Županijska skupština

Dinko Beaković: Zlatko Komadina županiju vodi kao kartel

Hina

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Na besraman način koristi županiju i sve njezine ustanove da bi eliminirao oporbu, koja sad ima jednak broj vijećnika kao i pozicija, rekao je Beaković



RIJEKA Vijećnik primorsko-goranske Županijske skupštine Dinko Beaković (HDZ) ustvrdio je u petak na konferenciji za novinare u Rijeci kako se primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavom da je u situaciji kad u skupštini nema dovoljne većine za donošenje odluka odgovornost oporbe gotovo jednaka odgovornosti pozicije razotkrio i dokazao da županiju vodi kao kartel. Beaković je ustvrdio da je Komadina uzurpirao sve institucije pod okriljem županije, a sad traži potporu oporbe.


»Župan koristi županijski proračun i županijske ustanove za zbrinjavanje članova svoje političke stranke, partnera i simpatizera. Na besraman način koristi županiju i sve njezine ustanove da bi eliminirao oporbu, koja sad ima jednak broj vijećnika kao i pozicija«, rekao je.


Unatoč takvom omjeru političke snage, oporbi nije želio dati nijedno mjesto u nadzornim odborima, upravnim vijećima, školskim odborima i upravama ustanova kojima je županija osnivač. S obzirom na to da predloženi županijski proračun za 2019. godinu nije prihvaćen na sjednici skupštine u četvrtak, očekuje se donošenje još jednog prijedloga proračuna do kraja godine, što omogućuje zakon, te razgovori župana sa svim političkim akterima u Županijskoj skupštini.




Na pitanje novinara što bi bili uvjeti HDZ-a, Beaković je odgovorio kako samostalno neće razgovarati, nego samo s cjelokupnom oporbom. Na pitanje očekuje li izbore za Županijsku skupštinu ako se proračun ne donese u zakonskom roku, odgovorio je kako ne očekuje jer je župan, kako je rekao, »dovoljno snalažljiv i naći će ruku koja će glasovati za«.


Na glasovanju o županijskom proračunu protiv je bilo 19 vijećnika, jedan je bio suzdržan, za su bila 23 vijećnika, a da bi se prihvatio proračun, trebala su 24 glasa.