Rasprava o proračunu

Dalibor Čandrlić: U Kraljevici me dočekala Hirošima, razrušeni grad

Biljana Savić

Dalibor Čandrlić

Dalibor Čandrlić

Gradonačelnik Čandrlić je, nabrojavši 40 projekata, ocijenio da je proračun za 2020. izniman iskorak, s obzirom na to da ni jedan kraljevički proračun nije bio veći od 20 milijuna, a ovaj iznosi 34,2 mil. kuna



RIJEKA  Proračun Grada Kraljevice za iduću godinu izglasan je s tri glasa protiv, a ukupno toliko u vijećnici je bilo oporbenih vijećnika – Nada Turina Đurić i Larisa Juretić (GLAS) i SDP-ovka Sanja Ivetić.


Gradonačelnik Dalibor Čandrlić ocijenio je da je proračun za 2020. godinu izniman iskorak, s obzirom na to da ni jedan kraljevički proračun nije bio veći od 20 milijuna kuna, a sad će proračun iznositi 34,2 milijuna kuna.


Izuzmu li se vanjske pomoći kojima bi se u kraljevičku gradski blagajnu trebalo sliti skoro 12 milijuna kuna, goli proračun iznosio bi 22 milijuna kuna. Nakon što je Čandrlić nabrojao 40 projekata, a vijećnica Turina Đurić ocijenila da se malo kasni i kaska i da Kraljevica ne može sama sebe stići i realizirati planirano, u raspravi se stiglo i do Hirošime.




– Mene je dočekala Hirošima, urušeni grad, kazao je Čandrlić, nakon čega je Turina Đurić zatražila od predsjednice Gradskog vijeća Vesne Špalj da zabrani gradonačelniku vrijeđanja. A onda je opet krenula priča o ambulanti ta se nesretna ambulanta mora spomenuti na svakoj sjednici Gradskog vijeća Kraljevice.


Obnovljena lučica Carovo s više od 100 vezova / Foto M. GRACIN


Obnovljena lučica Carovo s više od 100 vezova / Foto M. GRACIN



Prijatelji u Saboru


– Ovdje govorim o 40 projekata, napravili smo 39 projekata, među njima je jedan jedini koji ste realizirali, ambulantu, a i to mi plaćamo. Osnovna škola 40 godina nije obnovljena, vama nije bila ni u jednom proračunskom planu, mi smo je sredili u prvoj godini. Ajmo pričati o lučici Carovo, hoće li ona imati svoje ulagače? Kažete da imam prijatelje u Saboru, imam, i vi ste u Saboru imali prijatelje, bili ste zamjenica župana, niste nikoga doveli u Kraljevicu. Tko je razmišljao o Križiću 20 godina? Nitko, nego mi, kazao je Čandrlić revoltiran opaskom Nade Turina Đurić da se s projektima kaska.


– Lijepo je to što se nastavlja projekt izgradnje stanova u Šmriki, kazala je bivša gradonačelnica, no upitala se tko će doći živjeti u kraju u kojem si ne može osigurati posao ili neke druge uvjete koji su mu u nekom drugom gradu omogućeni.


Nada Turina Đurić / NL arhiva


Nada Turina Đurić / NL arhiva



– Što je s reciklažnim dvorištem, mi smo ga u vrijeme mog mandata ucrtali u prostorni plan. Taj prostor je pomorsko dobro i trenutno je pod koncesijom, ali je pitanje što smo poduzeli da se ponovo napravi razgraničenje po prostornom planu, koje nije samo pitanje reciklažnog dvorišta, nego je i pitanje dijela zone cijelog prostora brodogradilišta koje bi se po tom prostornom planu moglo koristiti kao poduzetnička zona. To je potencijal gdje treba napraviti urbanistički plan uređenja da potencijalni investitori dođu i ulažu. Vi to u ove tri godine ni spomenuli niste, a to je možda sad jedini potencijal Kraljevice, kanalizaciju da ne spominjem, kazala je Turina Đurić.


Čandrlić je naglasio da je proračun afirmativan, ambiciozan i pozitivno pulsirajući u smislu čitavog niza od više od 20 projekata koji dolaze jedan za drugim.



Jednoglasno je potvrđena Odluka Upravnog Vijeća o imenovanju dosadašnje ravnateljice vrtića Adele Karlovčan na mandat od četiri godine, ali zato glasovanje o godišnjim nagradama nije prošlo glatko. Vijećnica Turina Đurić kazala je da se izuzima iz glasovanja, da tu ima dobrih ljudi, ali i onih koji nagradu ne zaslužuju. Ovogodišnju nagradu Grada Kraljevice za životno djelo dobit će predsjednik Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Drago Marušić. Bit će dodijeljene dvije godišnje nagrade, a dobit će ih paratriatlonac Antonio Franko te Udruga za čuvanje i njegovanje starih običaja iz Šmrike. Dodijelit će se i dvije titule počasnog građanina Kraljevice. Ivanka Bralić zaslužila je nagradu zbog promicanja i njegovanja čakavštine, a drugu titulu dobiva direktor Uvale Scott Nedjeljko Anđelić.Za godišnje nagrade su bili predloženi Renato Franko (od Udruge Tira Bakarac) i Ribarski športski klub Tunera Bakarac (od MO Bakarac), no prijedlozi nisu prošli na sjednici Odbora za izbor, imenovanja i dodjelu javnih priznanja.– Samo HDZ-ovci mogu dobiti priznanja i nagradu, konstatirala je Turina Đurić i napustila sjednicu zajedno s Larisom Juretić.


Vizura Šmrike


– Istodobno je vrlo realan, jer je većina projekata u poodmaklom stupnju realizacije. S prihodovne strane očekujemo realan priljev u razini od 21,5 milijuna kuna, dok 11,5 milijuna kuna predstavljaju vanjski izvori pomoći. Godina počinje s realizacijom 4 velika projekta koji su u potpunosti pripremljena i gdje očekujemo prve lopate s početkom godine; cesta Podbanj 2 – 2,4 milijuna kuna, APN POS stanovi Šmrika – 6,5 milijuna kuna, proširenje groblja Kraljevica – 2,5 milijuna kuna, okoliš dvorca Frankopan – 10 milijuna kuna. Svoje mjesto u proračunu za 2020. godinu našli su još uređenje plaže Lipica-Oštro u vrijednosti od 700.000 kuna, Trg Zrinski-Ljetna pozornica – 3,5 milijuna kuna kroz program »Povežimo se baštinom« putem EU sredstava, novo parkiralište Carovo – 500 tisuća kuna, dječji park Šmrika – 300 tisuća kuna putem EU izvora, dječji i sportski park Carovo, edukacijska šetnica Neriz – 1 milijun kuna putem EU sredstava, nabavka individualnih komunalnih spremnika za kućanstva – 1 milijun kuna putem EU sredstava, rekonstrukcija sportskog igrališta pored škole – 400 tisuća kuna, energetska obnova Doma kulture i sportova 1 milijun kuna, daljnja sanacija pomorskog dobra, reciklažno dvorište, cesta Oštro, Turkovićeva ulica, cesta Mali Dol Križišće, sufinanciranje sortirnice za komunalni otpad, pokretanje projekta rekonstrukcije Lučice Črišnjeva, nova plaža Oštro u vrijednosti od 5,5 milijuna kuna po fazama, pojasnio je i najavio Čandrlić.


Vijećnica Juretić ocijenila je da se vizura Šmrike mijenja samo po tome što je ove godine prvi put dobila blagdansku dekoraciju što je, naglasila je, pohvalno, ali da od mijenjanja vizure Šmrike nema ništa drugo. Čandrlić je odgovorio da je 300 tisuća kuna namijenjeno za detaljne urbanističke planove na području Šmrike koja je velik razvojni potencijal Kraljevice i koja nimalo nije zanemarena. Juretić je također dala opasku i da je kraljevičku osnovnu školu renovirao PGŽ, a ne Grad Kraljevica.