Priznanja ministra zdravlja

Davor Štimac: Ponosni smo da je od 27 nagrađenih liječnika njih čak šestero iz KBC-a Rijeka

Barbara Čalušić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Nagrađeni liječnici riječke bolnice su prof. dr. Robert Cerović s Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju, prof. dr. Miranda Muhvić Urek, oralni patolog s Klinike za dentalnu medicinu, dr. Nenad Petrošić sa Zavoda za digestivnu kirurgiju, dr. Milan Rimac s Klinike za pedijatriju, dr. Marina Fućak s Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu te dr. Hrvoje Vlašić s Klinike za ginekologiju



ZAGREB/RIJEKA  Ministar zdravlja Siniša Varga  uručio je jučer priznanja za izvanredan doprinos hrvatskom zdravstvenom sustavu za ukupno 27 hrvatskih liječnika, čiji je rad ocijenjen najučinkovitijim i najkvalitetnijim u razdoblju od ožujka do svibnja ove godine. Od sveukupnog broja nagrađenih, čak šest liječnika dolazi iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, a riječka bolnica će im dodijeliti 10.000 kuna za stručno usavršavanje po njihovom izboru.


Nagrađeni liječnici riječke bolnice su prof. dr. Robert Cerović s Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju, prof. dr. Miranda Muhvić Urek, oralni patolog s Klinike za dentalnu medicinu, dr. Nenad Petrošić sa Zavoda za digestivnu kirurgiju, dr. Milan Rimac s Klinike za pedijatriju, dr. Marina Fućak s Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu te dr. Hrvoje Vlašić s Klinike za ginekologiju.


– Ponosni smo da je od 27 nagrađenih liječnika njih čak šestero iz KBC-a Rijeka. U ovom slučaju pratio se najveći pojedinačni rad što znači da su ti liječnici i najviše fakturirali. Tendencija je bila nagraditi operativce, a ne šefove zavoda i klinika. Činjenica da smo počeli mjeriti rad, stvara pozitivnu natjecateljsku atmosferu, a u ovom smo trenutku postigli značajne iskorake u kvaliteti i kvantiteti – rekao je sanacijski upravitelj KBC Rijeka prof. dr. Davor Štimac jučer po povratku iz Zagreba.Novinarima su se predstavili i nagrađeni liječnici koji su više puta istaknuli također marljiv rad svojih kolega koji ovaj put nisu nagrađeni, ali isto tako marljivo i puno rade.

– Priznanje predstavlja zadovljstvo, no zadovoljan sam što znam da nisam radio puno više od svojih kolega s klinike, što znači da i moji kolege puno rade – rekao je prof. dr. Robert Cerović.




Njegov kolega, digestivni kirurg, dr. Nenad Petrošić bio je još velikodušniji prema svojim kolegama. Budući da nagrada od 10.000 kuna za usavršavanje dolazi tri tjedna prije njegovog rođendana i skorog odlaska u mirovinu, taj će iznos prepustiti svojim mladim kolegama koji specijaliziraju digestivnu kirurgiju.



Osim riječkih liječnika, nagrade su dobili Sonja Tanfara, Zenon Pogorelić, Mari Perić i Marijan Šitum iz KBC-a Split, Liborija Lugović Mihić, Valentina Matijević i Jakov Ajduk iz KBC-a Sestre milosrdnice, Martina Ciglar Hlašć, Marija Štanfel, Mato Sušić, Goran Bićanić, Martina Majstorović, Asja Čelebić, Senka Meštrović i Andrej Aurer iz KBC-a Zagreb, Nataša Dujella i Hrvoje Krpina iz OB Zadar, Ljiljana Hodak iz OB Našice, Spomenka Manojlović iz KB Dubrava, Maro Dragičević iz KB Merkur te Mirjana Balen-Topić iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. Ministar Varga prilikom uručenja nagrada liječnicima je poručio da se priznanjima namjerava poticati zdravstvene djelatnike na daljnje unapređenje usluge, a građanima dati uvid u funkcioniranje zdravstvenog sustava i željeni standard. Prema njegovim riječima, ovo je samo jedna od aktivnosti koje ministarstvo provodi kako bi osiguralo zadržavanje kvalitetnog i stručnog kadra u Hrvatskoj, a time pacijentima u konačnici pružilo  bolju uslugu, bez dodatnih plaćanja.


– Jako me veseli ova nagrada, kao i sve moje kolege, a mene možda i malo više jer je došla u zadnji čas. Nagradu ću prepustiti svojim mladim specijalizantima na svom odjelu koji su jako vrijedni i jako su nam potrebni. Smatram da je za njih potrebno napraviti sve kako bi upoznali i zavoljeli struku, posebno iz razloga jer digestivna kirurgija danas ne pobuđuje toliko interesa među mladim ljudima kao što je to bilo nekad – istaknuo je dr. Petrošić.


Priznanje najučinkovitijim liječnicima dodjeljivat će se svaka tri mjeseca, a u sljedećoj fazi Ministarstvo zdravlja projektom će obuhvatiti i vrednovanje rada drugih medicinskih djelatnika. Učinak liječnika procijenjen je na temelju faktura koje bolnice ispostavljaju Hrvatskom zavodu za  zdravstveno osiguranje za svaki dijagnostičko-terapijski postupak. Svaki liječnički zahvat ima određenu vrijednost, koju određuje zahtjevnost provedene procedure, što znači da se u istoj specijalnosti mogu prepoznati liječnici koji su zbrinjavali kompliciranije pacijente. Drugim riječima, uz broj obrađenih pacijenata mjeri se i složenost postupka, što se na koncu pretvara u financijsku vrijednost temeljem koje se može napraviti rang-lista najuspješnijih.