Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Petra, Luka, Maja i Noa

Briljirali gdje su drugi brljali: Upoznajte mlade Riječane koji su državnu maturu riješili - bez greške

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 22. srpanj 2019. u 9:51 2019-07-22T09:51:38+02:00

Uz rješavanje ispita državne mature bez greške i odličan uspjeh tijekom srednjoškolskog obrazovanja ono što je zajedničko ovim riječkim maturantima je da su svi odabrali studij izvan Rijeke. Svi od reda sele u Zagreb, a Noa je to već učinio, dok ostali svoju adresu mijenjaju s početkom akademske godine

Petra Harbić, Luka Šantek, Maja Jurić i Noa Jelić Matošević riječki su maturanti koji su za razliku od nekih svojih kolega ove godine na državnoj maturi briljirali i pojedine ispite koji su mnogima zadavali glavobolju riješili su bez greške. Zahvaljujući stopostotnoj riješenosti ispita iz fizike, informatike i engleskog jezika u samom su vrhu svoje generacije i u društvu ponajboljih hrvatskih maturanata. 

Gdje su drugi brljali, oni su briljirali. Petra je završila Salezijansku klasičnu gimnaziju i ispit iz engleskog jezika A razine riješila je sto posto, Luka i Noa kolege su iz Gimnazije Andrije Mohorovičića i isti su takav rezultat postigli na ispitu iz fizike, a Maja je pak završila Prvu riječku hrvatsku gimnaziju i jedna je od tek dvoje hrvatskih maturanata koji su uspjeli ispit iz informatike riješiti bez greške.

​Takav je uspjeh Maji zamalo donio i pet tisuća eura, jer za bod joj je izmaknula nagrada Sakač, koju od ove godine za najbolji rezultat na maturi iz informatike dodjeljuje doajen hrvatske informatike Boris Sakač.

Najteže - trema

- Nagrada je otišla maturantu iz Osijeka koji je također imao sto posto riješen ispit iz informatike, a kako smo imali isti rezultat prevagnuo je ispit iz matematike iz kojeg je on ostvario tek jedan bod više nego ja, kaže nam Maja.

Iako priznaje da je bila malo razočarana, jer ipak bi joj nagrada dobro došla za buduće studentske dane u Zagrebu Maja ne krije zadovoljstvo ostvarenim uspjehom na državnoj maturi, jer i sama se iznenadila da je informatiku riješila bez greške, a svoj uspjeh kaže da je rezultat kontinuiranog učenja kroz sve godine srednjoškolskog obrazovanja.

- Malo sam na kraju više »povukla« uoči samih ispita državne mature, ali ništa previše. Osobno mi ispiti nisu bili toliko teški, a pretpostavljam da su padali oni učenici koji su manje učili tijekom cijele srednje škole, navodi Maja.

Unatoč tome što je na državnoj maturi briljirala priznaje da je uoči ispita imala tremu i to je, dodaje, najteže izdržati.

- Strah i nervoza su najgori, a tu su malo zaslužni i profesori koji doprinose tom strahu, kaže Maja.

Ova odlikašica novopečena je studentica Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a uz nizanje odličnih ocjena iza sebe ima i cijeli niz sudjelovanja na natjecanjima iz fizike, matematike, hrvatskog i engleskog jezika na kojima je prisutna još od 4. razreda osnovne škole. Hobi joj je sviranje klavira, rekreativno se bavi sportom, a iako je ponekad, kaže, bilo teško uskladiti sve obaveze ipak se sve može.

- Najbitnija je ravnoteža društvenog života i učenja. Ponekad je bilo teško, ali mislim da je za gimnazijalce nužno tako, jer ipak su gimnazije neki standard i lijepo je imati opće znanje o svemu. Nisam baš kampanjac, priča gimnazijalka.

Što se pak budućih studijskih dana tiče Maja kaže da je odabrala Zagreb iz razloga što su joj se u tom gradu pružile bolje opcije.

- Voljela bih nakon studija ostati u području znanosti, a hoću li ostati u Hrvatskoj ili otići u inozemstvo još uvijek ne znam. Voljela bih ostati, jer osjećam da mi je tu dom i obitelj, no ukoliko netko želi otići van nemam ništa protiv toga, iznosi Maja.

Uz rješavanje ispita državne mature bez greške i odličan uspjeh tijekom srednjoškolskog obrazovanja ono što je zajedničko ovim riječkim maturantima je da su svi odabrali studij izvan Rijeke. Svi od reda sele u Zagreb, a Noa je to već učinio, dok ostali svoju adresu mijenjaju s početkom akademske godine. Nije da Rijeku ne vole, štoviše vole taj grad jako, no svi se slažu da im Zagreb pruža više mogućnosti za napredovanje. Luka je novi Majin kolega, jer i on je postao student Fakulteta elektrotehnike i računarstva, no priznaje da se kod odabira fakulteta ipak malo dvoumio.

Očekivani rezultat

- Glavni izbori su mi bili studij fizike u Rijeci, riječki Tehnički fakultet i FER, a onda je odluka pala na Zagreb. Riječko je Sveučilište općenito dosta napredno i vidim potencijal, ali mislim da je pametno malo se maknuti iz Rijeke, osamostaliti se, upoznati novu sredinu i nove ljude. Jako volim Rijeku i Hrvatsku, lagao bih da kažem da nije tako, ali danas otići negdje i vratiti se nije problem, jer granice sve više nestaju i vidim to kao dobru stvar, kao priliku, navodi Luka.

Za sebe priznaje da je kampanjac te da za ispite državne mature i nije baš toliko učio, no na kraju je uvidio da je zapravo kroz srednjoškolsko obrazovanje dosta toga naučio, jer testovi, kaže, u Gimnaziji Andrije Mohorovičića i nisu baš lagani.

- Za maturu sam se pripremao zadnjih mjesec dana. Konkretno za ispit iz fizike sam rješavao ispite zadnjih nekoliko godina, za neke druge ispite nisam gotovo ništa učio, za neke više, druge manje. Očekivao sam dobar rezultat iz fizike, jer sam vidio da mi je riješenost prošlogodišnjih ispita između 95 i sto posto, priča Luka.

Struktura školstva je zastarjela

Na pitanje što misle o državnoj maturi Luka, Petra i Maja slažu se da je to projekt koji ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Ono u čemu se još slažu je da velika zasluga za njihov uspjeh ide profesorima.
- Problem je složeniji od same državne mature. Radi se o cijeloj strukturi školstva koja je zastarjela, no nije to problem samo u hrvatskoj nego svugdje. Današnje se generacije prebrzo mijenjaju, a zatvoren sustav poput školstva ne može te promjene pratiti. Nisu učenici glupi, a škole i profesori loši. Državna matura ima svoje prednosti i nedostatke. To je ipak neki standard, ali istovremeno nije dobar pokazatelj sposobnosti učenika, jer traže se korisna znanja, ali i ona koja nikada nećemo koristiti i nikad nam neće trebati, kao što su životopisi pisaca. S druge strane, netko tko ne može riješiti nižu razinu matematike za dovoljan onda za njega ni nije fakultet. Bez uvrede, nije mi cilj nikoga vrijeđati, ali to je toliko opće znanje da bi ga svatko trebao biti sposoban riješiti za prolaz, iznosi Luka.
Petra pak dodaje da je državna matura dobar projekt, ali ipak ne idealan.
- Nije idealna, jer nema tog generalnog projekta koji može biti idealan, ali ipak rezultira nekom ljestvicom uspješnosti i svima pruža jednake šanse. Druga je priča opširno gradivo koje nije stvar državne mature nego školstva. Iako većinom srednja škola nije toliko teška. Mislim da se danas ljudi previše žale na sve i da su prevelike mimoze. Loše je da se kriteriji iz godine u godinu sve više spuštaju. Ja prva to koristim, a svi su naučili »fušati« i to se onda reflektira na masovno padanje državne mature kao što se dogodilo ove godine. Kada slušam starije generacije shvaćam da to nekada nije bilo tako, nisu se tako olako dijelile petice, bilo ih je nemoguće dobiti, navodi Petra.
Luka pak zaključuje da svatko treba imati neki cilj i ići za njim te da će se onda sve i ostvariti.

Uz fiziku njegova je ljubav i matematika, a iz oba predmeta ide na natjecanja, baš kao i Maja, još iz ranih osnovnoškolskih dana. I za informatiku Luka kaže da mu ulazi na popis omiljenih predmeta, a ono što mu baš nije blisko je povijest.

- Lakše mi je izdvojiti ono što ne volim nego što volim. kao recimo povijest, a razlog je što je to prošlost, a ja želim gledati naprijed u budućnost, objašnjava Luka.

Uz školu bavi se i karateom, a priznaje da je svoje vrijeme mogao i bolje iskoristiti te vjeruje da će se na fakultetu bolje organizirati i postići više. Njegov razredni kolega, Noa, također je ispit iz fizike bez greške, a kaže kako je manje više očekivao takav rezultat.

- Makar inače uvijek imam slučajne greške, u ovom slučaju sam dva sata mature samo tražio greške, tako da se činilo relativno izvjesno da greške neće biti. Navodno sam prvi u generaciji i iz logike, no na matematiku sam zaboravio uzeti kalkulator, tako da je taj ispit prošao slabije. Za neke sam se predmete više, za neke manje pripremao. Ispit iz logike nisam ni vidio prije mature, fiziku sam prošao dva ispita i nešto malo online vježbao. Hrvatski sam mukotrpno učio iz skripti, kaže Noa.

​​Njegov odabir za budućnost je studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a kao i ostali ovogodišnji ponajbolji riječki maturanti i Noa broji poduži staž na natjecanjima i to i na onima s međunarodnim predznakom.

- Riječ je o natjecanjima na županijskoj i državnoj razini, primarno fizika. Imam iza sebe sudjelovanje na dvije olimpijade s medaljama, a prije par dana sam se vratio iz Poljske s fizičarskog turnira, priča Noa.

​Natjecanja - ključ uspjeha

Upravo su natjecanja, dodaje, ključ uspjeha. Njegovo je mišljenje da su sudjelovanje na natjecanjima i četvorka bolja kombinacija od petice, a savjet budućim maturantima je da uče sve četiri godine srednje škole. Uz fiziku, školske obaveze primarno ga, dodaje, zanima glazba.

- Sviram razne gluposti, najviše električnu mandolinu. Općenito me zanima hard folk. Pored toga bavio sam se i raznim školskim aktivnostima tipa novinarska skupina, ali i izvanškolskim kao što je mentoriranje učenika za natjecanja, nabraja novi student PMF-a.

Njegova nova kolegica je Petra, no za razliku od Noe ona na PMF-u neće studirati fiziku, već inženjerstvo i matematiku, a na državnoj maturi bez greške je riješila višu razinu ispita iz engleskog jezika koji joj uopće nije igrao nikakvu ulogu za upis na fakultet i za taj se ispit najmanje pripremala.

- Taj mi ispit nosi nula bodova za upis na fakultet, a riješila sam ga tako dobro, jer mi jezici jednostavno idu. Nisam očekivala da ću ga riješiti baš bez greške, iako sam nakon ispita znala da sam ga dobro riješila. Što se tiče priprema za maturu najmanje sam učila upravo engleski, a najviše hrvatski jezik, jer me tog ispita bilo strah.

Mislim da je zasluga mog uspjeha to što nas je profesorica iz engleskog jezika zaista dobro pripremala, a onda je ulogu odigralo i to što mi engleski dobro ide, priča Petra.

Iako je odlikašica za sebe kaže da je žešći kampanjac te da je kroz srednjoškolsko obrazovanje mogla i više postići.

- Moj je razred u salezijanskoj klasičnoj gimnaziji bio tip-top. Zaista jako dobar razred. Ukupni prosjek bio je 4,5 i u takvoj se sredini ne može drugo nego dobivati dobre ocjene, kaže Petra.

I ona broji već godine staža na natjecanjima i to iz svojih omiljenih predmeta, matematike i engleskog jezika, a uz školu bavi se i animatorstvom te badmintonom. Ljeto će, kaže, provesti radno sve dok ne počne akademska godina i studentski izazovi. Njena će budućnost, sigurna je, biti vezana uz matematiku, a ističući da joj je žao što zbog studija napušta grad kaže da, kada bi fakultet koji je odabrala bio u Rijeci, ni trenutka ne bi razmišljala o odlasku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu