Manifestacija

DANI TRSATA Defile povijesne garde: Pučani će do subote izabrati novog kapetana grada Trsata

Biljana Savić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Defileom povijesne Frankopanske garde i Reda vitezova Sv. Vida, od Dvorane mladosti na Trsatu do Crkve Majke Božje Trsatske gdje je podignuta zastava Kluba prijatelja Grada Trsata, danas je počelo 26. izdanje Dana Trsata, koji će trajati do 23. ovoga mjeseca.


Frankopanska garda nakon podizanja stijega potom se uputila na Trsatsku gradinu gdje je u autentičnom ambijentu kapetan Grada Trsata Mirko Šoštarić razriješen dužnosti, a pučani su vijećali za novoga kapetana koji će biti proglašen u subotu, nakon pet noći vijećanja. Nakon  rastoličavanja kapetana, što je ovogodišnja novina, započele su dvorske igre koje su i večeras, kao i svake godine dosad, privukle velik broj posjetitelja.


Dani Trsata je tradicionalna manifestacija koja se svake godine održava u susret blagdanu Sv. Jurja, zaštitniku Trsata, a uključuju sportske dane, koncerte, obilježavanje godišnjice oslobođenja Trsata te brojna kulturna i vjerska događanja. U organizaciji manifestacije sudjeluju Klub prijatelja Grada Trsata kao glavni organizator te Mjesni odbor Grad Trsat, Hrvatska čitaonica Trsat, Udruga antifašističkih boraca Rijeka i Gradska glazba Trsat kao suorganizatori.


I ove godine središnji dio programa manifestacije čini povijesni spektakl »Povratak Frankopana«, cjelodnevni događaj interaktivnog sadržaja na kojemu se očekuje 250 sudionika, a koji će biti održan 21. travnja i u sklopu kojega su planirani sajam starih zanata, viteški tabori i igre, srednjovjekovna kuhinja te uprizorenje povijesne bitke iz 1485. godine. Dani Trsata imaju i svoje sportske dane, danas i sutra, a u subotu će polaganjem vijenaca na spomen obilježja antifašističke borbe i svečanim koncertom biti obilježena 72. godišnjica pobjede nad fašizmom.Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Turističke zajednice Grada Rijeke.