''Od Svete Barbare do Svete Lucije''

BOGAT PROGRAM TRODNEVNE MIKULNE Brojna događanja u Kostreni nude za svakog ponešto

Barbara Čalušić

Detalj s prošogodišnje Mikulne / Foto D. Škomrlj

Detalj s prošogodišnje Mikulne / Foto D. Škomrlj



KOSTRENA  »Od Svete Barbare do Svete Lucije«, program obilježavanja kostrenskih  zaštitnika, ove će godine obilježiti kulturna, humanitarna, sportska, gastronomska i glazbena događanja koja će, kako vjeruju u Općini Kostrena, pokazati bogatstvo društvenog i kulturnog života ovog mjesta. Program su predstavili načelnik Dražen Vranić, direktorica Turističke zajednice Kostrene Sandra Svetić i članica Odbora za kulturu, odgoj i obrazovanje Eugena Uljan.  Kako je istaknuo kostrenski načelnik, na dan sv. Nikole Kostrena slavi Dan Općine koji će obilježiti svečanom sjednicom Općinskog vijeća na kojoj će nagrade i priznanja dobiti istaknuti Kostrenjani. Zaštitnika pomoraca Kostrenjani će obilježiti i Mikulnom koja ove godine traje tri dana. 


Prvi put Mikulna će se održati kao trodnevno događanje uz sudjelovanje različitih izlagača, kostrenskih udruga i institucija koje će svojim aktivnostima i ove godine oživjeti stari običaj pomorske Kostrene – »sajanje«, rekla je Sandra Svetić koja vjeruje da će u drvenim kućicama ispred Sportske dvorane u Kostreni, svatko pronaći nešto za sebe, od domaćih autohtonih proizvoda do ručno izrađenih ukrasa i raznovrsne gastronomske ponude karakteristične za ovo doba godine. Program Mikulne počinje u petak u 16 sati dječjom predstavom Kazališta Smješko »Iznenađenje sv. Nikole«, a nastavit će se paljenjem blagdanske rasvjete i vatrometom, nakon čega slijedi zabava uz voditelja ovogodišnje Mikulne Marija Lipovšeka Battifiacu i Duo Timeless.

Sandra Svetić, Dražen Vranić i Gena Uljan / Foto B. Čalušić


Sandra Svetić, Dražen Vranić i Gena Uljan / Foto B. Čalušić





U subotu od 16 sati uz kostrenske udruge, klubove i umjetnike, posjetitelji će imati prilike sudjelovati u različitim kreativnim radionicama i podsjetiti se na davno zaboravljene tradicijske igre, kao i degustirati tradicionalna blagdanska jela koja će pripremati Kristijan Kozmić, autor kuharice »Primorski pijat«, a atmosferu će podizati grupa Point. Zadnjeg dana Mikulne, u nedjelju 9. prosinca, program će započeti u 14 sati, uz ponudu prigodnih blagdanskih proizvoda, društvene igre za male i velike i zagarantiranu zabavu uz Love Sing and Dance Duo. U 19 sati u Sportskoj dvorani Kostrena počinje koncert Četiri tenora u organizaciji Udruge Narodna čitaonica Kostrena i Odbora za kulturu, odgoj i obrazovanje Općine Kostrena, a nakon koncerta druženje se nastavlja na trgu uz glazbeni program i gastronomsku ponudu.