Ekologija ima cijenu

Čistoća o novom obračunu za odvoz otpada: ‘Nije poskupljenje, nego primjena novog cjenika’

Ljiljana Hlača

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj



RIJEKA Ne radi se o poskupljenju usluge, već o primjeni novog cjenika – komentar je KD-a Čistoće na iznose računa za zbrinjavanje otpada koji su nam pristigli u redakciju s upitom »kako je to da je KD Čistoća u 15 mjeseci mogla dignuti cijene za preko 400 posto?«.


Računi se odnose na maleni poslovni prostor, a riječ je o atelieru u Ulici Uski prolaz 6 (centar grada). A na njima se vidi tempo rasta iznosa usluge za zbrinjavanje otpada. Da je umjetnicima i svima onima koji se bave nekom od umjetničkih djelatnosti lako, e pa nije. No, i ekologija ima svoju cijenu.


KD Čistoća iznosi žaljenje »što korisnik nije zadovoljan aktualnim promjenama u načinu prikupljanja i odvoza komunalnog otpada, a kojima je krajnji cilj uskladiti se s novodonesenim podzakonskim aktima te omogućiti korisnicima što bolju i kvalitetniju uslugu i postupno, reciklirati što više korisnog otpada, čemu teže sve razvijene zemlje danas«, stoji u dopisu koji smo dobili od ovog poduzeća.




– U konkretnom slučaju, kako bi iznos korisnikovih računa odgovarao djelatnosti i stvarno pruženoj usluzi, on je svrstan u kategoriju 2, a ona je namijenjena upravo umjetničkim ateljeima i udrugama, koje ne obavljaju gospodarsku djelatnost. Sukladno tome i cjeniku za pravne subjekte u kategoriji je s 80 litara pripadajućeg volumena otpada tjedno, što je najmanje moguće i iznosi 93,27 kune mjesečno, navodi se.


To je posljedica, treba dodati, promjena iz 1. studenoga 2018. godine koje su napravljene zbog usklađenja s podzakonskim aktima, a što je rezultiralo promjenama modela obračuna pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području cijele Hrvatske.


– KD Čistoća definirala je standardne veličine i minimalni volumen spremnika za odlaganje komunalnog otpada. Kriterij za određivanje cijene usluge je broj osoba u kućanstvu, a za pravne osobe i obrtnike; vrsta djelatnosti koja se obavlja u poslovnom prostoru te površina samog prostora. Kao što smo u više navrata istaknuli, ovdje se ne radi o poskupljenju usluge, već o promjeni načina obračuna sukladno novoj regulativi odnosno primjeni novog cjenika definiranog zakonskim i podzakonskim aktima koji su stupili na snagu 1. studenoga 2018. godine, osobito se ističe.


Promjenom tog modela ovo poduzeće omogućilo je građanima i pravedniji obračun, temeljen na količini proizvedenog otpada, tako da veliki dio korisnika ima manju ili jednaku cijenu usluge u odnosu na ranije, dok se manjem dijelu korisnika cijena uvećala, istaknuto je. Kao primjer korisnika kojim su se iznosi računa smanjili navodi se naša novinska kuća koja zahvaljujući novim pravilima ima niže račune i to za 3.529 kuna.