Pronašli rješenje

Buvljak u listopadu s Preluka seli na Kont

Marinko Glavan

Titov trg, odnosno most ispred Konta, odabrali su zajedno Grad i prodavači / Snimio Roni BRMALJ

Titov trg, odnosno most ispred Konta, odabrali su zajedno Grad i prodavači / Snimio Roni BRMALJ

Još do kraja rujna preprodavače rabljenih stvari moći će se naći nedjeljom na Preluku, a zatim sele na most na Rječini na Titovom trgu. Tamo će biti do kraja godine kada će se odlučiti može li buvljak tamo funkcionirati i može li ostati i dalje ili će, po potrebi, biti predložene druge lokacije  



RIJEKA   Riječki buvljak napokon dobiva svoje legalno mjesto pod suncem, na Titovom trgu, odnosno mostu na Rječini, kod Konta. Nakon godina u sivoj zoni, na Preluku, bez ikakve organizacije i barem minimalnih uvjeta za rad, preprodavači svega i svačega iz druge ruke, od početka listopada svoj će posao moći obavljati na organizirani način i u humanijim uvjetima.


Potvrdila je to pročelnica gradskog odjela za komunalni sustav Irena Miličević, kazavši kako će se izlaganje i prodaja rabljenih stvari do konca ovog mjeseca odvijati na Preluku, a nakon toga, uz minimalnu naknadu, preprodavači će svoju robu nuditi na Kontu.


– Na inicijativu predstavnika izlagača rabljene robe, u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav održan je sastanak na kojem je dogovoreno izlaganje rabljenih stvari koje obavljaju fizičke osobe koje nemaju registriranu djelatnost odnosno obrtnicu ili trgovačko društvo.


Probno razdoblje




Dogovorena je lokacija za organizaciju buvljaka i način organiziranja buvljaka kako bi se makar na neki način uredio takav način izlaganja rabljenih stvari. U konkretnom slučaju ne radi se o korištenju odnosno privremenom korištenju javne površine koje je vezano uz registriranu djelatnost, međutim činjenica je da postoji potreba za reguliranjem korištenja javne površine za odvijanje buvljaka, i stoga je na sastanku predloženo da se za navedenu namjenu utvrdi lokacija Titov trg – odnosno most na Rječini – kaže Miličević.


Preprodaja rabljene robe odvijat će se tako da će Grad Rijeka, bez naknade, društvu Rijeka plus d.o.o. ustupiti javnu površinu za organiziranje izlaganja rabljenih stvari, koje će se prodavati na štandovima Rijeka plusa, nedjeljom, u vremenu od 7 do 13 sati.


Buvljak će biti na Kontu do 31. prosinca ove godine, a u tom vremenu će se, prema riječima pročelnice Miličević, analizirati proces te po potrebi predlagati druge lokacije za buvljak.


Štand uz naknadu


– Što se tiče broja štandova, dopremit će ih se ovisno o broju izlagača koji dođu, a za korištenje pojedinog štanda Rijeka plus d.o.o. bi evidentirao izlagače te od njih naplaćivao naknadu od 15 kuna, što predstavlja iznos pokrića minimalnih troškova dopreme i postavljanja. Postavom štandova za izlaganje rabljene robe potrebno je voditi računa da između štandova ostane prolaz za interventna vozila. Zainteresirani izlagači rabljenim stvarima ne trebaju se nikome prijavljivati već samo doći na lokaciju u navedeno vrijeme – kaže Miličević.


Ovom odlukom gradske uprave uslišat će se dugogodišnje molbe većine prodavača, ali i dobrog dijela posjetitelja i kupaca na buvljaku, koji su u više navrata apelirali na Grad da se odredi primjerenija lokacija i barem donekle pokuša uvesti reda u trgovinu rabljenom robom. Ujedno će biti uklonjeno dosadašnje ruglo od buvljaka, smješteno uz samu cestu prema Opatiji, na jednoj od potencijalno najatraktivnijih turističkih lokacija u gradu, što će zasigurno pridonijeti ne samo ljepšoj slici Grada Rijeke, nego i sigurnosti, kako prodavača, tako i kupaca.