Osnovne škole

Danas počinju prijave za upis: Ujesen u klupama stotinjak prvašića više nego lani

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Silvano JEŽINA / NL arhiva

Snimio Silvano JEŽINA / NL arhiva

Među ovogodišnje školske obveznike spadaju djeca rođena od 1. travnja 2009. godine do 31. ožujka 2010. godine, kao i djeca kojoj je prošle školske godine odgođen upis  ili iz drugih razloga nisu upisana u osnovnu školu, a školski su obveznici



RIJEKA U svim osnovnim školama danas počinju prijave školskih obveznika za upis u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2016./2017., a prijave budućih prvašića vršit će se do 29. siječnja i to u osnovnoj školi koja je najbliža mjestu prebivališta. Među ovogodišnje školske obveznike spadaju djeca rođena od 1. travnja 2009. godine do 31. ožujka 2010. godine, kao i djeca kojoj je prošle školske godine odgođen upis u osnovnu školu ili iz drugih razloga nisu upisana u osnovnu školu, a školski su obveznici.


Prema procjenama Ureda državne uprave Primorsko-goranske županije put jedne od osnovnih škola ovog će tjedna krenuti roditelji 3.082 djece, što je stotinjak školskih obveznika više nego lani, no u Uredu ističu kako je iskustvo pokazalo da se u konačni broj prijavljene djece smanji za njih 150 iz razloga što se za dio djece donosi odluka odgode upisa, dok dio uopće ne živi na području Primorsko-goranske županije.


Prijevremeni upisi


Svake godine Ured dobije i 30 do 40 zahtjeva za prijevremeni upis djeteta u školu, a mogu tu mogućnost ostvariti, kao i mogućnost privremenog oslobađanja obveze upisa u prvi razred osnovne škole, sukladno Pravilniku o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava. Iznimno se u prvi razred osnovne škole mogu upisati djeca rođena od 1. travnja 2010. godine do 31. prosinca 2010. godine, koja će šest godina života navršiti do 31. prosinca 2016. godine.




Roditelj djeteta rođenog u tom periodu mogu najkasnije do 31. ožujka podnijeti zahtjev za uvrštenje djeteta u popis školskih obveznika za upis u I. razred osnovne škole pismenim putem ili osobno Uredu državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji.


Ured državne uprave donijet će rješenje o prijevremenom upisu u prvi razred osnovne škole za pojedino dijete, dok se odgoda upisa u prvi razred osnovne škole može se odobriti samo jedanput i to za jednu školsku godinu.


Nakon provedenih prijava, Ured državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji utvrdit će popis djece, školskih obveznika i dostaviti ga stručnim povjerenstvima u osnovnim školama najkasnije do 1. ožujka, a stručna će povjerenstva predložiti raspored utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta.


Postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole provodit će se u razdoblju od 31. ožujka do 15. lipnja, a iznimno djeca s već utvrđenim teškoćama u razvoju trebaju pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja radi upisa u prvi razred osnovne škole u vremenu od 1. veljače do 15. travnja kako bi im se pravovremeno odredila programska i profesionalna potpora.


U slučaju da dijete ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkoga stanja u vremenu koje je utvrđeno rasporedom pregleda roditelj je dužan do 30. svibnja o tome obavijestiti stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području.


Roditelji mogu upisati dijete u školu kojoj ne pripada po upisnom području ako to ne izaziva povećanje broja razrednih odjela, odnosno ako se dijete upisuje u školu koja izvodi alternativne, međunarodne te programe na jeziku i pismu nacionalnih manjina, ili se upisuje u školu kojoj je osnivač druga pravna ili fizička osoba. Upisom djece iz drugih upisnih područja ne smije se narušiti optimalan ustroj rada škole i ne smije se onemoguciti upis obveznicima koji pripadaju upisnom području škole.


Produženi boravak


Ono što roditelje prvašića najčešće zanima, podatak je ima li škola program produženog boravka ili pak cjelodnevne nastave. Prema podacima Odjela gradske uprave za odgoj i obrazovanje sve riječke škole, njih 25, ove školske godine prvode jedan od ta dva programa, a ukupno je oformljeno 77 skupina učenika koji pohađaju cjelodnevnu nastavu ili produženi boravak.


Najveći broj škola, njih 19, provodi program produženog boravka, a riječ je o školama Belvedere, Brajda, Centar, Dolac, Eugen Kumičić, Fran Franković, Gornja Vežica, Ivana Zajca, Pećine, Podmurvice, San Nicolo, Srdoči, Škurinje, Trsat, Turnić, Vežica,  Zamet  te o dvije privatne škole s pravom javnosti: Osnovnoj waldorfskoj školi i Katoličkoj osnovnoj školi »Josip Pavlišić«. Svega četiri škole provode isključivo program cjelodnevne nastave, a radi se o školama Kantrida, Kozala, Nikola Tesla i Pehlin, dok škole Vladimir Gortan i Gelsi provode oba programa.  



Uz produženi boravak i cjelodnevnu nastavu, za roditelje prvašića bitnu ulogu ima i organizacija rada škole, odnosno radi li škola u jednoj ili dvije smjene. U jednoj smjeni u potpunosti radi ukupno 17 osnovnih škola grada Rijeke i dvije škole drugih osnivača i to: Belvedere, Brajda, Centar, Centar za odgoj i obrazovanje, Dolac, Gelsi, Ivana Zajca, Kozala, Nikola Tesla, Pećine, Podmurvice, San Nicolo, Srdoči, Škurinje, Trsat, Vežica i Vladimir Gortan te Osnovna waldorfska škola i Katolička osnovna škola »Josip Pavlišić«. U potpunosti u dvije smjene rade samo OŠ Pehlin i Fran Franković, dok pet škola radi djelomično u dvije smjene, a riječ je o školama Eugen Kumičić, Gornja Vežica, Kantrida, Turnić i Zamet.



Učenici prvih razreda riječkih osnovnih škola produženi boravak pohađaju besplatno. Roditelji plaćaju samo cijenu ručka i užine koju utvrđuje svaka škola posebno, odnosno školski odbor pojedine škole, a iznosi mjesečno od 360 do 520 kuna, ovisno o školi. Za učenike od 2. do 4. razreda usluga produženog boravka ovisi o razredu i dohotku po članu kućanstva te roditelji u cijeni ovisno o tome participiraju sa sto do 320 kuna mjesečno.


Za drugo dijete cijena se smanjuje za 30 posto, za treće dijete 60 posto, a za četvrto i svako sljedeće dijete 100 posto, a prema Odluci o socijalnoj skrbi, obitelji koje ispunjavaju socijalni uvjet, uvjet prihoda ili posebni uvjet, potpuno su oslobođene plaćanja troškova prehrane u produženom boravku, dok obitelji koje ispunjavaju uvjet dječjeg doplatka plaćaju 50 posto mjesečne cijene prehrane u produženom boravku.