Surija Mehmeti

Čelnik riječkih Roma optužio Grad Rijeku: ‘Ignoriraju nas, misle da smo folkloraši i komičari’

Damir Cupać

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA – Predsjednik riječkoga Vijeća romske nacionalne manjine Surija Mehmeti izrazio je nezadovoljstvo neadekvatnom suradnjom s Gradom Rijekom jer im nisu osigurane adekvatne prostorije za rad. On je najavio da će u skladu s praksom ostalih gradova pokrenuti inicijativu da se osigura kulturni centar Roma u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.


– Nama je to potrebno i korisno i za zajedničku kulturu Roma i Grada Rijeke kako bi nas građani više i bolje upoznali jer imamo bogatu povijesnu tradiciju i kulturu. Što se tiče osiguravanja normalnih uvjeta za rad, ako nam se to ne omogući, mi smo spremni na pravni protest za naša zakonska prava i za zaštitu našega dostojanstva. Onemogućeno nam je i korištenje financijskih sredstava pa moramo za svaki program i aktivnost moliti i prositi. Traže on nas da im dostavljamo predračune pa nitko s nama ne želi surađivati, odnosno onemogućuje nas se da sukladno našim ovlastima raspolažemo s financijama. U takvim uvjetima teško je osigurati normalan rad našega Vijeća. Tome treba dodati i da su predviđena sredstva nedostana za osmišljavanje ambicioznijeg programa. Tužni smo i ogorčeni takvim odnosom Grada Rijeke prema nama, izjavio je Mehmeti. On je dodao da je takva praksa u potpunosti neprimjerena gradu koji je Europska prijestolnica kulture i kojemu su manjine bogatstvo.


– Nekada smo imali adekvatne prostorije, a danas su uredi Vijeća u spavaćoj sobi i kuhinji. Naše zahtjeve ignoriraju i očito nas drže za folkloraše i komičare. Gradska administracija nije se udostojila ni porazgovarati s nama kako bi pronašli rješenje. Žalosno je da Grad Rijeka ne uvažava na izborima izabrane predstavnike romske nacionalne manjine, a zbog čega šaljemo protestnu notu i podsjećamo da se na takav način krši zakon, zaključio je Mehmeti.