Od 8. do 10. studenog

‘Dani prijatelja knjige’ u Rijeci i Opatiji za ljubitelje pisane riječi

Slavica Kleva

Photo by Kimberly Farmer on Unsplash

Photo by Kimberly Farmer on Unsplash



RIJEKA – Počasni predsjednik Hrvatskog književnog društva Valerio Orlić i tajnik društva Srđan Duhović najavili su 12. Međunarodni festival književnosti pod nazivom Dani prijatelja knjige koji će se na području Rijeke i Opatije održavati od 8. do 10. studenog.


– Otvaranje festivala zakazano je u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke sutra s početkom u 17 sati na kojem ćemo predstaviti šesnaesti broj časopisa Književno pero, najavio je Orlić. Tom prilkom predstavit ćemo i dodijeliti nagrade Hrvatskog književnog društva. Dakako, nije riječ o novčanim nagradama, već ćemo podijeliti nagrade u obliku zahvale, naglasio je pak tajnik Duhović.


Između ostalih nagrađenih, istaknuli su Giacoma Scottija kao dobitnika nagrade za životno djelo Književno pero. Za doprinos književnosti te međunarodnu nagradu za doprinos u književnosti i povezivanju kultura i društava dodijelit će se književnici Slavki Klikovac.




U spomen na Borivoja Bukvu, podijelit će se haiku nagrade i pohvale za 5. susret »U spomen na Borivoja Bukvu«. U Društvu Ilinden u Matačićevoj ulici u 19 sati održat će se svečano otvaranje Dana makedonske kulture 2019., a predstavit će se i nagrađeni Scotti i Klikovac, podsjetio je Orlić, a bit će i glazbeno-kulturni program MK Ilinden i HKD-a.


U Kulturnom domu Zora u Opatiji u subotu će se održati predstavljanje hrvatske, srpske, crnogorske, bosansko-hercegovačke i slovenske književnosti uz promocije knjiga i društava. Istog dana i 13.30 sati u Švicarskoj kući u Parku Angiolina otvorit će se izložba pod nazivom »Modni ormar carice Sisi« Monike Czedly.


Navečer će se pak u prostorijama Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Rijeci održati poetski maraton i promocija zbornika »U mreži stiha«, promocija rada HKD-a ogranka Zadar i predstavljanje novih knjiga Safete Osmičić i Dimane Ivanove.