Neviđena navala

Brže do posla: Studij fizioterapije hit ovogodišnjih upisa, za jedno mjesto u Rijeci borila se 34 kandidata

Ingrid Šestan Kučić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



RIJEKA Studijski program fizioterapije najpoželjniji je program koji ove godine žele upisati hrvatski maturanti, jer samo u Rijeci za jedno upisno mjesto ove su se godine borila čak 34 kandidata. Naime, prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje konačne rang-liste za upis na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj u akademskoj godini 2016./2017. pokazale su da je među budućim brucošima najveći interes bio za studij izobrazbe trenera Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok drugo mjesto zauzima studij fizioterapije Zdravstvenog veleučilišta Zagreb, treće studij fizioterapije Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, a četvrto je mjesto zauzeo studij fizioterapije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku. Na petom mjestu pozicionirao se studij logopedije Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ljestvica top pet najpoželjnijih studija u Hrvatskoj rađena je na osnovi omjera broja prijava prvog prioriteta i kvote, a činjenica da su se među pet najpoželjnjijih studijskih programa našla čak tri studija fizioterapije riječki Fakultet zdravstvenih studija ne iznenađuje, jer kako kaže prodekanica za nastavu prof. dr. Daniela Malnar, trend velikog interesa za taj studij vlada već godinama, no ipak ne u omjeru kao ove godine. Naime, za 30 upisnih mjesta prijavilo se 1.020 kandidata, dok se prijašnjih godina broj zainteresiranih kandidata kretao oko 800.


Nisu deficitarni


– Od ukupnog broja prijavljenih kandidata, njih 240 ostalo je čekati u nadi da će se crta pomicati, međutim šanse da će upisati studij su nikakve. Jesenji rok upisa nećemo imati, a nije samo studij fizioterapije pod velikim pritiskom, jer za 15 upisnih mjesta primalja javilo se 180 kandidata. Činjenica je da je pritisak na studiju fizioterapije svake godine sve veći, a većini onih koji su ušli među prvih 30 taj je studij prvi izbor. Zadovoljni smo strukturom upisnika, a ukupni prosjek ocjena im je nešto više od 3,9. Iako fizioterapeuti ne spadaju u deficitarna zanimanja, svi naši studenti bez problema nađu radnu mjesto. Ili se zaposle kod nekoga ili pokrenu vlastiti posao, a traženi su i izvan Hrvatske. S obzirom da je na prvom mjestu po poželjnosti Kineziološki fakultet koji je srodan našem te tri mjesta zauzimaju studiji fizioterapije očito je da se kandidati okreću prema području zdravstva, kaže prodekanica.


I javno i privatno


Dodajući kako je Fakultet zdravstvenih studija vrlo ponosan na studij fizioterapije, jer riječ je o kvalitetnom studiju, dekan prof. dr. Alan Šustić potvrđuje kako se radi o ekstremno traženoj profesiji.




– Studij fizioterapije otvara mogućnost rada i u privatnom i u javnom sektoru, a pored toga, studenti mogu nastaviti i svoju karijeru na diplomskoj razini studija. Također je riječ o profesiji koja je izrazito tražena i izvan hrvatskih granica, a kako smo sve stariji, bit će i još traženija. Fizioterapeuti svoje mjesto nalaze i u području sporta koji je nezamisliv bez njih – kaže prof. dr. Šustić.


I prema njegovom iskustvu studenti tog studija nerijetko pokreću vlastiti posao za koji, kaže prof. dr. Malnar, nije puno potrebno, jer dovoljan je jedan stol za masažu.