Broj stanova ovisi o interesu

Do 10. ožujka prijava za POS-ove stanove u Šmriki

Biljana Savić

Okupljeni na prezentaciji pod nazivom Zašto kupiti stan po programu POS Šmrika / Snimio Ivica TOMIĆ

Okupljeni na prezentaciji pod nazivom Zašto kupiti stan po programu POS Šmrika / Snimio Ivica TOMIĆ

Izgradnja stanova po programu POS Šmrika trebala bi početi iduće godine, no interes građana pokazat će koliko će stanova biti izgrađeno. Prednost prvokupa će imati obitelji s područja Šmrike, odnosno Kraljevice, no očekuje se i velik interes obitelji iz Rijeke



ŠMRIKA Predstavnici agencije za promet nekretninama APN Iz Zagreba jučer su potencijalnim kupcima održali prezentaciju pod nazivom »Zašto kupiti stan po programu POS Šmrika«. Izgradnja stanova trebala bi početi iduće godine, no interes građana pokazat će koliko će stanova biti izgrađeno i kakva će im biti kvadratura.


Grad Kraljevica objavio je javni poziv građanima za podnošenje prijava za POS-ove stanove u Šmriki, a rok predaje zahtjeva je 10. ožujka ove godine.


Od svih naselja u Kraljevici, Šmrika jedina demografski raste, pa je gradska uprava Kraljevice ocijenila da su nužni stanovi za nove obitelji, a priljev mlađih bračnih parova, koji svoj daljnji život vide kroz stambeno situiranje u Šmriki, iziskuje i stvaranje popratnih sadržaja koji rezidencijalnu četvrt čine cjelovitom i zaokruženom.




Tako će novi stanovi imati javne prostore u prizemlju, koji će biti u vlasništvu grada i biti na usluzi stanovnicima – trgovina, pošta i ostale uslužne djelatnosti, no nesumnjivo je da će novo naselje kompletno promijeniti izgled Šmrike i definitivno ga urbanizirati.


Prednost prvokupa


Prednost prvokupa će imati obitelji s područja Šmrike, odnosno Kraljevice, no očekuje se i velik interes obitelji iz Rijeke, jer Šmrika je udaljena manje od 15 minuta od središta Rijeke, a donosi mnoštvo prednosti života u maloj, mirnoj i prirodom bogatoj sredini. Osim toga, liste čekanja na stan u Rijeci su predugačke.


Jučer su potencijalni kupci stanova u Šmriki od predstavnika APN-a doznali da će najniža cijena stanova biti 811 do 900, a najviša 1.125 eura po četvornom metru, a prosječna otplatna kamata bit će cca 2,8 posto, i to u dva dijela, prvo banci, a onda APN-u, a rok otplate kredita je 30 godina plus jedna godina počeka. Potencijalne korisnike obradovala je informacija da jamci za kredit nisu potrebni.


 Kvadratura stanova


Veličina stana koju kupci mogu kupiti ovisi o broju članova obitelji, pa tako je za jednu osobu predviđena najviše garsonijera do 40 kvadrata stambenog prostora, za dvije osobe najviše jednosobni stan do 44 četvorna metra stambenog prostora; za 3 osobe 55, za 4 osobe 60, za 6 osoba najviše trosobni stan do 77 četvornih metara stambenog prostora, a za 7 osoba najviše troipolsobni stan do 94 kvadrata stambenog prostora.


Potencijalne kupce zanimalo je mogu li kupiti veći stan nego što je propisano, a doznali su da je to moguće ako ostane neprodanih većih stanova, ali u tom slučaju ih kupuju po tržišnoj cijeni.


Parking je osiguran, a to je zanimalo velik broj potencijalnih kupaca na jučerašnjoj prezentaciji, i uračunat je u cijenu stana. Nadalje, nositelj stanarskog prava ne mora biti kreditno sposoban, kredit može podignuti netko iz njegove obitelji.


Broj stanova i veličina bit će poznati nakon natječaja, kad bude poznat interes građana.