Israga u tijeku

DORH istražuje pronevjeru 780 tisuća kuna u Zračnoj luci Rijeka. Prijavljena računovotkinja

Marinko Glavan

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Direktor Zračne luke Tomislav Palalić potvrdio je podnošenje kaznene prijave protiv jedne sada već bivše djelatnice računovodstva. Novac je ilegalno isplaćivan proteklih pet godina



RIJEKA – Uprava Zračne luke Rijeka podnijela je protiv jedne od svojih djelatnica kaznenu prijavu zbog sumnji u pronevjeru većeg novčanog iznosa tijekom zadnjih nekoliko godina, potvrdio je na upit Novog lista direktor Zračne luke Tomislav Palalić.


Iako direktor nije želio govoriti o točnom iznosu za koji se sumnja da je pronevjeren, neslužbeno saznajemo da se radi o 780 tisuća kuna, koje je djelatnica računovodstva od 2014. godine naovamo, podigla s računa Zračne luke.


Slučaj je pod istragom DORH-a, a osumnjičena djelatnica, kako neslužbeno saznajemo, nakon razotkrivanja pronevjere, više nije u radnom odnosu u Zračnoj luci Rijeka.


Revizija svake godine




Nakon što je do nas stigla informacija o istrazi DORH-a u Zračnoj luci zbog sumnji u pronevjeru većeg novčanog iznosa, direktoru Palaliću uputili smo upit sa zahtjevom za potvrdom informacije o istrazi, kao i o kojem je novčanom iznosu točno riječ, tko je djelatnica protiv koje je podnesena kaznena prijava zbog sumnji u pronevjeru, tko je podnio kaznenu prijavu te je li istragom obuhvaćen i sam direktor Zračne luke.


– Tijekom provođenja dijela unutrašnjih kontrola Zračnoj luci Rijeka pronađene su određene nepravilnosti u knjiženju koje upućuju na moguće kazneno djelo. O navedenom je obaviješten DORH podnošenjem kaznene prijave protiv bivšeg djelatnika Zračne luke Rijeka. O svemu navedenom Uprava je izvijestila kako Nadzorni i Revizijski obor tako i suvlasnike Društva.


S obzirom na činjenicu da je u tijeku postupanje po kaznenoj prijavi od strane nadležnog državnog odvjetništva, nažalost nisam u mogućnosti odgovoriti Vam na sva Vaša pitanja, ali mogu potvrditi da ja kao direktor nisam pod istragom vezano uz prednje navedeno. stoji u Palalićevom odgovoru.


Na pitanje je li u razdoblju u kom se sumnja na pronevjeru provođena revizija poslovanja Zračne luke Rijeka, te tko je reviziju provodio i je li u nalazima bilo nepravilnosti vezanih uz ovaj slučaj, Palalić odgovara da Zračna luka svake godine provodi reviziju poslovanja.


– Zračna luka Rijeka je u zakonskoj obavezi provoditi reviziju koju provodi svake godine od strane ovlašenog revizora, kaže Palalić, uz opasku kako »bi želio da postupanja pojedinaca koja nisu na čast budu opisana objektivno i ne utječu na opću sliku poduzeća, ostalih djelatnika te ukupnog rezultata Zračne luke Rijeka pred poslovnim partnerima, koja i ove godine ima izniman učinak i već u ovom trenutku rekordan odnosno veći broj putnika za cca 10 posto u odnosu na prošlu godinu.«


Direktor Tomislav Palalić / Foto: S. JEŽINA


Direktor Tomislav Palalić / Foto: S. JEŽINA



O istrazi u Zračnoj luci upit smo uputili i DORH-u, no iz Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci dobili smo odgovor kako u pravilu ne daju informacije o podnesenim kaznenim prijavama i istrazi do donošenja meritornih državnoodvjetničkih odluka, u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku.


Nešto ne štima


Kako direktor Palalić u svom odgovoru navodi da je o slučaju obaviješten Nadzorni odbor, revizijski odbor te suvlasnici Zračne luke, upit smo uputili i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, kao predstavniku Republike Hrvatske koja je s 50-postotnim udjelom najveći pojedinačni suvlasnik aerodroma na Krku, kao i Primorsko-goranskoj županiji, drugom po redu suvlasniku, s 20 posto vlasničkog udjela u Zračnoj luci Rijeka.


– Vezano uz vaš upit možemo reći da smo od Uprave Zračne luke Rijeka dobili informaciju da su vezano uz slučaj koji spominjete poduzeli sve zakonom predviđene mjere, odgovorili su nam iz županije, dok je iz Ministarstva kratko odgovoreno kako iz DORH-a nisu zaprimili informaciju o istrazi u navedenom slučaju, te su nas za sve daljnje informacije uputili na Državno odvjetništvo.


Kako saznajemo od sugovornika iz Nadzornog odbora Zračne luke Rijeka, do spoznaja da u bilanci »nešto ne štima«, uprava i nadzorni odbor Zračne luke došli su provjeravajući sve ulazne i izlazne brojke u poslovanju, nakon čega su utvrđena određena odstupanja prilikom isplata.


Isplate bez pokrića


Detaljnom provjerom poslovanja utvrđeno je da postoji niz isplata bez stvarnog pokrića, u ukupnom iznosu od oko 780 tisuća kuna. Zbog sumnje u pronevjeru uprava je podnijela kaznenu prijavu, a istraga Državnog odvjetništva je u tijeku.


Zračna luka Rijeka ove je godine, inače, već nadmašila prošlogodišnji, rekordni promet od 183 tisuće putnika, a trenutno je brojka na 195 tisuća putnika, s tim da u upravi do kraja godine, po prvi put u povijesti riječkog aerodroma, očekuju ukupno 200 tisuća putnika.