Tretman uklanjanja larvi

Dezinsekcija u akciji: Fontana ispred glavne zgrade riječke bolnice leglo komaraca

Barbara Čalušić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Ustajala voda leglo je komaraca i njihovo ishodište pa pozivamo građane da se slobodno jave našem odjelu kad uoče takva mjesta, a naše će ekipe po pozivu izaći na teren, rekla je dr. Danijela Lakošeljac



RIJEKA Fontana ispred glavne zgrade na riječkom lokalitetu Kliničkog bolničkog centra Rijeka koja već određeno vrijeme nije u funkciji u ljetnim je mjesecima postala leglo komaraca. Na to je našu redakciju jučer upozorio čitatelj, a tragom te informacije kontaktirali smo Epidemiološki odjel Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije čije su ekipe odmah po dojavi izašle na teren.


– Naše su ekipe u fontani ispred glavne zgrade riječke bolnice utvrdile velik broj larvi te je odmah pozvana Dezinsekcija koja će provesti tretman njihovog uklanjanja. U ovo doba godine ovakvi slučajevi nisu rijetkost. Česte su dojave o komarcima na područjima s vrtovima i zelenilom gdje postoje mjesta na kojima se skuplja voda. Ustajala voda leglo je komaraca i njihovo ishodište pa pozivamo građane da se slobodno jave našem odjelu kad uoče takva mjesta, a naše će ekipe po pozivu izaći na teren, rekla je dr. Danijela Lakošeljac, voditeljica Odjela za epidemiologiju nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.


Kako je dodala, službe ovog odjela redovito provode stručan nadzor provođenja DDD mjera na lokalitetima KBC-a Rijeka.




Fontana u riječkoj bolnici, inače rad akademskog kipara Zvonimira Cara, trebala bi biti uskoro obnovljena. Kipar je fontanu koja je predstavlja božicu zdravlja Higiju, kći grčkog boga medicine Asklepija, polovicom prošlog stoljeća darovao riječkoj bolnici kao zahvalu za uspješno izliječenje. Car je inače najpoznatiji po svom djelu Djevojka s galebom, poznatom simbolu Opatije.


– Radimo na projektu obnove fontane koji će uključivati i uređenje okolnog parka na ulazu u našu glavnu zgradu. Osim toga, ovaj tjedan je započelo uređenje još jednog parka na riječkom lokalitetu, parka između Klinike za ginekologiju i parkirališta Podpinjol, što znači da ćemo uskoro imati više uređenih zelenih površina u krugu naše bolnice, poručio je ravnatelj riječke bolnice prof. dr. Davor Štimac.