono što je za roditelje u riječkim školama besplatno te predstavlja nadstandard, jer ne provodi se u drugim hrvatskim školama, rano je učenje informatike. Program svake godine pohađa oko 50 posto učenika razredne nastave, a za njega se iz gradskog proračuna izdvaja 1,1 milijuna kuna. Time se financira rad nastavnika informatike koji oko dvije tisuće učenika uvode u svijet računala. Učenici godišnje odslušaju fond od 35 školskih sati, a u program se svake godine uključi oko 75 posto škola.