Rezervirane reakcije

Dedić još šuti o ostavci na mjesto direktora Ekoplusa: ‘Smjena neće riješiti smrad na Marišćini’

Biljana Savić

Foto Goran Kovačić / PIXSELL

Foto Goran Kovačić / PIXSELL

Samouprava krši hrvatske i europske zakone i ne odvaja biorazgradivi komunalni otpad samo kako bi održala Marišćinu. Koncept na Marišćini zahtijeva dovoz biorazgradivog otpada i bez te komponente MBO postrojenje i bioreaktorsko odlagalište na Marišćini ne mogu funkcionirati. Mi mještani plaćamo cijenu za takav koncept, kažu iz Eko-stožera 



Josip Dedić jučer nije odgovorio na pisani upit je li odstupio s mjesta predsjednika Uprave Ekoplusa, a na telefonski poziv nije nam se javio.


Također, ne znamo ni tko će biti novi direktor ovog nezahvalnog radnoga mjesta na kojemu će ga dočekati ogorčeni mještani Viškova, koji teško da više ikome mogu dati svoje povjerenje sve dok ne počnu u svojim dvorištima osjećati mirise cvijeća, a ne smeća i pokvarenih jaja.


Jer, ma koliko god Josip Dedić nije učinio ništa po pitanju otklanjanja smrada s Marišćine, ni novi direktor Ekoplusa zasigurno nema čarobni štapić koji je dosad nestrpljivo čuvao i čekao kad će ga imenovati direktorom pa da zamahne i Marčelje pretvori u miomirisnu ekozonu.




Vijesti o smjeni, ili ostavci Josipa Dedića, kakogod, značajnije se nisu obradovali ni oni koji su na tome najviše inzistirali – predstavnici Kriznog eko-stožera Marišćine.


Dedića su svakako htjeli maknuti, ali zbog njegove smjene nema ushićenja u redovima aktivista ove udruge, jer problem ocjenjuju dubljim i nisu optimistični u njegovo skoro rješavanje. Dedićevu smjenu ocjenjuju tek prvim i malim korakom za početak rješavanja kompleksnog problema ŽCGO-a Marišćina.


– Problem smrada s Marišćine nije riješen, direktor Dedić treba podnijeti ostavku, ali nova uprava neće riješiti problem smrada i štetnih prekoračenja sumporovog vodika i za zdravlje škodljivih pm10 čestica ako se vlasnici Ekoplusa, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Općina Viškovo i KD Čistoća Rijeka ozbiljno ne suoče s problemom i poduzmu mjere u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom, smatra predsjednica Nadzornog odbora Udruge Eko-stožer Marišćina Mirna Međimorec.


Sumporov vodik


Dodaje da je nakon višemjesečnog neuspješnog rješavanja smrada i štetnih prekoračenja sumporovog vodika i pm10 čestica, kao i neprimjerenog, arogantnog i bahatog komuniciranja s javnošću, a naročito s mještanima sjevernog dijela Općine Viškovo, koji imaju lošu kvalitetu života zbog kontinuiranog smrada, direktor Ekoplusa Josip Dedić, kao što je najavio na Županijskoj skupštini u studenom 2018. godine, treba podnijeti ostavku.


– Nova uprava Ekoplusa neće riješiti problem ŽCGO-a Marišćine ako se vlasnici Ekoplusa ozbiljno ne suoče s problemom i ne poduzmu ozbiljne mjere za rješenje. Osnovni problem smrada i štetnih prekoračenja je što u Marišćinu dolazi na obradu neodvojeni biootpad zajedno s pomiješanim i opasnim otpadom. Grad Rijeka i Općina Viškovo moraju hitno promijeniti općinsku i gradsku Odluku o pružanju javne usluge prikupljanja komunalnog otpada da se biootpad odvaja, što sadašnje odluke ne sadrže, već one definiraju da se biootpad sakuplja zajedno s pomiješanim otpadom i obrađuje u ŽCGO-u Marišćina, a KD Čistoća Rijeka, koji prikuplja otpad iz općina i gradova riječkog prstena otpad treba prikupljati odvojeno, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom, tvrdi Mirna Međimorec.


Potez je, kaže ona, na Općini Viškovo i Gradu Rijeci, ali i na Primorsko-goranskoj županiji koja je je od Ministarstva zaštite okoliša i energetike prihvatila promjenu tehnologije 2006. godine za Marišćinu i krenula u realizaciju jednog od kapitalnih projekta u PGŽ-u, koji još dan danas, nakon gotovo 20 godina ne funkcionira i nije uspostavljen sustav gospodarenja otpadom u PGŽ-u.


– PGŽ treba tražiti od nadležnog Ministarstva promjenu tehnologije, a što je u skladu s Planom gospodarenja otpadom RH 2017-2022 da ovakvi centri, kako bi Hrvatska dostigla ciljeve u odvajanju otpada do 2020. godine, trebaju imati tehnologiju u skladu s redom prvenstva u gospodarenju otpadom.


Ocjenjuje da do ispunjenja svih preduvjeta uprava Ekoplusa treba zatražiti zatvaranje Marišćine od nadležnog Ministarstva i inspekcije, jer mjerenja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo potvrđuju lošu kvalitetu zraka i stalna prekoračenja sumporovog vodika i pm10 čestica, što ugrožava život mještana Općine Viškovo, naročito sjevernog dijela u naseljima Marčelji, Sroki, Kosi, Garići, kojima kvalitetu života dodatno narušava i kontinuirani smrad s Marišćine.


Nedovoljan uvjet 


Aktivist Eko-stožera Marišćina i bivši saborski zastupnik Josip Katalinić, protiv kojega je nedavno Josip Dedić podnio tužbu zbog klevete, kaže da je osnovni problem rada ŽCGO-a Marišćina konceptualne prirode. Katalinić također tvrdi da smjena uprave Ekoplusa neće riješiti smrad koji se širi s deponija Marišćina. Smjena je, kaže, bila nužan, ali ne i dovoljan uvjet za rješavanje problema.


– Nova uprava Ekoplusa mora se uhvati u koštac s uzrokom nastanka smrada, a ne kao ova dosadašnja, s pokušajima rješavanja posljedica. Špricanje sodom bikarbonom, sadnja stabala, dodatno prekrivanje deponijske plohe i ostale kurativne mjere ne mogu riješiti nas mještane smrada, ocjenjuje Katalinić.


Kaže da je svakome jasno da smeće u kojemu su ostaci hrane smrdi.


– Potrebno je spriječiti nastajanje tog smrada, a ne izmišljati razne kemijske preparate i uređaje kojima se već stvoreni smrad sprečava da dođe do naselja. Smrad možemo spriječiti jedino ako s Marišćine maknemo biorazgradivi komunalni otpad, koji je glavni uzrok smrada. Postoje još neke komponente otpada, kao što je komunalni mulj, koji također ne smije ići na Marišćinu, ali glavni posao nove uprave bi trebao biti adekvatno postupanje s biorazgradivim komunalnim otpadom. Dva su osnovna postupka obrade biorazgradivog otpada, kompostiranje i anaerobna digestija. Imamo vrlo dobre primjere kompostiranja na otoku Krku i Prelogu u Međimurskoj županiji. Pronalaženje prikladnih lokacija za kompostiranje je zadaća svih jedinica lokalne samouprave iz županije. Ali, kompostište ne može biti na Marišćini zbog strujanja zraka koja su konstanta, tvrdi Katalinić.


Politički projekt 


Naglašava da je Marišćina politički projekt i da ga se političkim sredstvima pokušava održati na životu.


– Jedinice lokalne samouprave PGŽ-a namjerno krše hrvatske i europske zakone i ne odvajaju biorazgradivi komunalni otpad samo kako bi održali Marišćinu na životu. Postojeći koncept na Marišćini zahtijeva dovoz biorazgradivog otpada i bez te komponente MBO postrojenje i bioreaktorsko odlagalište na Marišćini ne mogu normalno funkcionirati. Nažalost, mi mještani plaćamo preveliku cijenu za takav politički koncept. Nova uprava mora napraviti redizajn postrojenja i fokusirati se na odvajanje otpada za reciklažu, a minimizirati odnosno svesti na nulu odvajanje otpada za spaljivanje. Preduvjet je odvajanje biorazgradivog otpada. Nažalost, gradski i županijski političari ne razumiju problematiku, pa nam sada kao spasonosno rješenje nude izgradnju spalionice. Umjesto da gradimo reciklažnu industriju i čuvamo korisne sirovine, mi bismo sada radili postrojenja za uništavanje tih istih sirovina. Nadam se da će ovaj put ipak prevladati razum i da će političari poslušati argumente i da se spalionica, odnosno energana, neće više nuditi kao rješenje. Dok se ne riješi problem smrada, Marišćinu treba zatvoriti i otpad preusmjeriti na druga prikladnija odlagališta, apelira Katalinić.