Afrička toplina

Čekaju nas paklene vrućine: Prognoza Rimetea govori o najvišim temperaturama ove godine

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot WxCharts

Foto Screenshot WxCharts

Prije samog vrhunca koji će uslijediti u srijedu i četvrtak, iduća dva dana proći će u znaku zagrijavanja i dodatne stabilnosti atmosfere pa će oborine izostati, a naoblaka će biti sve rjeđa



Nestabilno vrijeme i temperature zraka oko prosjeka ostaju iza nas, a period u koji ulazimo donosi postupno zatopljenje odnosno novu izraženiju vrućinu, vjerojatno i s najvišim temperaturama ove godine, piše Rimeteo.


Prije samog vrhunca koji će uslijediti u srijedu i četvrtak, iduća dva dana proći će u znaku zagrijavanja i dodatne stabilnosti atmosfere pa će oborine izostati, a naoblaka će biti sve rjeđa.


Ono što je potaknulo Afričku toplinu da dođe do našeg područja jest raspodjela sustava odnosno ciklone i anticiklone. Anticiklona je smještena nad sjevernim dijelom Europe gdje se već nalazi par dana, a i još će nekoliko. To anticiklonalno polje je stvorilo blok na sjevernom dijelu pa ciklone s Atlantika nemaju mogućnost normalne putanje već se zadržavaju južnije, u ovom slučaju oko Španjolske.


Vrući zrak iz Sahare




Spuštanjem u blizinu Afričkog kontinenta ciklone sa sobom povlače i vrući zrak iz Sahare te ga dižu po prednjoj strani prema sjevernim krajevima. Upravo ćemo se idućih dana naći na dotoku vrućeg zraka koji se trenutno uzdiže prema Francuskoj i Njemačkoj, a zbog pomicanja ciklone sjeveroistočno, ta će vrućina dijelom zahvatiti i naše područje.


Od ponedjeljka temperature zraka ponovno rastu. Prevladavat će pretežno vedro, a malo naoblake može biti uglavnom samo u gorju, gdje nije isključena ni mogućnost za malo kiše. Puhat će slaba do umjerena bura, na otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature na Kvarneru 13-18 °C, na moru i uz obalu oko 20 °C, a tijekom dana dizanje do vrućih 27-32 °C. U Gorskom kotaru ujutro 12-16 °C, a tijekom dana malo ugodnije od mora uz 22-27 °C.



U utorak će dodatno zatopliti, malo naoblake visinskog tipa može biti sredinom dana, a nije isključena ni mogućnost kratkotrajnog pljuska u gorju. Bura će biti slaba do umjerena, navečer u slabljenju. Jutarnje temperature na Kvarneru 17-22 °C, u Gorskom kotaru 14-19 °C, a tijekom dana još malo toplije. Na Kvarneru 29-34 °C, a u Gorskom kotaru malo svježije, od 25 do 30 °C.


Vrhunac toplinskog vala


Srijeda na Kvarneru donosi potpuno vedro i vruće vrijeme, malo oblaka može biti samo u Gorskom kotaru. Puhat će slaba bura. Jutarnje temperature 18-23 °C, u Gorskom kotaru 15-20 °C. Tijekom dana posvuda vruće! Na Kvarneru 30-35 °C, lokalno i koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 27-32 °C.



U četvrtak bi toplinski val trebao biti na vrhuncu. Prevladavat će potpuno vedro vrijeme uz slab vjetar sjevernih smjerova, a može biti i bez vjetra. Temperature vrlo visoke, ujutro na Kvarneru 20-25 °C, a u Gorskom kotaru 18-22 °C. Tijekom dana na Kvarneru ekstremnih 33-38 °C, u Gorskom kotaru 29-34 °C.


Toplinski val je izgledan stoga se valja pripremiti na njega jer će svakim danom biti sve toplije. Piti dosta tekućine, što manje se izlagati na suncu i na otvorenom prostoru osobito u srijedu i četvrtak. Od petka malo niže temperature, najavljuje Rimeteo.


A što se događa u Europi?


Najnoviji modeli sada su u popriličnom suglasju glede razvoja vrlo intenzivnog, povijesnog i moguće smrtonosnog vrućeg vala u velikom dijelu Europe. Takozvana ‘Spanish plume’* rezultirat će ekstremnom zagrijavanju zračne mase s poslijepodnevnim temperaturama koje će biti u rasponu od 38 do 42 °C, i to na području sjeveroistočne Španjolske i dijelovima južne te središnje Francuske, piše Rimeteo.


Spanish plume je pojava u kojoj se masa vrlo toplog zraka kreće s Pirenejske visoravni ili zapadne Sahare u zapadnu Europu i obično dovodi do izrazito visokih temperatura u regiji.


Toplina će biti posebno ekstremna u urbanim područjima i velikim gradovima, gdje se gradski toplinski otoci obično razvijaju i dovode do još viših temperatura (osobito noćnih i dnevnih prosjeka) zbog utjecaja ljudske aktivnosti i pregrijavanja betonskih građevina.



U utorak toplina se počinje intenzivirati preko sjeverne Španjolske, Francuske i sjevera Italije, a poslijepodnevne temperature rastu iznad 30 °C.


Tijekom srijede ekstremna toplina se nastavlja diljem Francuske i Velike Britanije. Modeli nagovještavaju vrko visoke temperature zraka tijekom poslijepodneva, vrlo blizu 40 °C.


Toplinski val doseže svoj vrhunac u četvrtak kada se očekuju najekstremnije poslijepodnevne temperature zraka. Neki su modeli iznimno ekstremni, kao npr. modeli visoke razlučivosti ARPEGE i ICON-EU koji predviđaju temperature u raspon od 43 do čak 46 °C u Auvergneu (Francuska) i dolini Ebro (Španjolska)!


Ipak, GFS ukazuje na nešto blaži pakao, pa prognozira poslijepodnevne temperature do 42 °C! Izuzetno vrući dan s temperaturama koje se penju blizu granice od 40 °C vjerojatno će vladati i diljem Njemačke te na sjeveru Italije, najavljuje Rimeteo.