Strepio sedam mjeseci

DORH odbacio kaznenu prijavu protiv Berislava Jankovića: Nema sankcija za “otuđivanje” glasačkog listića

Damir Cupać

Berislav Janković

Berislav Janković

Janković je na prošlim parlamentarnim izborima glasački listić odnio s biračkog mjesta, pa ga je prijavila crikvenička policija, a mogao je biti kažnjen zatvorom od 6 mjeseci do pet godina



RIJEKA Berislav Janković sedam je mjeseci strepio hoće li dobiti pet godina robije nakon što je crikvenička policija podnijela kaznenu prijavu protiv njega. Međutim, Državno odvjetništvo kaznenu prijavu je odbacilo.


Građanski čin


A što je to Janković napravio da je crikvenička policija odlučila kazneno ga proganjati – čovjek je došao na izborno mjesto, pokupio plahtu od izbornoga listića kako bi je stavio na zid uz sebi drage postere jer je na taj način htio poručiti što misli o izborima koji su bili u tijeku i koji su rezultirali postizbornim cirkusom, rijetko viđenim.


Janković se nerado sjeća svega što je morao proživljavati, ali kaže da još jednom valja utvrditi činjenično stanje.




– Glasački listić koji sam uzeo morao sam predati policiji na obavijesnom razgovoru. Jer je Gradsko izborno povjerenstvo u kojemu sjede pravni »stručnjaci« moj građanski čin shvatilo kao incident zbog kojeg je trebalo uzeti u obzir odredbu Kaznenog zakona da će se onaj tko uništi, prikrije, ošteti ili neovlašteno odnese kakvu ispravu o izborima ili kakav predmet koji služi za izbore, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.



Berislav Janković ogorčen je da ga nitko nije obavijestio šest mjeseci o odbačaju kaznene prijave. 


– Zbog toga sam šest mjeseci bio izložen nepotrebnom nemiru, opstruirana su moja prava. Sada je jasno da su Domagoj Vučkov i svi članovi crikveničkog Gradskog izbornog povjerenstva, šef crikveničke policije Dražen Zekić i njegov zamjenik Dragan Farat zloupotrijebili svoj položaj i ovlasti, predobro se organizirali i tako podnijeli lažnu kaznenu prijavu.


Općinsko državno odvjetništvo iz Rijeke, umjesto da po službenoj dužnosti pokrene postupak protiv ugledne družine sastavljene od tri suca, dva šefa policije i dva crikvenička gradska pravnika, sve pokušava zataškati. Dalje, odbili su mi vratiti moj glasački listić br. 0387199, a naplatili su mi presliku dokumenata koje su mi po službenoj dužnosti trebali dostaviti, a nisu – ogorčen je Janković.



I to unatoč mišljenju DIP-a koje je decidirano ocijenilo da nije predviđena sankcija biraču za uzimanje glasačkog listića s biračkog mjesta – kaže Janković. Njemu ni danas nije jasno zbog čega je Gradsko izborno povjerenstvo inzistiralo na instrumentima prisile, unatoč jasnom stavu GONG-a, ali i DIP-a kojim predsjeda predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.


– Nakon dopisa Državnog izbornog povjerenstva oni su Državnom odvjetništvu poslali kaznenu prijavu. I onda mjesecima nisam znao što se događa po tom predmetu. A da je došlo do odbačaja, saznao sam slučajno kada sam htio poslati požurnicu da mi se dostavi informacija u kojoj je fazi cijeli predmet. Bilo je to 1. srpnja 2016. godine. Informaciju sam dobio slučajno, telefonskim putem.


Kaznenu prijavu na poticaj Domagoja Vučkova, predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva Grada Crikvenice, podnio je načelnik crikveničke policije Dražen Zekić, a radi kaznenog djela uništenja i krivotvorenja izbornih isprava.


Za to je djelo predviđena kazna od pet godina zatvora. Iako je cijelo vrijeme jasno da iznošenjem vlastitog glasačkog listića nisam počinio ni prekršaj, a kamoli kazneno djelo. Sada kada je poznat epilog, podnijet ću prijavu zbog lažnog prijavljivanja kaznenog djela i zloupotreba položaja i ovlasti – najavljuje Janković.



Berislav Janković od Branka Hrvatina kao predsjednika DIP-a očekuje da onemogući daljnja imenovanja suca Vučkova i ostalih iz crikveničkog GIP-a u bilo kakva tijela vezana za provedbu i nadzor budućih izbora te, kako navodi, »pokretanje postupka opoziva i izbacivanje iz hrvatskog pravosuđa Domagoja Vučkova i ostalih pravosudnih huligana i neznalica upletenih u ovu aferu«.


Od ministra unutarnjih poslova očekuje, kao i od načelnice PU primorsko-goranske, istragu zloupotreba crikveničke policije zbog podnošenja lažne kaznene prijave, iako je od početka bilo jasno da nema ni prekršaja ni kaznenog djela. Od glavnog državnog odvjetnika očekuje da po službenoj dužnosti preko USKOK-a pokrene postupak protiv aktera prije navedenih kaznenih djela radi sumnje za udruživanje u kriminalnu organizaciju.



Razlozi za strah


On još jednom podsjeća da se građani imaju razloga bojati sustava koji bi ih trebao štititi.


– U izbornom povjerenstvu sjedilo je pet pravnika, među njima dva suca i jedna profesorica na fakultetu i bivša sutkinja, sve osobe koje ne bi smjele reći da ne poznaju zakon i koje su zadužene i plaćene za provođenje zakona.


Ako pretpostavimo da nešto znaju o pravu, onda mi nema druge nego konstatirati da je atak na mene osmišljen radi njihove privatne osvete nad za njih nepodobnim građanima – ocijenio je Janković, najavljujući i zahtjev da se izvrši nadzor nad crikveničkom policijom koju on u ovom slučaju shvaća kao instrument osobne osvete.


– Evo, još malo pa ćemo morati na nove izbore. Izaći ću svakako na njih i napravit ću isto jer sam dokazao da je to moje građansko pravo, ili drugim riječima, kada je rock’n’roll neka je rock’n’roll – zaključio je Janković.